Fr

TRAINING&BOOKS

SXSW, de laatste verdedigingslinie van Texas, door Danny Devriendt (MD, IPG/Dynamics)

Zondag 12 Maart 2023

SXSW, de laatste verdedigingslinie van Texas, door Danny Devriendt (MD, IPG/Dynamics)

Het lijkt wel alsof de volle maan over het glanzende wateroppervlak van Lake Travis wil springen, in de buurt van Austin, Texas.

Terwijl ik dit schrijf, reikt eindeloos naar de horizon mijn wellicht meest geliefde uitzicht op deze aarde. En ik heb toch behoorlijk veel plaatsen bezocht. Maar deze keer is er iets mis. Lake Travis is van een indrukwekkend formaat: 102,6 kilometer lang, met een maximale breedte van 7,2 kilometer. De oevers zijn goed voor zo'n 436 kilometer en het meer beslaat 7660 hectare: het heeft een potentiële opslagcapaciteit van 970.946.976 liter water.

Droogte en sproeiers

Maar door de droogte in Midden-Texas ligt het waterpeil bijna 10 meter lager dan het gemiddelde, en daarom is het slechts voor 46% gevuld. De omliggende paden en droge rivierbeddingen zijn het nieuwe speelterrein voor dirt bikes. Toch heeft een groot deel van de gemiddelde Texanen nog steeds geen verband gelegd met de klimaatopwarming, druk als ze zijn om met hun enorme pick-ups (inclusief de stickers die trots de overwinning van Trump claimen) naar de schietbaan te rijden. Tenzij ze plannen om de vrouwenrechten af te bouwen liggen te smeden. Sprinklers op golfbanen sproeien alsof morgen niet bestaat. Mentaal is deze Staat een eeuw terug in de tijd gekatapulteerd.

Tegengif

Gelukkig is de jaarlijkse SXSW-conferentie van Austin een tegengif dat zorgt voor een frisse wind op het zeer rechtse politieke toneel van Texas. Het is nog steeds een van de grootste conferenties rond innovatie en ze opent vandaag haar deuren in het centrum van Austin. De line-up is indrukwekkend, de garantie op een geanimeerde en boeiende ontmoeting tussen captains of industry, technologen, robots, tegendraadse denkers, activisten, mensenrechtenorganisaties, studenten, bankiers, artiesten, geeks met grootste dromen, digitale antropologen, CEO's, influencers, investeerders, cryptokenners, beroemdheden, creatieve geesten en andere extra atypische profielen van alle mogelijke horizonten en windstreken. Ik heb zelfs een glimp opgevangen van een Shaolin-monnik. Wordt ook verwacht: William Shatner, kapitein James T. Kirk van de Starship Enterprise zelf. Wat wil een mens nog meer?

Melting-pot

De conferentie, een niet te evenaren smeltkroes voor deelnemers op zoek naar interactie en nieuwe kennis, pakt uit met zomaar even 25 thema's, variërend van technologie en ethiek tot design, digitale marketing, transport en nog veel meer.

Centraal staan acht interactieve thema's, die toonaangevende experts en bedrijven die actief zijn in toekomstgerichte technologieën samenbrengen. Bij deze acht hoofdpijlers kijkt het thema ‘2050’ vooruit op lange termijn en onderzoekt het de technologieën van de toekomst, met inbegrip van de nieuwste - en volgende - generatie ontwikkelingen. Het thema 'Advertising & Brand Experience' analyseert strategieën om bereik te betrekken via traditionele, digitale en ervaringsgerichte marketingpraktijken. Tegelijkertijd belicht het thema ‘Design’ de manier waarop toonaangevende ontwerpers, ontwikkelaars, kunstenaars en creatieve geesten onze fysieke, digitale en virtuele wereld moduleren met welbepaalde intenties. Het thema ‘Energie’ verkent problemen en oplossingen met betrekking tot de productie en distributie van energie, terwijl het thema ‘Gezondheid & MedTech’ zich richt op de impact van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen op de zorgsector. Het thema ‘Markten & Economie’ onderzoekt hoe veranderingen in onze bedrijfssystemen leiden tot allerlei vormen van disruptie in onze huidige wereld. ‘Tech Industry’ analyseert de mensen, platformen, software, tools en virtuele systemen die de volgende golf van verandering voor onze wereld zullen aandrijven. Ten slotte onderzoekt het thema 'Vervoer' de technologische vooruitgang die ons nieuwe manieren moet aanreiken om ons van punt a naar punt b te begeven.

Indrukwekkende line-up

Hugh Forrest die aan het hoofd van het SXSW-programma staat, formuleerde het als volgt: “De samenstelling van onze line-up is een geweldige eerste stap op weg naar een buitengewone editie voor 2023, aangezien het volledige spectrum van creatieve industrieën samenkomt in Austin.”

SXSW verwelkomt dit jaar inderdaad alweer een hele rist indrukwekkende sprekers: marktleiders, entertainers en beroemdheden, onder wie muzikant Nick Jonas, actrice Tommy Dorfman, schrijver Cheryl Strayed, ondernemer Alexis Ohanian, Martin Luther King III, scenarioschrijver Damon Lindelof , evenals actrice en producer Eva Longoria. Ook van de partij zijn rapper Blxst, drag queen-artiest Gottmik, tech-ondernemer Austin Russell, voormalig sprinter en Olympisch kampioen Allyson Felix, mediatheoreticus Douglas Rushkoff, miltante Cecile Richards en – last but not least de fantastische futuriste Amy Webb.

Artificiële intelligentie

Naast de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kwantumtechnologie, de impact van technologie op de werkruimte en -omgeving, de ontdekking van innovatieve vervoersoplossingen, de toekomst van werk, de impact van technologie op het klimaat en de natuur, en de heruitvinding van ons maatschappelijk weefsel , kijk ik ernaar uit om de sessies over kunstmatige intelligentie bij te wonen, omdat het fenomeen het in amper een paar maanden tijd van potentieel realistische sciencefiction tot haalbare headliner heeft geschopt. De eerste interviews die ik hier in Austin over dit onderwerp heb gehouden, suggereren dat we nog maar aan het begin staan, en dat het waarschijnlijke resultaat voor onze samenleving de impact van elektriciteit zal verpulveren.

Een monumentale uitspraak. Maar terwijl ik een stuk runderborst eet bij het meer, stel ik mezelf andere vragen: zal AI de problemen oplossen die we hebben veroorzaakt? Of hebben we net een nieuw probleem bedacht?

Ik staar naar Lake Travis en denk dat ik het antwoord wel ken: als het mensen waren die de oplossing moesten vinden, hadden we al actie ondernomen...

Archief / TRAINING&BOOKS