Fr

BRANDS

De toekomst van vroeger is niet voor morgen en dat is deels de schuld van slechte marketing, door Dennis Claus (co-founder Supermachine)

Zaterdag 29 Februari 2020

De toekomst van vroeger is niet voor morgen en dat is deels de schuld van slechte marketing, door Dennis Claus (co-founder Supermachine)

De Elon Musken, Googles en science-fiction films beloofden ons vliegende auto’s, menselijke robots en space toerisme. Maar veel is er voorlopig nog niet van in huis gekomen. Integendeel, we worden alleen maar aan het lijntje gehouden. Duizenden berichten over 5G, maar waar blijft het nu? Of erger nog, we worden overspoeld met doemberichten rond privacy, ontvlambare wagens en TikTok-verslaafden. Nog voor de toekomst er is, zijn we ze al beu. Toekomstmoeheid neemt over. Moekomst!

Daar zijn wel wat redenen voor. Zelfs met miljarden investeringen en veel hypen heeft echte innovatie nu eenmaal tijd nodig. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar die realiseren is ook oneindig complexer geworden. Er is nu eenmaal een wereld van verschil tussen “Hey Google, play a song” en “Hey Google, how can I improve my health”. Maar ook de traagheid van de huidige infrastructuur en het regelgevende kader vormt een struikelblok. Zie de eeuwige strijd tussen Uber en de Belgische overheid. Met als eindoplossing dat de klant dan maar een kwartier moet wachten op zijn taxi. Gelukkig zag de politiek snel de absurditeit van zijn eigen voorstel in.

Maar ook wij marketeers moeten de hand in eigen boezem durven te steken. Maar al te vaak spelen we het spel mee. Charlatans die fake festivals organiseren een podium geven, producten overhypen of de verkeerde keuzes maken naar marktzetting. Neem nu 5G. Bij gebrek aan andere grote revoluties, was er zo weinig geduld dat zelfs niet werd gewacht met promoten tot de technologie echt beschikbaar was. De voorbije jaren werd dit ultrasnelle netwerk zo vaak met grote trom aangekondigd, dat de gemiddelde consument er al niet meer van wakker ligt. Terwijl 5G zo veel meer is dan snellere downloads van kattenfilmpjes; het is essentieel voor toepassingen zoals robotchirurgie en ruimtevaart.

Of neem nu BMW dat zijn autonome wagens lanceerde met een “ludieke” horrorfilm vol zombies op zoek naar bestuurders. Terwijl de overgrote meerderheid van zelfrijdende wagens nog steeds associeert met gevaar. Angst was hier dus niet de juiste keuze. Nog?

Een start-up lanceerde snacks op basis van algen. Op de affiche de naam No Food en een breed lachende dame met groen tussen de tanden. Smakelijk en voedzaam lijkt het ons niet.

Maar ook de mobiscore, de index rond hoe goed een woning scoort qua mobiliteit, is in datzelfde bedje ziek. Uit recente cijfers blijkt dat de Vlamingen nog altijd niet goed weten waar het nu eigenlijk allemaal over gaat. Marketing gone bad!

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Impossible Food is erin geslaagd zijn plantaardige burger te verkopen aan meer vleeseters dan vegetariërs. Slimme marketing die de innovatie in de markt zet als een uitdaging, als een mission impossible, blijkt te werken.

Maar het kan nog beter. Marketing die mensen echt inspireert, zoals de JFK-speech over de maanlanding indertijd. Zelfs al zou men nog negen jaar (en ettelijke miljarden belastinggeld) moeten wachten om het resultaat te zien. Marketing moet op lange termijn durven te denken.

Als Marvel 20 films ver kan plannen om miljoenen mensen een “alternate reality” te laten zien, waarom kunnen marketers dan geen jaar ver denken om mensen mee te krijgen in een verhaal over een betere realiteit?

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het begint met de juiste ingesteldheid. Marketing moet meer ambitie hebben dan een leuke manier om over nieuwe producten te praten. Met het juiste talent en de juiste expertise kan een campagne voor de innovatie van de toekomst, even hard werken als die voor nog maar eens nieuwe smartphone met een iets betere camera. De toekomst verdient betere marketing. Eentje die ons weer met veel goesting doet verlangen naar wat komen zal.

Archief / BRANDS