Fr
Close

INTELLIGENCE

Seen from Space: Covid-19 online, soms verrassend

Vrijdag 13 Maart 2020

Seen from Space: Covid-19 online, soms verrassend

Een ommetje via Google Trends leert dat de frequentie van de zoekterm 'coronavirus' de laatste week van februari pijlsnel omhoogging en sindsdien is blijven stijgen. Dat was te verwachten natuurlijk.

Minder voorspelbaar was dat de zoekterm veel vaker gebruikt wordt in Franstalig België dan in Vlaanderen (+72%). Het internetgebruik binnen het CIM-universum (dus met uitsluiting van de GAFA) ziet zijn volume en penetratie licht, maar niet spectaculair, stijgen.

Binnen deze perimeter zien de verschillende nieuwssites hun gebruik toenemen, maar ook hier met een verschil tussen noord en zuid. Zo werd de piek binnen de eerste 70 dagen van 2020 bereikt op zondag 9 februari. Op dat moment was het coronavirus echter een minder concrete bedreiging dan begin maart. Wat toen wel zeer concreet was, was het stormweer dat Ciara met zich meebracht.
Ook in het zuiden van het land werden de nieuwssites druk bezocht op 9 februari, maar de bezoekersaantallen gingen pas echt omhoog de laatste dagen van februari en piekten vervolgens uit boven de niveaus die ten tijde van Ciara gehaald werden.

In termen van 'real users' op de verschillende geanalyseerde sites namen de aantallen begin maart in het algemeen toe: tot +27% ten opzichte van het gemiddelde van februari in het noorden en tot 38% in het zuiden. Ook de consumptie van economisch nieuws (Tijd et Echo) steeg aanzienlijk. Daar zullen de slechte beursprestaties wel voor iets tussen zitten.

Nu de pandemie in ons land om zich heen grijpt, zal de oververhitting op de nieuwssites wellicht nog oplopen. Wat dat betreft, zijn de reacties van de Belgen voorspelbaar (de honger naar real time nieuws, met een grote voorkeur naar op journalistieke manier behandelde informatie), los van de verrassende verschillen tussen noord en zuid.

Archief / INTELLIGENCE