SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Wim Bauwens (Danone): "Groei vloeit voort uit nieuwe kanalen of andere consumptiemomenten"

Vrijdag 11 Mei 2018


Wim Bauwens (Danone):
Net geen 100 is Danone, maar het merk blaakt van gezondheid. Om dat in de verf te zetten én de plaats van natuuryoghurt in ons dagelijks voedingspatroon te verstevigen, vernieuwt de zuivelfabrikant zijn yoghurtgamma en zijn communicatie. Daarnaast onderzoekt hij de consumptiegewoonten van morgen, kwestie van klaar te zijn voor de volgende eeuw. Tekst en uitleg door Annekatrien De Smedt (Head of Communication), Wim Bauwens (Country Director) en Julie (Haspeslagh), Senior Brand Manager.

Waarom pakt Danone uit met een herlancering van zijn yoghurtgamma?
WB:
Ondanks de aandacht die besteed wordt aan een gezonde voeding, haalt amper 2% van de Belgen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zuivelproducten. Natuuryoghurt kan daar een belangrijke rol in spelen. Iedereen eet weliswaar yoghurt, maar onvoldoende regelmatig. Met deze herlancering willen we dus de frequentie van de yoghurtconsumptie stimuleren en ervoor zorgen dat het product een plaats krijgt in de dagelijkse voedingsroutine van de consumenten, zowel bij het ontbijt als tussendoor.

JH: Daarbij leggen we de nadruk op de ‘goodness’ van yoghurt, een product dat niet alleen lekker maar ook goed is voor je lijf. Natuuryoghurt is met andere woorden de ster in ons Danone gamma: hij werd dan ook onlangs opgenomen in de nieuwe voedingsdriehoek in Vlaanderen. Een belangrijke doelgroep in dit verband zijn gezinnen met kinderen.

Jullie hebben niet alleen het gamma onder handen genomen, maar ook de verpakking aangepast.
AKDS:
Inderdaad. De verpakking werd vereenvoudigd, zowel wat de gehanteerde kleurcodes als wat het design van de potjes betreft. Belangrijk daarbij is de transparantie, onder andere geïllustreerd door de verpakking van de fruityoghurt die aan de onderkant doorzichtig werd gemaakt, om duidelijk te maken dat wat je ziet ook wat je krijgt is.

JH: Tegelijk werd gesleuteld aan het gamma zelf. Dat omvat na achttien maanden van productontwikkeling drie herziene subgamma’s die aansluiten bij verschillende consumptiemomenten; in totaal gaat het om een twintigtal producten. Ster is het Danone Original gamma, als eerbetoon aan de 100-jarige expertise van het merk: volle yoghurt in drie smaken (natuur, kokosnoot en aardbei). Dan is er de categorie Danone Natuur die smeuïger werd gemaakt en voller smaakt. Danone & Fruit bevat gemiddeld 13% minder totale suiker en geen bewaarmiddelen, kleurstoffen of kunstmatige aroma’s.

Kun je iets meer over de campagne vertellen?
JH:
Zeker. De eenvoud die het gamma en de verpakking kenmerkt, staat ook hier centraal. De spot van Droga5 UK (bij ons aangepast door Havas Brussel) wil consumenten aanzetten om te herontdekken wat goed is. Die boodschap werd uitgewerkt in drie versies op basis van dezelfde, herkenbare identiteit. Daarnaast loopt er ook een outdoor campagne; België is nu eenmaal een outdoor land.

En hoe zit het met aan digitale zijde?
AKDS:
Omdat de gezinnen een belangrijke doelgroep zijn voor deze herlancering, hebben we een sociale campagne op Facebook en Instagram uitgewerkt (met de hashtag #herontdekwatgoedis, nvdr). Daarnaast loopt ook een influencer campagne met meer dan 25 blogsters met kinderen die tonen hoe ze de producten in hun dagelijks leven integreren. Voor de rest hebben we uiteraard ook een nieuwe website ontwikkeld. Er werd ook een partnerschap gesloten met gezond.be en gezondheid.be, met het oog op native advertising en bannering.

Ook op het verkooppunt zijn jullie als A-merk aanwezig met POS-communicatie rond het vernieuwde gamma. Hoe verhouden A-merken zich vandaag in feite versus huismerken?
WB:
Huismerken vertegenwoordigen vandaag ongeveer een derde van de markt in waarde. Dat is niet nieuw. A-merken als Danone spelen vandaag meer dan ooit een essentiële rol op het vlak van innovatie en inspiratie. Als je de groei van een bepaalde categorie analyseert, stel je vast dat die altijd volgt na innovatie. Dat is vandaag nog steeds de verantwoordelijkheid van A-merken.

Anderzijds zien we ook dat groei voortvloeit uit nieuwe kanalen of andere consumptiemomenten (zoals on-the-go consumptie en buurtwinkels). We moeten onze producten daaraan aanpassen. In dat verband lanceerden we recent Yoothie (Yoghurt smOOTHIE) enkel verkrijgbaar in on-the-go winkels. Een ander aspect waar we rekening moeten mee houden, is de diversifiërende bevolking. Niet alleen wat hun herkomst betreft, maar ook de mix van generaties die verschuift. Millennials kopen anders. Daar ligt de grootste uitdaging voor retail: inspelen op dat multichannel gegeven en de verschillende soorten winkelformules aanpassen.ARCHIVE / BRANDS - LAUNCH


INTERVIEW

Thierry Brynaert:

Thierry Brynaert: "Met Wavemaker Consulting omvatten we vier vakgebieden die de sokkel van de consultagencies vormen"DOSSIER  BTOB Awards 2018: de gouden campagnes en het mediamerk van het jaar  


De grote winnaar van de BTOB Awards 2018 is LDV United. Dat wint drie van de vier uitgereikte Gold en een Silver met ‘Dare to sponsor’ voor Special Olympics en ‘Borstfiguranten’ voor Kind & Gezin....


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Mixx 2018: de gouden campagnes  


Van de 133 campagnes die ingeschreven werden de Mixx Awards 2018 van BAM, reikten de jury’s voorgezeten door Christine Jean (AG), Sonja Klein (OMG), Wim Decraene (Frucon) en Alex Thoré...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Re-evaluating Media: over de gepercipieerde en reële impact van media  


Radiocenter, het marketingorgaan van de Britste radiozenders dat radio promoot als commercieel medium, gaf begin dit jaar de opdracht aan Ebiquity om een rapport op te stellen over de marktpositie...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier