Fr

MEDIA

Vlaamse regering bindt strijd aan met desinformatie

Zondag 23 Oktober 2022

Vlaamse regering bindt strijd aan met desinformatie

Zoals eerder aangekondigd trekt de Vlaamse regering in het kader van zijn relanceplan voor de media ruim drie miljoen euro uit voor de strijd tegen desinformatie. Bedoeling is onderbouwde en praktijkgerichte initiatieven te ondersteunen die inzetten op weerbaarheid tegen desinformatie en die bijdragen aan de opdracht en verantwoordelijkheid van mediaspelers om juiste informatie te verspreiden.
 
Daartoe selecteerde ze vijf projecten die allemaal het resultaat zullen zijn van nauwe samenwerkingen tussen verschillende spelers uit de academische, technologische en mediawereld. Het gaat om het factcheckplatform Eerste Hulp bij Twijfl (met onder andere de VRT en Roularta), NieuwsWijsNeuzen! (met onder andere de vereniging Mediawijs en Het Geluidshuis), een tool die de mediawijsheid bij kinderen wil stimuleren, COM-PRESS (een samenwerking tussen imec, UGent en Apache) dat detectiemethodes voor beeldmanipulatie ontwikkelt, Counterscam (met onder andere vzw de Checkers en de VRT) en tot slot de AI-tool Re:Plus (met onder andere Mediahuis en de VUB) die mediagebruikers helpt om meer nuance in het maatschappelijk debat te krijgen.
 
“Desinformatie is in onze moderne maatschappij zeer wijdverspreid. De impact op onze samenleving valt moeilijk te overschatten. Een ongeziene coalitie van mediabedrijven, wetenschappers en andere maatschappelijke actoren moet ons beter wapenen tegen desinformatie,” aldus Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle. “We willen redacties, journalisten en organisaties ondersteunen om efficiënter om te gaan met desinformatie en sneller te kunnen reageren in een digitale omgeving waarin het met de dag makkelijk wordt om desinformatie te verspreiden. Ook willen we nieuwsgebruikers weerbaarder leren omgaan met desinformatie. Ik kijk bijzonder uit naar het resultaat van de geselecteerde sterke projecten.”

Meer info hier;

Archief / MEDIA