Fr

TRAINING&BOOKS

Als je wilt dat mensen in beweging komen, vertel ze dan een f*** story, door Danny Devriendt (MD, IPG/Dynamics)

Dinsdag 14 Maart 2023

Als je wilt dat mensen in beweging komen, vertel ze dan een f*** story, door Danny Devriendt (MD, IPG/Dynamics)

Wat we onszelf toch allemaal vertellen, hè. We staan 's ochtends op, we nemen een shot met onze favoriete koffiesmaak (is het gek, als je erover nadenkt?), we pakken onze blinkende smartphone en onze al even schitterende laptop en daar gaan we: klaar om eraan te beginnen. Een blik in de spiegel, naar links dan naar rechts: het is goed, we zitten op onze plek. En we houden van verandering. We houden van dit soort dingen over "morgen", "beter" en "een ander normaal". Maar we zouden de verandering niet kunnen identificeren, zelfs niet als ze in onze linkerbil zou bijten. Hoe verandering teweeg te brengen? De echte verandering? Een verandering die zo revolutionair is dat je ervan gaat klappertanden? Hoe de mogelijkheden heroverwegen? Voorbereiden wat moet er gebeuren? Een leger verzamelen dat meteen paraat zou staan om het juiste momentum te creëren voor verbluffende verandering?
Storytelling
Op SXSW komen de antwoorden uit talloze hoeken. Echte verandering begint met een idee, een overtuiging. De rest hangt af van de kwaliteit van de storytelling. Je kunt de mooiste applicatie hebben, het meest briljante platform coderen, een roze kernfusiereactor bouwen die enkel macaroni met ham & kaas achterlaat, … Dat maakt allemaal niet uit, als het verhaal niet goed is. Geen goed opgebouwd verhaal, geen mentale connectie, geen empathie, geen FOMO, geen aantrekkingskracht, geen tractie. Dat is de trieste conclusie voor REX na een jaar: geen vorderingen, geen veranderingen, niets. Het geld werd door vensters en deuren gesmeten, de illusies bleken opeens brandhout en de frustratie nam toe.
Een snel interventieteam moet de duimen leggen tegen een kok
De Belgische federale regering heeft een permanente structuur opgericht onder de naam B-FAST: een snel interventieteam voor hulpoperaties in door rampen geteisterde regio's, dat op elk moment kan worden gemobiliseerd. Bedoeling is om snellere en efficiëntere reacties in noodsituaties mogelijk te maken.

In de vroege uren van 6 februari trof een krachtige aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter Turkije en Syrië. Zes uur later trof een tweede aardbeving dezelfde regio. Meer dan 40.000 mensen kwamen om het leven, tienduizenden raakten gewond en minstens een miljoen mensen werden geëvacueerd.

Het B-FAST-team kon zijn kamp opslaan... 9 dagen na de ramp. Tweesterrenchef José Andrés en zijn teams van de World Central Kitchen waren op hun beurt amper 36 uur na de aardbevingen al ter plaatse. Ze identificeerden snel cateringpartners en gingen meteen de keuken in. Ze waren klaar voor de bereiding van 200.000 maaltijden ... per dag, en dat binnen twee dagen na hun aankomst.

De afgelopen jaren hebben José Andrés en zijn teams meer dan 250 miljoen mensen van voedsel voorzien in door rampen en oorlogen getroffen regio's, waaronder Irak, Oekraïne, Haïti en Chili. Ze zijn er na aardbevingen, oorlogen, branden of overstromingen. Maar hoe verslaat een chef-kok van middelbare leeftijd enkele van de beste reddingsteams ter wereld?
"Ik ben hier niet om te koken"
Zodra José Andrés op het SXSW-podium verschijnt, staan 4500 mensen op en scanderen zijn naam. “Ga zitten, ik ben hier niet om te koken”, zegt hij. De kok die van “chef” evolueerde naar “humanitaire wereldheld”, blijkt nog bescheiden ook. Washington Post-journaliste Michele Norris die de sessie modereert, omschrijft hem zelfs als een heilige. Maar het kan José Andrés niet schelen: “Mijn vrouw zit in het publiek en ze zal wellicht met haar ogen rollen.”
Een verhaal vertellen, zijn, uitdragen
Als ik José Andrés in de pressroom vraag hoe hij erin slaagt zulke wonderen te verrichten, is zijn antwoord even duidelijk als bescheiden: “Als mensen worden geconfronteerd met een onvoorstelbare tragedie, hebben ze verhalen nodig die het beste van de mensheid laten zien. Ze willen naar dit verhaal luisteren en er deel van uitmaken. Als ze het verhaal zijn, komen de dingen pas echt in beweging. Als je het geluk hebt om macht te hebben, moet je ook de magie van storytelling aan je zijde hebben om mensen ertoe aan te zetten te overleven, te veranderen en te handelen. Ongeacht het platform hebben leiders de macht en de plicht om stemmen te versterken, om te bouwen aan het gedeelde begrip dat onze wereld en onze organisaties vandaag hard nodig hebben. We hebben de kracht van plicht, de kracht van dienstbaarheid, de kracht van het voorbeeld, de kracht van verhalen. Als we het verhaal tot leven brengen, zal het verhaal leven brengen."

