Fr

BLUE

'Born in ppm': hoeveel CO2 in jouw geboortejaar?

Maandag 5 December 2022

'Born in ppm': hoeveel CO2 in jouw geboortejaar?

Tijdens de laatste COP27 deelde de Franse fotografe Marie-Lou Mauricio op haar LinkedIn-account en website haar project ‘Born in ppm’. Dat bestaat uit foto's van tientallen mensen die de CO2-concentratie in de lucht van hun geboortejaar lieten tatoeëren. Dat gehalte wordt uitgedrukt in ‘ppm’ (wat staat voor parts per million) en verwijst naar het aantal CO2-deeltjes in één miljoen luchtmoleculen.
 
Zoals het meetinstrument van de Nature Conservancy op de website van de fotografe toont, is het koolstofgehalte in de atmosfeer de afgelopen 60 jaar gestegen van 319 naar 416 ppm. Dat is een stijging van 97 ppm, terwijl de toename in de 60 jaar daarvoor slechts 22 ppm bedroeg.
 
Op de hier getoonde foto zien we Jacqueline, 97 jaar, geboren bij 305 ppm, en haar kleindochter Céline, geboren bij 351.
 
De actie van Marie-Lou Mauricio blaast het idee van de “protest tattoos” nieuw leven in; dat werd in 2015 bedacht door Britse activisten die een soortgelijke collectieve tatoeagesessie organiseerden om te protesteren tegen de sponsoring van het Tate door BP.

Archief / BLUE