Fr

BLUE

Lieve Tara, door Danny Devriendt (MD, IPG/Dynamics)

Vrijdag 17 Maart 2023

Lieve Tara, door Danny Devriendt (MD, IPG/Dynamics)

Ziezo, het moment is aangebroken. Tijd voor ons praatje, alleen tussen ons. Je bent goed gegroeid. En het is niet gemakkelijk om zeven jaar te zijn. Ik weet dat je genoeg te doen hebt. Legokastelen bouwen. Voor je fantastische poppenfamilie zorgen. Piano spelen. Zingen. Lezen. Want ja, je leest nu. Boeken. Eindeloos veel boeken. Mijn hart springt op van vreugde elke keer als ik je volledig verzonken zie in een boek, mijlenver verwijderd van de bekommernissen van ons, gewone stervelingen.
 
Je gaf me een kusje, toen ik wegging. Je zei dat ik het naar mijn zin moest hebben, dat ik je alles moest vertellen en op Billy, de kleine beer, letten. De maan zakt zachtjes in Lake Travis, het hotel slaapt, Billy snurkt. Ik heb nog net tijd om je deze paar regels te schrijven voordat je wakker wordt. Mijn laatste berichtje uit Austin, voordat ik naar huis ga.
 
Ik heb je vaak over dit meer verteld, Tara. Ik weet niet waarom, maar het is mijn favoriete meer. In de hele wereld. Toch gaat het niet zo goed met het meer. De helft van het water is weg. De wereld wordt warmer, het klimaat wordt ruwer en de planeet krijgt stilaan genoeg van ons, mensen. Hectoliters water worden over golfbanen, cannabisplantages en rijstvelden gesproeid en in buitenzwembaden gedaan. Iedereen neemt water. Maar hier in Texas geeft de natuur er geen meer. Het regent niet. Mijn oude vriend Bruce Sterling (de mijnheer die enkele van de boeken die ik lees geschreven heeft) voorspelde dit lang voordat je werd geboren, in een ongelooflijk verhaal dat hij ‘Heavy Weather’ noemde;
 
Er zijn nog steeds mensen die niet geloven dat de aarde opwarmt, Tara. Ze denken dat het een samenzwering is, een uitvinding van de Illuminati. Ik denk dat ze spaghetti in hun hoofd hebben in plaats van hersens. Ze zouden net als jij beter wat meer boeken lezen. En meer vragen stellen ook, net als jij. Maar dat doen ze niet.
 
Een miljoen mensen zagen de appel vallen, maar enkel Newton vroeg zich af waarom
 
Blijf je vragen stellen, Tara. Blijf zoeken naar de antwoorden. Vraag, lees. Zoek. Plunder de bibliotheek. De sleutel tot het redden van de wereld zijn kinderen zoals jij die vragen stellen en nooit genoegen nemen met "nee". Blijf nieuwsgierig, leergierig, wijsneuzerig en alert. Blijf ontdekken, graven en onderzoeken. Laat niets aan het toeval over.
 
Daarom ben ik hier bij SXSW, Tara. Omdat ik altijd vragen heb. En hoe meer antwoorden ik vind, hoe meer vragen blijven rondschieten in dit ietwat gekke en niet supernormale hoofd van mij. Gelukkig vind ik hier enige antwoorden. Waarom. Hoe. Waar. En wat.
 
Er zijn mensen die lazen, antwoorden zochten, die samenbrachten en ze vervolgens omkeerden om ze in vraag te stellen. Dat zijn de wetenschappers. Net als jij stoppen ze nooit met het vinden van nieuwe dingen, het ontdekken van nieuwe waarheden, het ontrafelen van de lange draad die tot ontdekking leidt. Ik ontmoette wiskundigen, natuurkundigen, astronauten, astrofysici, neurowetenschappers, psychologen, dokters, dromers, antropologen, historici, botanici, geologen, meteorologen (ze zijn niet blij), biologen, genetici, ecologen, oceanografen, microbiologen, immunologen, sociologen en een Shaolin monnik.
 
Ze vertelden me wat ze wisten over de toekomst van werk, de opwarming van de aarde, kunstmatige intelligentie, sociologie, economie, menselijk gedrag, verschillende soorten, de woke beweging, de geschiedenis, planeten, raketten, vliegende auto's, data, media, communicatie en de geboorte van sterren. Ze vulden mijn brein met waardevolle informatie. Mijn neuronen tintelen van opwinding bij de gedachte al deze kennis en connecties te laten sudderen.
 
Ik hoop dat ik genoeg antwoorden zal meebrengen om je honger naar ontdekking een jaar lang te stillen. Ik geef je alvast een voorsmaakje.
 
De planeet huilt
 
Onze generatie heeft niet voor de planeet gezorgd. We hebben ze geplunderd en vervuild. We hebben ze verwond, pijn gedaan. We hebben te veel vis gevangen, we hebben bomen en bossen gedood, we hebben rivieren en oceanen vergiftigd en duizenden soorten planten en dieren vernietigd. We verspreiden chemische stoffen in de enige ademende atmosfeer in ons zonnestelsel. We veranderen het klimaat en doen de planeet opwarmen. IJskappen en gletsjers smelten. Het waterpeil stijgt. De eerste bevolkingsgroepen moeten migreren omdat hun land onderloopt.
 
Alles wat ik je hier vertel, is geen mening. Het zijn feiten. Realiteit. Talloze mensen denken nog steeds dat ze iets anders kunnen geloven. Dat het een spel van discussies en overtuigingen is. Ze hebben ongelijk. Laat ze er niet mee wegkomen. Toon het hun.
 
Toch is er hoop, Tara. Zelfs als we de troep aan jouw generatie laten. Maar ook alle technologie die nodig is om de vergelijking op te lossen. Alles is er. Schone en betaalbare energie, manieren om water te zuiveren, te herstellen, te herbebossen, zeldzame materialen te recyclen, eetgewoonten te veranderen, vervoer zonder uitstoot te organiseren. Er is kunstmatige intelligentie die er aankomt om ons verwerkingsmogelijkheden te verbeteren, een vlotte communicatie te garanderen, om te verbinden, te delen en te helpen. Er komen nieuwe werkomgevingen, met minder werk en meer tijd om dingen te doen die ertoe doen en/of een verschil maken. Ik vergeet de nieuwe maatschappelijke structuren niet, waarin iedereen dezelfde kansen krijgt. De technologie, de formules, de plannen: het is er allemaal, klaar voor gebruik.
 
Ik weet dat je van je stuk bent als je geconfronteerd wordt met zinloze oorlog, lastiggevallen kinderen, uitgehongerde moeders, woedende rivieren of brandende steden en bossen. Maar weet dat alle wetenschap, alle technologie en alle energie aanwezig is. Je kunt het. Jouw generatie gaat deze planeet redden, daar twijfel ik niet aan. Je hebt de passie, de waarden en de goedheid om het waar te maken. En het gevoel van de dringende noodzaak, want er is geen alternatief.
 
Tara’s aan de macht!
 
Mijn generatie gaat het niet redden. We hebben het nog te druk met dingen te verpesten. Omdat we meer geld willen, meer macht, meer territoria, meer alles. En mijn generatie heeft een paar echte slechteriken. Het gebeurt hier in Tara, Texas: oude mannen hebben een eeuw van emancipatie, rechten en waardigheid voor vrouwen en meisjes uitgewist. Ze denken dat ze de meisjes kunnen vertellen hoe ze zich moeten gedragen, geloven en gehoorzamen. Laat je nooit domineren door een man. Laat nooit een man (inclusief ikzelf) je leven en je toekomst bepalen. Meisjes en vrouwen kunnen alles. Ze hebben dezelfde rechten als ieder ander.
 
Ik ontmoette ook astronautes en astrofysicae. Ongelooflijke vrouwen, die voor NASA werken. Ze creëerden en lanceerden de krachtigste telescoop ter wereld. Ze zijn in staat om de koers van asteroïden op weg naar de aarde af te buigen met hun ruimteschepen. Wist je dat dinosaurussen uitgestorven zijn omdat ze geen ruimteprogramma hadden? Welnu, deze NASA-vrouwen vormen de kern van het onze.
Vechten tot de oplossing
 
Weet je Tara, mensen geven niet op. Ze geven nooit op. We zullen altijd een manier vinden. Dat is wat ik heb geleerd door al die jaren naar SXSW te komen. Mensen blijven niet bij de pakken zitten, ze zoeken naar een oplossing, naar verbetering. Mensen zoals José Andrés en talloze anderen zullen er altijd zijn om aan te pakken wat er mis is. Het begint op jouw school, in onze straat, in onze gemeenschap, bij mijn klanten. We zijn allemaal op zoek naar betere antwoorden, we willen allemaal een betere wereld. We stoppen niet voordat we er zijn. Technologie zal ons zeker helpen, maar wij zullen het moeten doen.
 
Ik breng klanten naar SXSW en ik geef de SXSW-vlam door aan klanten. Het is ook een boodschap, die zegt dat mensen over de hele wereld de hoop niet verliezen. Nooit.
 
Ik kan niet wachten om je hier mee naartoe te nemen. Ik wil dat je deze vlam voelt. Ik wil dat jij die vlam bent.
 
Een glimp van de toekomst.

Archief / BLUE