Fr

BLUE

Stop Slavery Awards 2022 bekronen Tony Chocolonely

Maandag 23 Mei 2022

Stop Slavery Awards 2022 bekronen Tony Chocolonely

Eind april reikte de Thomson Reuters Foundation zijn Stop Slavery Awards uit. Die werden in 2015 gelanceerd in samenwerking met de Indisch-Britse kunstenaar Anish Kapoor en willen spelers die zich inzetten om moderne slavernij, kinderarbeid en mensenhandel te bestrijden in de schijnwerpers te plaatsen. Hij wordt door een internationale jury toegekend in zes verschillende categorieën.

In Goods & Services Companies viel de erkenning te beurt aan chocoladefabrikant Tony’s Chocolonely. Het bedrijf – dat ondertussen voor 42% in handen is van de AB Inbev-familie de Spoelberch – dankt de erkenning aan zijn “opmerkelijke inzet voor het creëren van transparantie in de cacaoketen”. Zo gaf het merk dat zijn ‘slaafvrije’ keurmerk kwijtspeelde vanwege zijn samenwerking met Barry Callebaut dat geen onberispelijke reputatie heeft als het om kinderarbeid gaat, in zijn jaarverslag toe dat er vorig jaar minstens 1.700 gevallen van kinderarbeid in zijn toeleveringsketen zijn vastgesteld.

De jury verwees ook naar de inspanningen van het merk voor het opsporen en beëindigen van illegale kinderarbeid. Zo roept het alle chocoladebedrijven op om zich aan te sluiten bij Tony’s Open Chain: een open source initiatief, waarmee andere chocolademakers Tony’s manier van werken kunnen overnemen en hun cacao op een duurzame en eerlijke manier in kunnen kopen.

Dat een award als deze nodig is – en dat is hij – in de 21ste eeuw, stemt tot nadenken. En dat de weg naar slaafvrije chocolade ook met deze award nog lang is, mag duidelijk zijn. In Ghana en Ivoorkust die instaan voor het grootste deel van ’s werelds cacaoproductie, werken vandaag immers nog steeds 1,56 miljoen (!) kinderen illegaal op cacaoplantages en zijn zo’n 30.000 mensen het slachtoffer van moderne slavernij.

Archief / BLUE