Fr

TRAINING&BOOKS

Uiteindelijk wordt de wereld beter. Of implodeert, door Danny Devriendt (MD, IPG/Dynamics)

Maandag 13 Maart 2023

Uiteindelijk wordt de wereld beter. Of implodeert, door Danny Devriendt (MD, IPG/Dynamics)

De magie begint stilaan te werken. Tienduizenden technologiefans, slimme geesten en nieuwsgierigen uit de hele wereld komen vandaag bijeen in Austin, Texas, voor een week die in het teken zal staan van technologie, de mensheid, de toekomst, welzijn en de verschillende trends die het komende jaar onze samenleving zullen beïnvloeden en vormgeven.

Talloze keynotes, seminars, interviews en conferenties monopoliseren de aandacht in de stad. SXSW groeit de komende zes dagen uit tot een gigantische smeltkroes van ideeën, waaruit samenhangende feeds gedistilleerd worden tot die uitmonden in herkenbare trends.

De conferentie werd afgetrapt door het toonbeeld van een sterke vrouw. Priyanka Chopra Jonas werd in 1982 geboren in India. Ze groeide op in een doktersgezin en voltooide haar middelbareschooltijd in de Verenigde Staten, waar ze in 2000 tot Miss World werd gekroond. Nadat ze deze schoonheidswedstrijd won, begon Priyanka Chopra aan een acteercarrière: in 2002 debuteerde ze in de Tamil-film ‘Thamizhan’. Daarna speelde ze in talrijke Hindi-films en kreeg ze lovende kritieken voor haar prestaties.
Allround creatief
Naast haar filmcarrière bouwde Priyanka Chopra ook een muziekcarrière op: ze bracht verschillende singles uit en werkte samen met artiesten als Pitbull en will.i.am. Daarnaast producete ze ook verschillende films, waaronder de National Award-winnende Marathi-film ‘Ventilator’. In 2015 maakte ze haar Amerikaanse televisiedebuut met de serie ‘Quantico’ en nog later verscheen ze in verschillende Hollywoodproducties.

Priyanka Chopra staat ook bekend om haar filantropische werk. Ze is goodwill ambassadeur voor UNICEF en heeft zich ingezet voor onderwijs voor kinderen en gendergelijkheid. In 2016 richtte ze de Priyanka Chopra Foundation for Health and Education op. Die ondersteunt verschillende gezondheids- en onderwijsgerelateerde initiatieven in India en de rest van de wereld. Niet te vergeten speelde ze ook een belangrijke rol in de #MeToo-beweging in India en nam ze stelling tegen gendergerelateerd geweld.

Tijdens haar carrière won Priyanka Chopra talrijke prijzen voor haar rollen, waaronder een National Film Award voor beste actrice in India, vijf Filmfare Awards en een People's Choice Award als favoriet van het publiek in een nieuwe tv-serie, voor ‘Quantico’.
Nog een lange weg
Haar CV is indrukwekkend en de manier waarop ze op het podium staat, is eerlijk gezegd meeslepend. Priyanka Chopra praat op een evenwichtige en uiterst intelligente manier; ze brengt haar ideeën gestructureerd over. En haar verdict is niet het meest rooskleurige. Vooroordelen op de werkvloer treffen ook sterke vrouwen zoals zij (in 2016 nam Time Magazine haar op in zijn lijst van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld).

Op SXSW vertelde de actrice, die ook in ‘Citadel’ te zien was, aan Jennifer Salke, hoofd content bij Amazon Studios, dat de permanente boosaardige aanvallen op haar en haar familie haar vaak in tranen achterlaten. Ze krijgt het hard te verduren vanwege haar vrouwelijkheid, haar achtergrond, haar borsten, haar uiterlijk, haar leeftijd. Eerder deze week kreeg ze te horen dat ze te dik was om in een ‘sample size’ te passen bij een fitting, en van de mannen in de studio’s krijgt ze geregeld te horen dat haar carrière er bijna opzit, aangezien ze de veertig gepasseerd is.

"Ik kreeg veel dingen te horen die moeilijk te verdragen waren”, zei ze. “En veel vrouwen worden gekwetst door dezelfde leeftijdsgerelateerde vooroordelen. Als we niets doen, blijft de werkvloer vooral een mannenbastion. Het is aan ons, vrouwen met macht, om anderen de hand te reiken en te helpen. Als vrouwen aan het roer is de druk zo groot dat je de barsten in je pantser niet kunt tonen. Gisteren vertelde iemand me dat ik de verkeerde maat had voor een sample. Dat kwetste me en ik moest huilen toen ik het aan mijn man vertelde. Wat kan het iemand uitmaken of je al dan niet in maat 36 past? De verantwoordelijken en de mensen aan de macht zijn vergeten dat we mensen zijn.”

“We worden altijd beoordeeld door de blik van mannen en de schoonheidsnormen die in het leven geroepen werden door het patriarchale dictaat. Dat is moeilijk, zelfs vandaag nog. Zelfs met veel mannen die echt proberen bij te dragen aan een positieve evolutie, is er nog een weg af te leggen. Vooral op wereldvlak, op de werkvloer”, vervolgde ze. Om vooruit te komen, omringt ze zich met mensen die van haar houden en haar belangrijk vinden.

“Ik werk al 22 jaar in de entertainmentindustrie, ik heb in zo'n 70 producties en twee series gespeeld. En pas nu, terwijl ik aan Citadel bezig ben, verdien ik een loon dat je met dat van de mannen kunt vergelijken. Ik krijg eindelijk evenveel als de hoofdrolspeler. Voor dezelfde baan. Het is best gek, maar het is nog steeds de realiteit. De rest zal afhangen van alle mensen, mannen en vrouwen, die dingen kunnen veranderen. Alleen zo kan de wereld beter worden.”
Generatieve AI
De woorden van Priyanka Chopra bevatten een boodschap van woede, vastberadenheid en hoop. Ze belichamen een zoektocht naar iets beters die meer dan noodzakelijk is.

Greg Brockman, medeoprichter en voorzitter van OpenAI, heeft precies dezelfde boodschap. “We gaan de problemen van morgen niet oplossen met de technologieën van gisteren. We moeten het beter doen, hoe dan ook.” En hoewel mensen misschien bang zijn voor AI of moeite hebben om te begrijpen waar generatieve kunstmatige intelligentie (AI) voor staat, is hij ervan overtuigd dat ze de sleutel bevat tot een betere, meer veerkrachtige en sterkere mensheid die verder geëvolueerd is.

In zijn zeer open en oprechte stijl erkende Greg Brockman dat ChatGPT-3, de chatbot van OpenAI, sinds de lancering vier maanden geleden een mengeling van lof en kritiek heeft ontvangen. De tool heeft zijn voor- en tegenstanders, en deze polarisatie is voor het OpenAI team moeilijk te behappen.
Lastige taken en vervelende werkjes
ChatGPT-3 werd bewierookt vanwege zijn potentieel om de lastige taken van schrijven en coderen voor zijn rekening te nemen, om te helpen bij het zoeken naar oplossingen, het organiseren van gedachten en informatie, terwijl het een meer interactieve entertainmentervaring biedt. Chat krijgt echter ook felle kritiek omdat het potentieel in staat is om menselijke werknemers te vervangen binnen creatieve en administratieve jobs, voor de creatie van content en communicatie. Het zou ook de snelle en diepgaande verspreiding van fake news in de hand kunnen werken. Sommigen beschuldigden ChatGPT-3 zelfs van een liberale politieke vooringenomenheid ten opzichte van bepaalde nieuwsbronnen.
ChatGPT nog in zijn kinderschoenen
Greg Brockman gaf toe dat het bedrijf aanvankelijk een fout maakte (en “traag reageerde”) bij het invoeren van beveiligingen om controversiële reacties te vermijden, maar hij voegt eraan toe dat het systeem nog steeds aan het leren is en voortdurend wordt gecorrigeerd. Voormalig medeoprichter Elon Musk kondigde onlangs plannen aan om een “antiwoke” rivaal van ChatGPT te bouwen. Dat zou wel eens interessant kunnen worden.
Force for Good
Ondanks deze polemieken blijft Greg Brockman ervan overtuigd dat AI uiteindelijk een “force for good” zal zijn en mensen in staat zal stellen zich te concentreren op vaardigheden en taken van een hoger niveau. AI zou tijd en energie moeten vrijmaken die momenteel worden besteed aan alledaagse taken, en meer aandacht moeten geven aan belangrijkere zaken.

Aangezien deze systemen nog jong zijn, moet worden nagedacht over veiligheid en het beperken van overmatige afhankelijkheid van deze momenteel onvolmaakte systemen; Ook ethische en regulerende aspecten verdienen onze aandacht.

Hoewel hij de vraag wanneer en of AI een geweten zal ontwikkelen vermijdt, is Brockman ervan overtuigd dat individuen, scholen, studenten, organisaties en bedrijven door het gebruik van AI in de praktijk specifieke toepassingen zullen vinden die oplossingen, verfrissend denken, alternatieven, waarde en een berekenbare ROI kunnen bieden. “Het is nog niet perfect, maar de impact op onze toekomst is reëel. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat die impact positief is. We zullen het snel beter doen.”

Hoe eerder, hoe beter!

Archief / TRAINING&BOOKS