Fr

MEDIA

Het regent miljoenen in de gamingsector, door Patrick Steinfort (MM Tech)

Zaterdag 22 Oktober 2022

Het regent miljoenen in de gamingsector, door Patrick Steinfort (MM Tech)

Uit verschillende aankondigingen blijkt dat de gaming wereld steeds meer belangstelling krijgt.

Zo kondigde Saoedi-Arabië onlangs aan dat het 37,8 miljard dollar op tafel legt om in de sector te investeren via de Savvy Gaming Group, die eigendom is van het Public Investment Fund, het Saoedische staatsinvesteringsfonds. Mohammed Ben Salmane, erfgenaam van het Saoedische koninkrijk en bestuursvoorzitter van de Savvy Gaming Group, wil van het land tegen 2030 de wereldwijde hub van de gaming- en esports-sector maken.

De afgelopen jaren legde Savvy Gaming Group al de hand op ESL Gaming dat esports tornooien organiseert, en Faceit, producer en platform voor multiplayer games, met de bedoeling beide bedrijven samen te voegen. De groep kocht ook aandelen in enkele van de grootste spelers in de sector, zoals Activision, Electronic Arts, Take-Two en Nintendo. En afgelopen juni investeerden ze 1 miljard dollar in de Zweedse The Embracer Group.

Ook aan Chinese zijde is er beweging: Tencent trok zijn belang in Ubisoft, een van de leiders van de sector, op van 5% naar 11%. Ubisoft gaat uitbreiden naar smartphone games maar ook naar cloud gaming terwijl het een samenwerking met Netflix aankondigt.

Netflix heeft namelijk net zijn eigen studio opgericht in Helsinki, die volgens Marko Lastikka, de directeur van de studio, streeft naar "wereldklasse in het ontwikkelen van een breed scala aan originele, plezierige en immersieve games".
Dit alles in afwachting van de bekrachtiging van de grootste deal ooit in de sector, namelijk de aankoop van Activision Blizzard door Microsoft voor het bescheiden bedrag van 68 miljard dollar. De validatie hangt onder meer af van de Europese Unie en het besluit wordt in november verwacht.

Het regent dus miljarden in de sector, die in oktober 2023 zijn allereerste Cannes Gaming Festival krijgt.

Archief / MEDIA