Fr

MEDIA

DAZN neemt Eleven Sports over

Dinsdag 27 September 2022

DAZN neemt Eleven Sports over

“Eleven is in volle ontwikkeling en deze expansie moet gefinancierd worden (...) Ik denk dat strategische allianties, in de sport of op andere gebieden, zinvol zijn”, zei Guillaume Collard, CEO van RTL Belgium, in augustus over de geruchten rond een overname van zijn voormalige werkgever door concurrent DAZN.
 
Deze geruchten worden nu werkelijkheid. Het sportstreamingplatform DAZN dat in 2016 opgericht werd door Leonard Blavatnik, wiens investeringsmaatschappij Access Industries ook Deezer en Warner Music bezit, bevestigde dat het een akkoord gesloten heeft rond de overname van Eleven Group die een jaar geleden opgericht werd door Andrea Radrizzani en de huidige CEO Marc Watson.
 
Volgens DAZN zal de deal naar verwachting een jaarlijkse omzetgroei van 300 miljoen dollar opleveren. Volgens de Financial Times boekte de groep vorig jaar een omzet van 1,7 miljard dollar en hoopt hij tegen 2023 break-even te draaien met een verdubbeling van de inkomsten.
 
De overeenkomst, die nog moet worden goedgekeurd door de antitrustautoriteiten, heeft een drievoudig doel: DAZN helpen uitbreiden naar nieuwe regio’s, waaronder België, Portugal en verschillende Zuidoost-Aziatische markten waar Eleven aanwezig is; nieuwe inkomstenstromen creëren via Team Whistle (de data-driven dochteronderneming van Eleven die gespecialiseerd is in de creatie en distributie van sport- en entertainmentcontent) en de portefeuille met sportrechten uitbreiden.
 
DAZN benadrukt dat Team Whistle het platform in staat zal stellen een jonger publiek te bereiken, zijn mogelijkheden om fans te betrekken te diversifiëren en uit te breiden, maar ook de waarde van zijn rechtenportefeuille te maximaliseren. Volgens ComScore behoort Team Whistle tot de top 10 van Amerikaanse sportmediabedrijven met meer dan 700 miljoen abonnees op zijn kanalen en een distributienetwerk dat ongeveer vijf miljard views per maand genereert op de sociale netwerken. In dat verband onderstreept chairman Kevin Mayer (voormalig senior executive van Disney en ex-CEO van TikTOK) het belang van Team Whistle: “Het is een groeiend bedrijf met een bewezen staat van dienst in de commercialisering van short form content. Het zal uiterst waardevol zijn voor DAZN, waardoor nieuwe contentformats worden gecreëerd om een ander publiek te bereiken en extra inkomstenstromen te genereren.”
 
Wat de uitbreiding van de sportrechtenportefeuille betreft, wil DAZN vooral een verschil maken in voetbal: Elevensports.com zendt naar eigen zeggen zo'n 40.000 wedstrijden per jaar uit en Eleven is sterk betrokken bij FIFA+, de streamingdienst van de FIFA, waarbij het de productie, uitzending en distributie van live wedstrijden van meer dan 90 bij de FIFA aangesloten bonden op zich neemt.
 
Na de transactie zal Andrea Radrizzani toetreden tot het bestuur van DAZN als uitvoerend directeur. “We hebben een succesvol sportmediabedrijf opgebouwd en we zijn verheugd dat deze reis wordt voortgezet. De fusie zal ons als groep meer mogelijkheden bieden om verder te bouwen aan een wereldwijde benchmark voor sportfans, wat vanaf de eerste dag onze missie was”, aldus de man die ook eigenaar is van Leeds United.
 
Shay Segev, CEO van DAZN, voegt eraan toe dat de deal groei betekent voor de activiteiten van zijn bedrijf: “Dit is een grote stap voorwaarts in ons doel om 's werelds toonaangevende sportplatform te worden.”

Archief / MEDIA