Fr

BLUE

Budweiser creëert duurzame frigo zonder elektriciteit

Zondag 7 Mei 2023

Budweiser creëert duurzame frigo zonder elektriciteit

Je kunt er niet naast kijken: de zomer is nog niet begonnen, maar nu al worden verschillende delen van de wereld getroffen door hittegolven. Zoals vaak het geval is, worden de minst welvarende landen het hardst getroffen: 48% van hen heeft geen regelmatige toegang tot elektriciteit, wat de toegang tot koude dranken bemoeilijkt. Om dit probleem op te lossen bedacht Budweiser in samenwerking met BETC en Frog Design de ‘Ground Cooler’.
 
Deze duurzame koelkast, die zonder elektriciteit werkt en tot meer dan 42° kan afkoelen, is gebaseerd op een traditionele ondergrondse koeloplossing die al in het oude Egypte en door de beschavingen van de Indusvallei werd gebruikt.
 
“Wij hebben deze ondergrondse koelmethode gemoderniseerd. We hebben cilindervormige kleipotten met daarin de drankjes vier meter onder de grond geplaatst, waar de lucht gekoeld wordt door verdamping, maar ook door een luchtstroom die door een 4,5 meter hoge mast stroomt, in een proces dat bekend staat als het Venturi-effect”, aldus een ingenieur van Frog. “De Bud Cooler is duurzaam; hij koelt tot 300 drankjes en is de enige die op minder dan 6°C werkt zonder stroomvoorziening.” Een ander voordeel is dat de Bud Cooler uiteraard voor alle denkbare dranken werkt. Het is ook een plek vol verfrissing voor lokale gemeenschappen.
 
Voorlopig rolt het merk AB InBev zijn uitvinding uit in verschillende regio's van Marokko en wil ze naar andere landen, zoals Turkije.

Archief / BLUE