Fr

BLUE

De RTBF associeert zich met een R&D project voor meer positieve verbinding

Dinsdag 28 Februari 2023

De RTBF associeert zich met een R&D project voor meer positieve verbinding

Enkele weken geleden kondigde de RTBF samen met drie andere openbare omroepen - de Zwitserse SRG SSR, de Duitse ZDF en CBC/Radio-Canada - een gezamenlijk R&D-project aan. Dat zal nieuwe manieren onderzoeken waarop media de betrokkenheid van burgers en het democratisch debat kunnen ondersteunen.
 
Het project, dat wordt omschreven als een incubator voor de openbare ruimte, wordt uitgevoerd in samenwerking met New_ Public, een non-profitorganisatie die wordt geleid door deskundigen op het gebied van online-interactie en zich richt op de creatie van gezonde digitale ruimten. Het doel is innovatieve oplossingen te testen en te ontwikkelen om toegankelijke, zinvolle en intimidatievrije online gesprekken over kwesties van openbaar belang te bevorderen, en inclusieve uitwisselingen te ondersteunen die uiteenlopende perspectieven weerspiegelen, empathie bevorderen en begrip stimuleren.
 
“Dit gezamenlijke initiatief wil de rijkdom van digitale instrumenten gebruiken om een nieuwe ruimte voor interactie te creëren, zonder censuur maar zonder een versterkingskamer te zijn voor hate speech en fake news. Een digitale ruimte die uitwisselingen bevordert op basis van respectvolle interactie met anderen. Een utopie, zouden sommigen zeggen, maar een democratische ambitie die we reëel en voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk willen maken”, aldus Jean-Paul Philippot, algemeen directeur van de RTBF.

Archief / BLUE