Fr

TECH

Grafstemmen, door Fred Bouchar (MM)

Zaterdag 2 Maart 2024

Grafstemmen, door Fred Bouchar (MM)

Je herinnert je vast die video uit 2021 waarin de Belgische voetbalbond en DVLR DDB (destijds De Vloer) Raymond Goethals en Guy Thys naast Roberto Martinez opvoerden. In de reclame wekt het gebruik van deadbots meestal een welwillende glimlach, maar het wordt een heel ander verhaal als er politiek mee gemoeid is.
 
Een paar weken geleden riep het Lincoln Project via een deepfake de geest van Fred Trump op, in een video die probleemloos gepast had in een aflevering van 'Black Mirror'. Daarin geeft de overleden Trump senior z’n zoon de volle lading wegens het loopje dat Trump junior graag neemt met ethiek.
Het Lincoln Project is een actiecomité dat eind 2019 opgericht werd door voormalige leden van de Republikeinse Partij die tegen Trump zijn. Het maakte naam met vernietigende campagnes die Trumps eigen woorden te gebruiken om waarden te promoten die tegen het Trumpisme ingaan... Nu de man met het gele haar met succes aan zijn comeback bezig is, stapt het Lincoln Project weer in de ring en spant deepfake openlijk voor z’n kar, met de bedoeling weerwerk te bieden tegen Trump die zijn tegenstanders er regelmatig van beschuldigt AI te gebruiken om hem zwart te maken.
 
Grappig is het natuurlijk wel, maar vooral ook behoorlijk angstaanjagend. Nu de helft van de wereldbevolking zich voorbereidt om te gaan stemmen, rijst de vraag: zal generatieve AI spindoctors vervangen ... maar dan nog een graadje erger?
 
De inzet van genAI in politieke communicatie ontgrendelt nog meer plagen uit de doos van Pandora gevuld met desinformatie. Terwijl we lachen om deze avatars, herinnert hun intrede aan de USSR van Stalin, waar tegenstanders en andere 'ongeschikte' figuren letterlijk van officiële foto's werden gewist. Naast het herschrijven van de geschiedenis bestaat nu ook het gevaar dat de waarheid de nek wordt omgewrongen.
 
De deadbot van Fred Trump is slechts het topje van de ijsberg. Naarmate de technologie vooruitgaat, wordt het onderscheid tussen wat echt is en wat door AI wordt gegenereerd steeds vager, waardoor we allemaal - te beginnen met journalisten – instappen in een spooktrein waarvan we niet weten wie de bestuurder is.
 
Hoewel humor politieke (en andere) debatten kan verlichten, wat de cynici die het doelwit zijn van de nieuwste campagne van de Standaard ook mogen beweren, dan verdient democratie een beetje ernst, zelfs in een wereld waar de doden kunnen tweeten.

Archief / TECH