Fr

BRANDS

Zijn deinfluencers ook influencers?, door Fred Bouchar (MM)

Vrijdag 17 Maart 2023

Zijn deinfluencers ook influencers?, door Fred Bouchar (MM)

Toen ik enkele dagen geleden terugkwam van de opening van de gloednieuwe Slice-studio's bij RMB, moest ik er opnieuw aan denken: “Is deinfluence een teken dat het tij keert, al is het maar een beetje, als het gaat om online consumentisme?”, aldus de vraag van Ellie Violet Bramley, journaliste bij The Guardian, in een heel grappig artikel over de kwestie.
 
Je hebt vast al wel gehoord van dit fenomeen dat door Le Point als “de nieuwe TikTok-trend” wordt genoemd … wat best raar is, als je weet dat het gaat om een platform waar 55% van de gebruikers zegt een aankoop te hebben gedaan na het zien van een merk of product.
 
Daar waar influencers proberen ons te overtuigen om bepaalde producten te kopen, proberen deinfluencers het tegenovergestelde. In principe. Want de term heeft heel verschillende betekenissen, afhankelijk van wie hem gebruikt: sommigen proberen afstand te nemen van zogenaamde supertrendy producten, terwijl anderen overconsumptie en buitensporige uitgaven aan de kaak stellen.
 
Maar uiteindelijk is deinfluence nog steeds een vorm van beïnvloeding, ook al is het onder een andere naam.
 
Volgens Jasmine Enberg, analiste bij Insider Intelligence, die geciteerd wordt in het artikel van The Guardian, is de huidige opkomst van deinfluencing vooral conjunctureel gebonden: “Ontwerpers gebruiken hun macht om de aankoopbeslissingen van een bredere bevolking te beïnvloeden. Ze hebben de trend gewoon aangepast om weerklank te vinden bij consumenten in tijden van economische crisis.” Met andere woorden: de hype rond deinfluencing zal verdampen zodra de economie weer aantrekt.
 
Deinfluence is duidelijk geen remedie tegen overconsumptie, laat staan het begin van het einde van influencer marketing. Integendeel, kritiek op influencers zou zelfs paradoxaal genoeg het vertrouwen kunnen versterken dat consumenten in hen stellen, zegt Jasmine Enberg.
 
Makers zijn nu een essentiële marketinghefboom en des te meer - ondanks het ongenoegen van de regering Biden - gezien het groeiende succes van TikTok, waar zij de plak zwaaien. Adverteerders zijn zich hiervan bewust: uit het Belgische deel van de Media Reactions-studie blijkt dat de investeringen in dit soort content blijven groeien.

Archief / BRANDS