Fr

PARTNER CONTENT

Over fake news en brand safe -euh- suitability, door Bernd Strauven

Vrijdag 10 November 2023

Over fake news en brand safe -euh- suitability, door Bernd Strauven

Fake news speelt een sleutelrol voor vertrouwen in media. Dat las u ook in onze laatste MM-bijdrage. Een hogere perceptie van aanwezigheid van fake news hangt duidelijk samen met vertrouwen in mediaplatformen. Meer zelfs: 79% van de consumenten vindt fake news schadelijk voor de samenleving. Maar daar blijft het niet bij: uit onze DPG Media Beats Surveys blijkt dat het ook de brand suitability allesbehalve ten goede komt (1).
Fake news is niet brand suitable
 
De fake news problematiek is zeker aanwezig bij sociale media en zit er ingebakken in de fundamenten. Een recente studie van de University of Southern California (USC) toont aan dat beloningsmechanismen voor het delen van (des)informatie een belangrijke rol spelen voor de verspreiding ervan. En die cocktail van algoritmes en fake news is allesbehalve ideaal voor adverteerders. Uit onze survey bleek namelijk dat 62% van de respondenten websites met fake news geen geschikte advertentieomgeving vindt. Slechts 13% heeft er geen probleem mee (2).
 
Goed nieuws voor DPG Media en andere nieuwshuizen: nieuwssites met onafhankelijke beroepsjournalistiek worden wel geschikt bevonden voor advertenties. Minder dan twee op tien vindt ze ongeschikt voor reclame (19%) (1).
 
Ik hoor u nu denken: een professionele nieuwssite vergelijken met fake news sites is natuurlijk gemakkelijk. U heeft gelijk, dat klopt. Nu, nemen we een extremer nieuwsvoorbeeld, zoals een breaking news item over een misdaad met schokkende beelden, dan geeft 43% aan dat het niet geschikt is voor reclame. Dat percentage ligt duidelijk hoger dan de algemene gepercipieerde brand suitability op professionele nieuwssites, maar nog steeds beduidend lager dan bij websites met fake news. Het toont niet alleen aan dat fake news wel heel erg schadelijk is, maar ook dat het goed is dat professionele nieuwssites maatregelen nemen om reclame te blokkeren rond ongepaste content. Dat vindt trouwens ook de consument: meer dan de helft vindt zulke maatregelen een meerwaarde (slechts 10% vindt van niet) (1).
 
Die gepercipieerde brand suitability is niet alleen belangrijk voor de consument, maar ook voor uw merk: in ongeschikte omgevingen adverteren kan potentieel de purchase intent voor merken verminderen bij meer dan 8 op 10 consumenten (1). Bij 4 op 10 is het een zekerheid, en zelfs dat is niet te verwaarlozen.
Van brand safety naar brand suitability
 
Viel het u al op dat we brand suitability gebruiken in plaats van het meer courante brand safety? Onder andere de coronapandemie wierp namelijk een belangrijke vraag op: moet ál het nieuws over een gevoelig thema advertentievrij zijn? Newsworks - het industrieorgaan voor nieuwsmerken in het VK -  adviseert adverteerders om voorzichtig te zijn met het automatisch blacklisten van content met brand safety tools. Eén van hun onderzoeken vond namelijk dat hard news omgevingen meer vertrouwd worden en meer dwell time en engagement genereren. Sluit je die hard news omgevingen volledig uit, dan zijn dat potentieel heel wat gemiste kansen om kwaliteitsvol advertenties te tonen (2).
 
Een logische evolutie naar brand suitability dus, waarbij je als adverteerder meer controle bewaart over de content en risiconiveaus die je specifiek wilt toelaten. En zo belanden we toch weer bij fake news: flexibeler omspringen met advertentierestricties in hard news omgevingen kan namelijk de financiering van beroepsjournalistiek én dus ook de bestrijding van desinformatie onrechtstreeks ten goede komen. Ik geef toe dat het het als werknemer van DPG Media ietwat opportunistisch kan lijken, maar ik juich dat toe, ook in mijn privé-hoedanigheid. En u?
 
Bronnen:
1 DPG Media Beats Survey: Brand Suitability
2 Newsworks & Neuro-Insight - The Hard News Project, via WARC
3 DPG Media Beats Survey: Trust in Tijden van Fake News & AI

Archief / PARTNER CONTENT