"Dat is mijn geheim. In gedachten kook ik. Het recept is het verhaal. En iedereen om mij heen is een essentieel ingrediënt in mijn recept. Zelfs zonder het te weten, maakt iedereen om me heen deel uit van mijn verhaal. Of het nu in een organisatie, een keuken of een oorlogsgebied is: als je verandering wilt, bouw dan aan het verhaal. Vertel een verhaal. Het heeft geen zin om te klagen of kritiek te geven, je moet je verhaal uitdragen. Een bord eten is meer dan een maaltijd: het is hoop en troost, het is een thuisgevoel in tijden van crisis.”
De croquetas van mama
José Andrés zegt dat zijn moeder zijn motivatie inspireert en dat zij in staat was haar liefde en passie om te overleven te delen via haar croquetas: “Zelfs met een lege koelkast kon ze een croqueta maken die me vertelde dat alles goed zou komen.” Hij verwijst ook naar de krachten van verhalen in boeken, zoals ‘De druiven der gramschap’ van John Steinbeck: “Overal waar gevochten wordt zodat mensen kunnen eten, zal ik er zijn. Ook dat was een inspiratiebron om de World Central Kitchen te lanceren.”
Passie helpt de wereld vooruit
Als je met José Andrés praat of naar hem luistert, begrijp je dat hij geen gewone man is: Chef van het Jaar, een van de 100 meest invloedrijke mensen op aarde. President Barack Obama benoemde hem tot Ambassadeur voor Burgerschap en Naturalisatie, en José Andrés werd ook genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn humanitaire werk.

Hij is intens, beleefd, intelligent en snel van begrip. In 2022 arriveerden hij en zijn teams binnen 24 uur na de Russische invasie bij de Pools-Oekraïense grens en begonnen ze Oekraïners eten te geven in acht landen, waaronder 1.100 steden en dorpen in Oekraïne alleen.

We zien de passie uit zijn ogen spatten: “Als je niet gepassioneerd bent over de verandering die je wilt bewerkstelligen, hoe ga je dat dan wel doen? Als je niet het brandende verlangen hebt om dingen voor elkaar te krijgen, hoe overtuig je dan andere mensen om zich bij je aan te sluiten? Sluit je bij hen aan, word een essentieel onderdeel van hun leven en hun verhaal, en zij zullen zich bij het jouwe voegen. Jouw leven en jouw verhaal: mensen zullen erin geloven. Omdat ze in jou zullen geloven. Passie drijft mijn koken, passie drijft de wereld. In de moeilijkste en meest stressvolle tijden, en in het licht van de meest complexe veranderingen, zullen de beste mensen om je heen zich aansluiten bij je passie. Zij. Zullen. Er. Zijn. Omdat ze je verhaal zullen geloven.”
In de eerste plaats luisteren
“Weet je, als je voedsel, leven, verandering en hulp brengt, ben je er voor de mensen. Als je verandering wilt, moet je leiden en de oplossing zijn. Maar je kunt geen verandering of oplossing bewerkstelligen als je het probleem niet identificeert. Je moet je pak uittrekken en je theorieën aan de kant schuiven. En eerst luisteren. Naar mensen die problemen hebben, alvorens verandering teweeg te brengen. We moeten niet zomaar oplossingen van buitenaf opleggen zonder te luisteren, te overleggen en samen een verhaal op te bouwen. Het zal niet werken. Het werkt nooit. Mensen willen respect. Leer luisteren.”
Risico’s nemen en het recept veranderen
José Andrés benadrukt dat echte verandering gepaard gaat met risico’s nemen: “We gaan de wereld nooit echt veranderen als we geen risico's nemen. Verander het recept. Ik ben een kok. Ik zie wat er in de wereld suddert. Geloof me, we gaan de wereldproblemen niet veranderen met de recepten van gisteren. We hebben nieuwe ingrediënten nodig, nieuwe recepten. Wijziging. In mijn keuken, in jouw zaak, in de wereld. Het is hetzelfde. Stimuleer je verandering, schrijf je verhaal en serveer het, gang per gang.”

De boodschap van Chef Andrés is er een van hoop en empowerment, passie en verandering, en moedigt individuen aan om op hun eigen manier een verschil te maken, één maaltijd, één recept, één gepassioneerd verhaal tegelijk.
Geef hem de sleutels
Zijn passie raakte mij tot in het diepst van mijn ziel. Een uur geleden deed zijn toespraak hetzelfde bij iedereen in het publiek. Die paar minuten met hem in de pressroom hebben me veranderd. Deze man verzet bergen.

Terwijl ik dit in het holst van de nacht schrijf, vanaf mijn balkon met uitzicht op Lake Travis, vraag ik me af of het een goed idee zou zijn om onze politici een kleine pauze te gunnen? Stl dat we ze naar huis zouden sturen en chef José Andrés even de internationale politiek zouden laten regelen? Geef hem de sleutels van het koninkrijk, misschien wordt de wereld er beter van.

Photo credit: World Central Kitchen/WCK.org

Archief / TRAINING&BOOKS