Fr

BLUE

SDG Achievement: België in de top 20

Dinsdag 28 Februari 2023

SDG Achievement: België in de top 20

Het Sustainable Development Report publiceerde zijn editie voor 2022. Daarin staat België op de 18de plaats in een ranking die 163 landen telt, met een cijfer van 79,69/100 wat de SDG-prestaties betreft. Dat is een zeer lichte stijging sinds 2015.
 
Ter vergelijking: Finland, dat de ranglijst aanvoert en wordt gevolgd door de drie andere Scandinavische landen (Denemarken, Zweden en Noorwegen), heeft een score van 86,51. Wel moeten we vaststellen dat de progressiecurves van de top 20-landen, net als die van België, vrij vlak zijn.
 
Het rapport stelt ook een ‘Spillovers Index’ voor - de meting van zogenaamde territoriale externaliteit of spillover effecten, die optreden wanneer specifieke acties in één land negatieve gevolgen hebben voor andere landen en hen bovendien verhinderen de SDG-doelstellingen te bereiken.
 
Deze index beoordeelt overloopeffecten langs drie dimensies: ecologische en sociale effecten die zijn ingebed in de handel, de economie en de veiligheid. Een hogere score betekent dat een land meer positieve overloopeffecten en minder negatieve veroorzaakt. In dit opzicht hebben de armste landen ter wereld de hoogste scores, bijna 100: Somalië, Burundi, Madagaskar, Soedan, enz. België daarentegen heeft een score van 54 en staat op de 156ste plaats.... Van de 163, ter herinnering.

Archief / BLUE