SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Jean-Marc Segati (Senioragency): 20 jaar senior marketing

Vrijdag 17 Augustus 2018


Jean-Marc Segati (Senioragency): 20 jaar senior marketing
Senioragency werd in 1995 in Parijs opgericht door Jean-Paul Tréguer. Het was het eerste (en enige) reclamebureau dat zich richtte op 50-plussers. In 1997 sloeg Senioragency internationaal zijn vleugels uit en opende zijn eerste filiaal in België. Twintig jaar later brengen Jean-Marc Segati, de man die het bureau opstartte, en Christophe Urvoy-Isaac, de man die in 2009 de teugels overnam, een nieuw boek uit over senior marketing. Twintig vragen bij wijze van balans en stand van zaken.
 
Vanwaar dit boek?
Jean-Marc Segati : De eerste reden is dat Senioragency Brussel zijn 20ste verjaardag viert en we het interessant vonden om terug te blikken en de opgedane ervaring te delen. Een soort getuigenis, in feite.
 
Het was ook een gelegenheid om ons opnieuw over de doelgroep te buigen. Ook die is geëvolueerd sinds 1997. Toen richtten we ons tot een klassieke doelgroep van senioren en er waren toen nog heel wat clichématige reflexen, zoals ‘je moet ze bij de hand nemen, geruststellen, groter schrijven, testimonials en publireportages publiceren, enzovoort’. Vandaag bestaat de doelgroep uit de babyboomers van gisteren, van wie de jongsten nu een jaar of vijftig zijn. Die mensen zijn geboren en opgegroeid met televisiereclame; ze zijn veel beter vertrouwd met marketing dan hun voorgangers. We vonden het ook relevant dat te analyseren.
 
Wat voor lessen trekken jullie uit de afgelopen twintig jaar?
Om te beginnen, de generationele vervanging door de babyboomers, ook al is dat een normaal verschijnsel, aangezien de doelgroepen evolueren, wat per definitie enorm veel veranderingen met zich meebrengt. Zo is de generatie van de ‘papy boomers’ bijvoorbeeld ook de eerste waarvan de vrouwen gingen werken. Het is met andere woorden een generatie waar de relatie tussen mannen en vrouwen evenwichtiger is en ook de beslissingsmacht beter verdeeld is.
 
We stellen ook vast dat bepaalde verschillen die we twintig jaar geleden voorspelden, werkelijkheid geworden zijn en andere helemaal niet. Zo merken we bijvoorbeeld dat de nieuwe generatie ‘papy boomers’ tegelijk minder ascetisch is dan de vorige, maar tegelijk ook minder hedonistisch dan we dachten. Proportioneel hebben ze inderdaad een hogere koopkracht, maar ze hebben een crisis meegemaakt en dat heeft hen financieel verantwoordelijker gemaakt.
 
Is de interesse van de adverteerders voor deze doelgroep ook geëvolueerd?
Wat de afgelopen twintig jaar enorm veranderd is, is dat zelfs de jonge productchefs niet meer over deze doelgroep twijfelen. Ze weten dat hij meer dan de helft van de koopkracht vertegenwoordigt en dat je er dus niet omheen kunt. Ook al ligt het verschil tussen de begindagen en nu in het feit dat senior marketing toen geen prioriteit was en vandaag wel, maar dan wel de tweede.
 
Kortom, deze positieve evolutie zorgt ervoor dat onze bekerende rol vandaag minder belangrijk is. Nu moeten we ons meer bezighouden met ‘hoe’ dan met ‘waarom’. We steken de handen vel meer uit de mouwen om concreet aan de slag te gaan. Dat is beter, want we zijn toch in de eerste plaats reclamemakers en geen consultants of onderzoekers. Onz taak bestaat in de creatie van advertenties, spots, affiches, enzovoort.
 
Hoe zit het met de media?
Ook wat dat betreft, zie je een sterke evolutie die weliswaar gepaard gaat met een zekere dubbelzinnigheid. Ik bedoel natuurlijk de dominantie van digital die gevaarlijk zou kunnen zijn voor senior marketing, en globaal gezien voor elke vorm van gesegmenteerde marketing. Dat is trouwens de laatste vraag van het boek: is senior marketing dood? Het antwoord is neen, want in tegenstelling tot wat de meerderheid blijkbaar denkt, is niet iedereen vandaag een ‘consumacteur’ of 24/7 traceerbaar op de sociale netwerken.
 
Ik ben er dus van overtuigd dat de klassieke media nog een mooie toekomst wacht. Dat is interessant voor senior marketing, omdat senioren een doelgroep met een sterke mediaconsumptie zijn en blijven. Dat geldt voor alle media. De toevoeging van digital bij televisie, radio, pers,… vormt dus geen bedreiging, maar een kans om de performantie van de mediaplannen nog verder te drijven, bijvoorbeeld op het vlak van relevantie en uitvoering.
 
Hoe zie je senior marketing de volgende twintig jaar evolueren?
Zoals ik al aangaf, denk ik dat gesegmenteerde marketing het moeilijk zal krijgen. Ideeën als de stelling dat iedereen vandaag consumacteur is, dat alles opgelost zal worden door digital of dat de alomtegenwoordige individualisering als enige zaligmakend zal zijn, zullen niet echt werkelijkheid worden, omdat er altijd een probleem inzake betrokkenheid van de doelgroepen zal zijn. Er zijn te veel aanbiedingen, producten, dingen om te doen in het leven, om zich volledig en op en persoonlijke manier te laten betrekken bij een waaier van onderwerpen.
 
Als dat blijkt te kloppen, zal senior marketing nog lang een belangrijke vorm van marketing blijven, en het is niet belangrijk of er al dan niet een groot budget mee gemoeid is. Het zal belangrijk blijven, want gedurende minstens de komende twintig jaar zal de levensverwachting blijven toenemen, het gemiddelde inkomensniveau en de gezondheid van mensen die senioren worden zal zelfs nog verbeteren en dus zal ook hun impact op de consumptie toenemen. Het zal niet meer gaan om 50 tot 60%, maar 70 of 80% van de koopkracht. Het zal dus almaar moeilijker worden deze doelgroep te negeren. Kortom, ik sta zeer positief over de toekomst van senior marketing als onderwerp.
 
Senioragency geeft twintig exemplaren van ‘20 ans de senior marketing en 20 questions’ weg. Om deel te nemen, stuur je een mail naar damien@mm.be.

Indien je belangstelling hebt voor senior marketing, kunnen we je ook een bezoek aan het B2B content platform route50plus.be aanraden. Dat wordt bevoorraad door Senior Publications (België en Nederland) en Bayard France, de uitgevers van Plus Magazine en Notre Temps.ARCHIVE / BRANDS - STRATEGY


INTERVIEW

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie):

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie): "Als het hart de richting aangeeft, volgt het hoofd vanzelf"DOSSIER  Merit Awards 2019: de laureaten en finalisten  


Dit jaar reikte de jury van de Merit Awards, voorgezeten door Mieke Debeerts (chief customer experience & marketing communications officer, Belfius), aan de zijde van de redactie van de Merit...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Weg met stereotiepe reclame  


De laatste jaren ontstaan nieuwe reclamedynamieken als weerspiegeling van de samenleving. Die werden meer bepaald in gang gezet door groepen als Unilever of P&G en dragen bij om de verschillende...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Luxury: What's in a name?  


Hoe evolueert het aankoopgedrag van consumenten voor luxeproducten? Dat is de vraag die de Luxury Survey studie van Roularta zich stelde. De studie die voor het eerst in 2015 werd gevoerd, kreeg...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier