Fr

MEDIA

Krantencontract: de Franstalige uitgevers zijn razend

Woensdag 13 December 2023

Krantencontract: de Franstalige uitgevers zijn razend

Amateurisme, gebrek aan vooruitziendheid en overleg, improvisatie en geknutsel, ontkenning van de persvrijheid... Het zijn allemaal termen die vanochtend in de pers opdoken naar aanleiding van het akkoord dat de Kern gisteravond bereikte over de persconcessie.
 
“De beslissing van de regering is onverantwoord en geïmproviseerd: ze zal de hele pers ontwrichten”, aldus een vertoornde François le Hodey, CEO van IPM en voorzitter van La Presse.be in L'Écho. Hij verwijst naar “een kolossale factuur die niet kan worden opgevangen” voor de uitgevers en hekelt “een lichtvaardige en respectloze beslissing voor de pers”: daarom roept hij de regering op om haar standpunt te herzien: "We weigeren om onze sector op deze manier in de steek gelaten te zien”.  
 
In Le Soir benadrukt Bernard Marchant dat hij in deze kwestie alleen maar verliezers ziet: PPP, bpost, de uitgevers, de lezers, enz.  “Dit akkoord is verontrustend, omdat het raakt aan democratische principes en werkgelegenheid (...) De regering denkt dat het slim is om een breuk te creëren die ons waarschijnlijk zal dwingen om sneller digitaal te gaan, alsof print geen toegevoegde waarde meer heeft. Maar dat is niet waar. Het is onverantwoord en onbegrijpelijk.”
 
De CEO van Rossel merkt vooral op dat uitgevers zullen moeten reorganiseren binnen een tijdsbestek dat hij als onrealistisch beschouwt: “We kunnen deze logistiek niet in zes maanden tijd organiseren. We hebben 12 tot 24 maanden nodig. Deze beslissing betekent dat we al onze energie moeten steken in een nieuw logistiek systeem op een moment dat we midden in de digitale transitie zitten. We hebben het over een ochtenddistributie van 600.000 kranten. We kunnen niet in zo'n korte tijd van het ene model naar het andere overschakelen”, voegt hij eraan toe. “Wat de overheid heeft gedaan is betreurenswaardig”, vat Peter Quaghebeur, CEO van Mediafin, samen.
 
De concessie wordt een belastingkrediet... tot 2026
 
De regering-De Croo, die al tijden omstreden is, zet daarom een streep onder de persconcessie: die zal verdwijnen na een overgangsperiode van zes maanden, tussen 1 januari en 30 juni 2024, waarin de huidige situatie wordt voortgezet met bpost aan het roer. Daarna zullen uitgevers een belastingkrediet genieten voor de verspreiding van kranten en tijdschriften in gebieden met minder dan 225 inwoners/km2. Zoals De Standaard en De Morgen aangeven, gaat het hier vooral om Wallonië - ten noorden van de taalgrens gaat het vooral om gemeenten in West-Vlaanderen en Limburg. In de praktijk zullen Franstalige uitgevers meer steun krijgen dan hun Vlaamse tegenhangers.
 
Het nieuwe systeem blijft van kracht tot in 2026. Het is aan de volgende regering om te beslissen wat ze met dit belastingvoordeel gaat doen.
 
In de komende zes maanden zullen de uitgevers dus moeten onderhandelen met de verschillende distributeurs die op de markt aanwezig zijn: bpost en zijn concurrent PPP, samen met het Franse Proximy de ongelukkige winnaar van de beruchte aanbesteding die alles in gang heeft gezet.

Archief / MEDIA