Fr

MEDIA

Naburige rechten: 700 stemmen om het misbruik van zijn dominante positie door Google aan te klagen

Donderdag 24 Oktober 2019

Naburige rechten: 700 stemmen om het misbruik van zijn dominante positie door Google aan te klagen

Frankrijk is het eerste land waar de Europese richtlijn inzake naburige rechten van toepassing wordt. Die moet uitgevers in staat stellen een vergoeding te krijgen voor de content die ze produceren en die verspreid wordt via Google, Facebook en andere platformen. Zoals geweten, is Google niet bereid zich hiernaar te schikken en “treedt het de wet met de voeten”, aldus meer dan 700 grote namen in een open brief die online gepubliceerd werd in de voornaamste Europese talen. "Staat Google nog meer eens boven de wet?", vraagt het schrijven zich af.
 
Journalisten, cineasten en mediaverantwoordelijken uit de hele wereld, onder wie veel Belgen, klagen de “cynische keuze waarvoor de dupes staan” aan: “Ofwel geven ze (de uitgevers, nvdr) Google een vrijbrief door af te zien van de vergoeding en blijft het huidige (onvergoede) model van kracht. Dat komt overeen met een trage dood die leidt tot de leegloop van de redacties in Europa en de Verenigde Staten. Ofwel weigeren ze en blijven ze hopen op een vergoeding. En worden hun geduchte represailles beloofd: de zichtbaarheid van hun content zal worden beperkt tot zijn striktste minimum (…) Zelfmoord voor de pers. Want alvorens op een mediasite te belanden, komen de surfers binnen via Google. De andere zoekmotoren leggen te weinig gewicht in de schaal. De uitgevers weten dat ze niet over de financiële middelen beschikken om de duizelingwekkende daling van de traffic waartoe deze maatregel zal leiden op te vangen."
 
Het debat verleggen naar misbruik van dominante positie
“Het is al de zoveelste middelvinger aan het adres van de nationale en Europese soevereiniteit. Google wil tonen dat de overheid de macht niet heeft om de platformen regels op te leggen, de media doen plooien en ze verplichten om een model te aanvaarden dat gebaseerd is op het principieel niet vergoeden van content”, schrijven de auteurs nog. Ze roepen de overheid nog op om in de tegenaanval te gaan: “Ze moeten de teksten versterken, zodat Google ze niet meer kan verdraaien en alle mogelijke maatregelen inzetten die het mogelijk maken de strijd aan te binden met het misbruik van dominante positie.”
 
Dat laatste begrip is Google niet onbekend. De groep kreeg van de EU al drie boetes van meerdere miljarden voor AdSense, Android en Shopping… Het is ook deze kaart die de Franse pers zal trekken via de Alliance de la presse d’information générale. Hij zal klacht indienen bij de Concurrentieraad en de regering aanspreken om de door Google opgelegde voorwaarden die sinds 24 oktober gelden te betwisten.

Archief / MEDIA