Fr


Close

MEDIA

LN24: herfinanciering of verkoop?

Dinsdag 21 September 2021

“We zijn een procedure gestart om LN24 te herfinancieren en hiervoor is een financiële partner aangesteld, maar dit betekent niet noodzakelijk dat het bedrijf te koop staat”, aldus Joan Condijts, CEO van de 24/7 nieuwszender. Zijn uitspraak volgt op een goed gedocumenteerd artikel in Trends Tendances waarin werd gesuggereerd dat de nieuwste aanwinst van het televisielandschap te koop zou staan.
 
Of het nu gaat om een nieuwe kapitaalsverhoging, een volledige of gedeeltelijke verkoop, het dossier is toevertrouwd aan VDP, het Gentse M&A-adviesbureau, en wordt geleid door Rik Vandenberghe, voormalig CEO en nog steeds bestuurder van Besix. Volgens Le Soir zou de bouwgroep die net als Belfius Insurance 37,48% van de aandelen in handen heeft, bereid zijn om zijn aandelen te verkopen. Hetzelfde zou volgens dezelfde bron gelden voor Jean-Pierre Lutgen (Ice Patrimonial - 5,14%), maar niet voor Belfius dat zijn voornemen om aan boord te blijven bevestigde.
 
Net zoals vermeld in Trends, Le Soir en L'Echo, hebben we vernomen dat IPM geïnteresseerd zou zijn in het dossier. Na de overname van L'Avenir en zijn vruchteloze pogingen bij Paris-Normandie en (vooral) RTL Belgium, probeert François le Hodey inderdaad langs alle kanten om zijn cross-media aanbod te versterken. In dat verband zou de toetreding van IPM tot het kapitaal van LN24 de plannen om een radioversie van de nieuwszender te lanceren via DH Radio wellicht nieuw leven kunnen inblazen. Een andere kandidaat voor een participatie of overname is volgens onze collega's de vastgoedgroep Ghelamco, reeds aandeelhouder in MediaNation (Business AM, Newsweek, Newsmonkey...).
 
Ter herinnering: de gecumuleerde verliezen van LN24 bedragen 7 miljoen euro voor een omzet die dit jaar tussen 2 en 3 miljoen euro zou moeten schommelen (tegenover 1,4 miljoen euro vorig jaar) en een werkingsbudget van 5 miljoen euro, aldus L'Echo.
 
Sinds de oprichting in oktober 2018 heeft het kanaal vijf financieringsrondes gehad, waardoor het kapitaal nu 8,35 miljoen bedraagt. Naast de voornoemde aandeelhouders behoren ook Finance&Invest.brussels (14,47%), Gilles Daoust via zijn vennootschap 1954 (3,21%) en de medeoprichters Johan Condijts/Martin Buxant (2,22%) tot het aandeelhouderschap.

Archief / MEDIA