Fr

INTELLIGENCE

Seen from Space - Digitale reclame: bureaus zijn een pijler voor Belgisch lokaal ecosysteem

Zondag 17 September 2023

Seen from Space - Digitale reclame: bureaus zijn een pijler voor Belgisch lokaal ecosysteem

Zoals we allemaal weten, is digitale reclame grotendeels in handen van de grote internationale platformen. Voor sommige digitale kanalen, zoals sociale netwerken of search, zijn er simpelweg alleen deze platformen.

Maar wat betekent “grotendeels” precies? Er zijn nogal wat schattingen, waarvan sommige niet nieuw zijn (ik denk aan de Econopolis-studie uit 2014, maar er zijn er nog meer). Onlangs nog stelde het Franse Syndicat des Régies Internet met betrekking tot de eerste helft van 2023 dat “het trio Google-Meta-Amazon (GMA) nog steeds meer dan twee derde van de markt (69%) voor zijn rekening neemt”, waarbij de markt die hier bedoeld wordt die van de digitale reclame is.

Het World Advertising Research Centre (WARC) rapporteert van zijn kant de wereldwijde omzet van een aantal grote bedrijven over meerdere jaren. De prognoses voor 2023 toont dat Alphabet, het moederbedrijf van Google, goed zal zijn voor 36% van alle digitale reclame (met 26% voor Google Search alleen); Meta vertegenwoordigt 19%. De top 5 loopt op tot 72% als we de eerder genoemde platformen meetellen, met toevoeging van Amazon, Alibaba en ByteDance, het moederbedrijf van TikTok. Tot zover het globale beeld.
Dezelfde data zijn niet beschikbaar voor België. In de Digital Benchmark, die onlangs door de UMA-leden en een aantal andere bureaus gepubliceerd werd, staan weliswaar gegevens over de verdeling van de investeringen tussen lokale en internationale spelers voor de eerste zes maanden van 2023. Die verdeling is vrijwel identiek aan die van een jaar geleden: 60% van de waarde gaat naar internationale platforms en 40% naar lokale spelers. Binnen het bereik van de UMA Benchmark zitten we dus ruim onder de hierboven genoemde verhoudingen.

Als we de analyse nu beperken tot kanalen waar sprake is van daadwerkelijke concurrentie, stijgt het lokale aandeel naar 68%, tegenover 32% voor internationale spelers. Kortom, de cijfers van de bureaus weerspiegelen een sterke focus op lokale spelers in digitale reclame, wat bijdraagt tot de vitaliteit van het Belgische reclame-ecosysteem.

Helaas bestrijkt de UMA-benchmarkt niet de hele markt: hij heeft alleen betrekking op de activiteiten van de deelnemende bureaus, die een zeer aanzienlijk maar niet volledig aandeel vertegenwoordigen. Meer volledige gegevens over digitale reclame, inclusief directe aankopen door grote adverteerders en de 'long tail' van kleine accounts, onthullen wellicht een investeringsverdeling waar de internationale spelers zwaarder doorwegen. Daar zou hun aandeel wel eens in de buurt van de 70% kunnen komen. Het toont dat de aanwezigheid van bureaus in de advertentiewaardeketen een waardevolle troef is voor het lokale ecosysteem.

Archief / INTELLIGENCE