Fr
Close

MEDIA

RTL: feiten, geruchten en speculaties

Woensdag 24 Maart 2021

RTL: feiten, geruchten en speculaties

“RTL België herschikt Europese kaarten flink”, aldus L'Echo en De Tijd heel categorisch in hun editie van 24 maart, waarbij ze erop wezen dat “met JP Morgan een zakenbank gemandateerd is voor de verkoop van de Belgische en Franse tak." De Mediafin-kranten schuiven meerdere potentiële kandidaten naar voren: Rossel (medeaandeelhouder van Mediafin), SBS, DPG Media en… TF1 (dat ook in het M6-dossier genoemd wordt).
 
Zoals verwacht wilden noch RTL Group noch RTL Belgium commentaar geven bij deze berichten. De Belgische tak verstuurde intern een boodschap van zijn CEO Philippe Delusinne aan al zijn medewerkers: “Het dossier dat een synthese maakt van de verschillende berichten die de ronde doen over de groep RTL en zijn intenties, bevat in dit stadium enkel speculaties”, verklaarde hij.
 
Verder herhaalde Philippe Delusinne recente uitspraken van Thomas Rabe, CEO van RTL Group, in het kader van het M6-dossier. Meer bepaald, zoals samengevat door Oliver Fahlbusch, executive vice president communications & investor relations van RTL Group: “Er bestaan stevige argumenten ten voordele van een consolidatie in de Europese audiovisuele sector. RTL Group herziet zijn opties voortdurend om waarde te creëren voor zijn aandeelhouders. Het is niet zeker dat dit tot enige vorm van overeenkomst of transactie zou kunnen leiden.”
 
Ondertussen nodigt Philippe Delusinne zijn teams uit om hun essentiële missie niet uit het oog te verliezen: “Alle kijkers, luisteraars en surfers die ons alle zoveel jaren vertrouwen elke dag weer overtuigen, door de kwaliteit van onze productie en er zo voor zorgen dat we het marktleiderschap hebben.”
 
De CEO herinnerde ook aan de cijfers van RTL Belgium voor 2020 die hij “performant” noemde: “Ook al is een Ebita van 16 miljoen een belangrijke daling ten opzichte van 2019, het blijft een opmerkelijk resultaat binnen de gekende context van de gezondheidscrisis die ons al een jaar bezighoudt en waarvan het einde nog niet in zicht is.”
 
Ter herinnering, sinds eind vorig jaar is RTL Belgium voor 100% in handen van RTL Group dat de 34% van Audiopresse (Rossel, IPM, Mediahuis en Holding Echos) overnam via een transactie die de waarde van het Belgische bedrijf bepaalde op zo’n 300 miljoen.
 
En Nederland?
 
Ook onze Nederlandse buren zouden betrokken zijn bij wat steeds meer wegheeft van een revisie van de RTL-portefeuille buiten Duitsland. Gezien zijn goede financiële gezondheid en het strategische partnerschap dat het al sinds 2018 heeft met RTL Nederland, wordt DPG Media ook hier als een van de eerste potentiële overnemers genoemd. No comment, kregen we te horen bij DPG, zowel in eigen land als bij onze Noorderburen. Mediafin noemt ook VodafoneZiggo, een Nederlandse joint-venture tussen de Britse telecomoperator en het Amerikaanse Liberty, eigenaar van Telenet... en dus van SBS Belgium, als eventuele overnemer. Volgens bronnen uit diens entourage zouden er nog drie andere kandidaten in de running zijn.

Archief / MEDIA