SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Wim Bauwens (Danone): "Groei vloeit voort uit nieuwe kanalen of andere consumptiemomenten"

Vrijdag 11 Mei 2018


Wim Bauwens (Danone):
Net geen 100 is Danone, maar het merk blaakt van gezondheid. Om dat in de verf te zetten én de plaats van natuuryoghurt in ons dagelijks voedingspatroon te verstevigen, vernieuwt de zuivelfabrikant zijn yoghurtgamma en zijn communicatie. Daarnaast onderzoekt hij de consumptiegewoonten van morgen, kwestie van klaar te zijn voor de volgende eeuw. Tekst en uitleg door Annekatrien De Smedt (Head of Communication), Wim Bauwens (Country Director) en Julie (Haspeslagh), Senior Brand Manager.

Waarom pakt Danone uit met een herlancering van zijn yoghurtgamma?
WB:
Ondanks de aandacht die besteed wordt aan een gezonde voeding, haalt amper 2% van de Belgen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zuivelproducten. Natuuryoghurt kan daar een belangrijke rol in spelen. Iedereen eet weliswaar yoghurt, maar onvoldoende regelmatig. Met deze herlancering willen we dus de frequentie van de yoghurtconsumptie stimuleren en ervoor zorgen dat het product een plaats krijgt in de dagelijkse voedingsroutine van de consumenten, zowel bij het ontbijt als tussendoor.

JH: Daarbij leggen we de nadruk op de ‘goodness’ van yoghurt, een product dat niet alleen lekker maar ook goed is voor je lijf. Natuuryoghurt is met andere woorden de ster in ons Danone gamma: hij werd dan ook onlangs opgenomen in de nieuwe voedingsdriehoek in Vlaanderen. Een belangrijke doelgroep in dit verband zijn gezinnen met kinderen.

Jullie hebben niet alleen het gamma onder handen genomen, maar ook de verpakking aangepast.
AKDS:
Inderdaad. De verpakking werd vereenvoudigd, zowel wat de gehanteerde kleurcodes als wat het design van de potjes betreft. Belangrijk daarbij is de transparantie, onder andere geïllustreerd door de verpakking van de fruityoghurt die aan de onderkant doorzichtig werd gemaakt, om duidelijk te maken dat wat je ziet ook wat je krijgt is.

JH: Tegelijk werd gesleuteld aan het gamma zelf. Dat omvat na achttien maanden van productontwikkeling drie herziene subgamma’s die aansluiten bij verschillende consumptiemomenten; in totaal gaat het om een twintigtal producten. Ster is het Danone Original gamma, als eerbetoon aan de 100-jarige expertise van het merk: volle yoghurt in drie smaken (natuur, kokosnoot en aardbei). Dan is er de categorie Danone Natuur die smeuïger werd gemaakt en voller smaakt. Danone & Fruit bevat gemiddeld 13% minder totale suiker en geen bewaarmiddelen, kleurstoffen of kunstmatige aroma’s.

Kun je iets meer over de campagne vertellen?
JH:
Zeker. De eenvoud die het gamma en de verpakking kenmerkt, staat ook hier centraal. De spot van Droga5 UK (bij ons aangepast door Havas Brussel) wil consumenten aanzetten om te herontdekken wat goed is. Die boodschap werd uitgewerkt in drie versies op basis van dezelfde, herkenbare identiteit. Daarnaast loopt er ook een outdoor campagne; België is nu eenmaal een outdoor land.

En hoe zit het met aan digitale zijde?
AKDS:
Omdat de gezinnen een belangrijke doelgroep zijn voor deze herlancering, hebben we een sociale campagne op Facebook en Instagram uitgewerkt (met de hashtag #herontdekwatgoedis, nvdr). Daarnaast loopt ook een influencer campagne met meer dan 25 blogsters met kinderen die tonen hoe ze de producten in hun dagelijks leven integreren. Voor de rest hebben we uiteraard ook een nieuwe website ontwikkeld. Er werd ook een partnerschap gesloten met gezond.be en gezondheid.be, met het oog op native advertising en bannering.

Ook op het verkooppunt zijn jullie als A-merk aanwezig met POS-communicatie rond het vernieuwde gamma. Hoe verhouden A-merken zich vandaag in feite versus huismerken?
WB:
Huismerken vertegenwoordigen vandaag ongeveer een derde van de markt in waarde. Dat is niet nieuw. A-merken als Danone spelen vandaag meer dan ooit een essentiële rol op het vlak van innovatie en inspiratie. Als je de groei van een bepaalde categorie analyseert, stel je vast dat die altijd volgt na innovatie. Dat is vandaag nog steeds de verantwoordelijkheid van A-merken.

Anderzijds zien we ook dat groei voortvloeit uit nieuwe kanalen of andere consumptiemomenten (zoals on-the-go consumptie en buurtwinkels). We moeten onze producten daaraan aanpassen. In dat verband lanceerden we recent Yoothie (Yoghurt smOOTHIE) enkel verkrijgbaar in on-the-go winkels. Een ander aspect waar we rekening moeten mee houden, is de diversifiërende bevolking. Niet alleen wat hun herkomst betreft, maar ook de mix van generaties die verschuift. Millennials kopen anders. Daar ligt de grootste uitdaging voor retail: inspelen op dat multichannel gegeven en de verschillende soorten winkelformules aanpassen.ARCHIVE / BRANDS - LAUNCH


INTERVIEW

Brice Le Blévennec (Emakina):

Brice Le Blévennec (Emakina): "De sleutel ligt in het ontwerpen van elegante 'User Experiences'"DOSSIER  De 5 grote uitdagingen voor retail  


Times are changing. En die change gaat hard en snel in de retailsector. Digitalisatie en een sterke schaalvergroting na de grote consolidatiegolf zorgen voor een totaal nieuw landschap. Hoe dat er...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Creative Belgium Awards 2018 : de Grand Prix en de 13 gouden campagnes   


 Net zoals in 2017 kreeg een enkele campagne dit jaar een Grand Prix op de Creative Belgium Awards: ‘Closer than you think’ voor Child Focus in de Mediacompetitie (Social Media Advertising). De...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


AMMA 2018: de gouden cases  


Het is dus Mindshare dat de titel van Agency of the Year op de AMMA Awards wint. Het bureau geleid door Gino Baeck wint ook een Gold in Best Use of Native & Content voor 'Open Kitchen'...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier