Fr

TRAINING&BOOKS

SXSW - Crypto token en NFT: niet per se inwisselbaar, door Danny Devriendt (IPG Dynamics)

Vrijdag 11 Maart 2022

SXSW - Crypto token en NFT: niet per se inwisselbaar, door Danny Devriendt (IPG Dynamics)

Eén van de leukste neveneffecten van het rijk der vrijheid dat stilaan verrijst uit de as van zijn fata morgana, is dat in het Texaanse Austin opnieuw een fysieke versie van het SXSW-festival plaatsvindt. En dat onze vriend Danny Devriendt zoals elk jaar blij als een kind in een bollenwinkel, zijn ervaringen ter plaatse gul met ons deelt. Je portie toekomst van de dag. 

Iedereen vraagt het zich af natuurlijk: wat wordt het onderwerp dat zijn stempel zal drukken op het hele SXSW-festival? De technologische doorbraak waarover iedereen het zal hebben. De must van deze editie. Ontelbare bureaus, investeerders, promotoren en eigenaars hebben soms eindeloos veel geïnvesteerd om door te stoten tot de top van de hot topics in Austin.

De bekendste historische winnaar in dat verband is zonder enige twijfel de lancering van Twitter tijdens de editie van 2007. De grootste verliezer is wellicht Meerkat in 2016; ondanks een nochtans veelbelovende hype net voor de start van het festival, werd het meteen na zijn presentatie onmiddellijk uitgespuwd door datzelfde Twitter.

Als ik zou moeten wedden, zou ik zeggen dat twee kandidaten zich echt onderscheiden. De Metaverse om te beginnen, vanuit alle oogpunten en met al zijn mogelijkheden. En dan de comeback van een fenomeen dat in feite nooit echt is weggeweest: blockchain en al zijn afgeleiden. Dat zijn er steeds meer, van cryptomunten tot tokens, via non-fungible tokens (je wellicht beter bekend als NFT's), smart contracts, PoP (Proof of Presence) en POAP (Proof of Attendance Protocols), simpel uitgedrukt blockchain afgeleiden die bewijzen dat je op een bepaald moment op een bepaalde plaats was.

Al deze onderwerpen komen aan bod parallel met alle andere debatten over het Web 3.0 en het gedecentraliseerde internet. Hopelijk ben je up-to-date met je DAO? Je Decentralized Autonomous Organization, betekent dat.

Men in Black

Je verwacht het niet meteen: een legertje zakenlui en financiële specialisten die er heel professioneel uitzien en allemaal met een onberispelijk kapsel rondlopen, maar wel stuk voor stuk gehuld in weliswaar modieuze hoodies. Een pak van Hugo Boss zou op dit festival veel te schreeuwerig overkomen. Ze zwaaien de scepter op het SXSW, in een stad (Austin) die met haar motto 'Keep Austin weird' benadrukt dat de regio nooit tegen een beetje weirdness is. Kijk maar naar de advertenties en reclameborden die je overal in Austin tegenkomt en het zal je duidelijk worden dat het al blockchain en web 3.0 is wat de klok slaat.

"We gaan in maart in Austin veel NFT-bedrijven en start-ups zien", aldus Hugh Forrest, directeur van het interactieve SXSW-festival, aan Austin INNO. "Ze hebben veel geld. Ze laten de centen rollen. Elke vierkante centimeter beton die gesponsord kan worden, wordt gekoppeld aan een NFT-bedrijf."
Dollyverse!

Ik telde met gemak meer dan vijftig presentaties, demo's, kunstinstallaties, panels, activaties, vergaderingen, maaltijden en evenementen gewijd aan blockchain/crypto/NFT/tokens. Wereldwijde superster en genomineerde voor de Rock'n'Roll Hall of Fame 2022 Dolly Parton (de zangeres van 'Jolene' en meter van Miley Cyrus) werkte samen met FOX Entertainment's Blockchain Creative Labs (BCL) aan de lancering van de 'Dollyverse'. Dat is een publiekgerichte web3 ervaring voor haar allereerste optreden op SXSW op 18 maart.

"Er is bijna niets belangrijker voor me dan mijn interacties met mijn fans. Ik ben ook bijna altijd te vinden om nieuwe dingen te proberen En ik zou zeggen dat de lancering van NFT op mijn eerste SXSW-optreden, met James Patterson aan mijn zijde, zeker in de categorie nieuw en anders valt!", aldus de 76-jarige zangeres. Als zelfs de koningin van de countrymuziek haar opwachting maakt in de Metaverse, is het misschien de hoogste tijd dat we ons er ook in verdiepen.

Die andere Musk

Ik ben vooral benieuwd naar de presentatie van Kimbal Musk (het miljonairsbroertje van Elon, jawel) over gedecentraliseerde autonome organisaties of DAO's. Het basisconcept dat gedecentraliseerde, op blockchain gebaseerde stem- en bestuursregels een revolutie zullen teweegbrengen in de besluitvorming van bedrijven is niets nieuws. Maar het lijkt erop dat DAO's eindelijk volwassen worden. Investeerders, non-profits, liefdadigheidsprojecten en gemeenschapsinitiatieven beginnen ze in te zetten om administratieve verspilling te beperken, uitgaven voor tussenpersonen terug te dringen en het gebruik van middelen te optimaliseren.

Tijd om je af te vragen hoe

Dit is waar het interessant wordt. Na jaren van presentaties over het "wat" en "waarom" bleef ik toch een beetje op mijn honger zitten. Er was zelfs sprake van enige frustratie. OK, ik genereerde met een paar coins meer geld dan met mijn - zeer bescheiden - spaarrekening. Maar was dat dan waar die cryptowereld om draaide? Deze editie van SXSW zou wel eens kunnen helpen om uit te vissen hoe.

Hoe zullen wij, gewone stervelingen, onze activa kunnen bewijzen? Hoe zal het kunstenaars en denkers helpen hun intellectuele eigendom te beschermen en te gelde te maken? Zullen vaklieden en kunstenaars een bewijs van authenticiteit kunnen voorleggen? Zullen merken met deze aanpak de herkomst en ethische initiatieven van hun producten kunnen certificeren? Kan het een einde maken aan de sweatshops? Komaf maken met oplichterij inzake biologische voeding en de korte leveringsketen? Kan het recruiters helpen de echte academische referenties van een kandidaat sneller te identificeren? Kan het vluchtelingen helpen hun identiteit en herkomst te bewijzen, naast hun academische achtergrond en vermogen uit hun vorige leven? Kan het worden gebruikt om het gebruik van werken op te volgen en kunstenaars eerlijk te vergoeden? Zal het een revolutie betekenen voor dating apps? Getrouwheidskaarten overbodig maken? Banken, makelaars en notarissen vervangen? Helpt het medische dossiers te beveiligen en geeft het toegang naargelang de behoeften?

Zal het mediabureaus in staat stellen verantwoordelijk met gegevens om te gaan? Zal het bijdragen tot de bescherming van de consumenten en hun fundamentele rechten op privacy en een digitale identiteit? De vragen liggen op tafel: zal SXSW de antwoorden geven?

"He talks about you in his sleep
And there's nothing I can do to keep
From crying when he calls your name
Jolene
And I can easily understand
How you could easily take my man
But you don't know what he means to me
Jolene"
  (Dolly Parton)

Archief / TRAINING&BOOKS