Fr

BRANDS

Broodnodige broodheren, door Griet Byl (MM)

Zondag 3 December 2023

Broodnodige broodheren, door Griet Byl (MM)

Vorige week publiceerde de WFA met ‘The Evolution of Sponsorship’ een nieuw onderzoek dat de bestedingen, evoluties, trends en pijnpunten in sponsoring wereldwijd onder de loep neemt. Het leverde enkele interessante inzichten op.

Zo blijkt uit de resultaten – die afkomstig zijn uit de bevraging van 34 grote multinationals – dat sponsoring gemiddeld 12% van het marketingbudget van een merk vertegenwoordigt. In totaal werd in 2022 97,4 miljard dollar in sponsoring geïnvesteerd, een bedrag dat tegen 2030 zou oplopen tot 189,5 miljard dollar, a rato van een jaarlijkse groei van 8,7%.

Dat zal niemand verbazen, in onze wereld vol (almaar sterker gereguleerde) reclameruis: “Sponsoring biedt merken een unieke kans om in contact te komen met consumenten, terwijl ze doen wat ze het liefste doen, bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd kijken of naar een muziekfestival gaan”, aldus Laura Forcetti, directeur Marketing Sourcing bij de WFA in de commentaren bij de studie.

Tegelijk zegt slechts 5% van de ondervraagde merken dat ze er “zeer zeker” van zijn dat de investeringen in hun sponsorportefeuille het juiste publiek aanspreken, met de juiste middelen en voor de juiste uitgaven. Dat heeft veel te maken met het feit dat metingen nog steeds niet topprioriteit nummer één zijn voor sponsorende adverteerders: gemiddeld besteden merken gemiddeld 1% of minder aan het meten van hun ROI en impact. Bijna 20% verspilt er zelfs geen cent aan. Behoorlijk hallucinant, als je weet wat voor bedragen er met sponsoringcontracten gemoeid kunnen zijn en een absolute voorwaarde als de discipline definitief wil uitgroeien tot een volwaardige pijler in de communicatiemix.

Het WFA-onderzoek legt nog een ander pijnpunt bloot. “Minder dan de helft van de ondervraagde merken (42%) gebruikt hun sponsoring nog niet om hun agenda voor duurzaamheid en/of sociale gelijkheid te bevorderen en te demonstreren. Slechts 49% zegt dat ze sponsoring gebruiken om duurzaamheid of sociale gelijkheid te bevorderen”, aldus het onderzoek. “Toch is sponsoring een geweldige kans voor merken om het pad te effenen voor een betere wereld, hun doel waar te maken en positieve verandering teweeg te brengen die ongelijkheid weer in evenwicht brengt.”

Goed om te weten, als je beseft dat de planeet redden volgens de berekeningen van de Britse econoom Nicholas Stern in opdracht van de VN zo’n 2400 miljard per jaar kost. De ultieme sponsortip voor gegoede mecenassen op zoek naar authentieke purpose en de uitgelezen lead voor commercieel bewuste activisten? In elk geval een interessant thema voor de volgende editie van SponsorLive!

Archief / BRANDS