Fr

TECH

Leen Anthuenis over de komende FTI SuperNova

Donderdag 18 Januari 2024

Leen Anthuenis over de komende FTI SuperNova

Op 21 en 22 maart verwelkomt de Antwerpse Waagnatie een nieuwe editie van FTI SuperNova, het grootschalige netwerkevent dat een brug wil slaan tussen ’s lands meest veelbelovende start- en scale-ups enerzijds en de belangrijkste internationale investeringsfondsen anderzijds. Bezoekers kunnen zich bovendien laten inspireren door een gevarieerde line-up van straffe sprekers. Leen Anthuenis, general manager van medeorganisator start-ups.eu/scale-ups.eu, legt uit hoe en waarom.

Leen, jullie zijn met FTI SuperNova niet aan jullie proefstuk, want in november vorig jaar brachten jullie al een hele resem Europese start- en scale-ups in contact met potentiële investeerders en fondsen tijdens The Big Score. Wat onderscheidt beide initiatieven?

Hun schaal. Met The Big Score haalden we Europa’s grootste investeerders naar België, met FTI SuperNova leggen we na de eerste succesvolle editie in 2018 de lat nog wat hoger (lees internationaler). Deze editie wordt het niet te missen event voor tech ondernemers en investeerders Het komt eropaan om de echte Vlaamse topbedrijven zo snel mogelijk bij de juiste topinvesteerders te brengen. De kern van het geheel is netwerking en zorgen voor hoogwaardige contacten. Centraal staat dus de beursvloer of marketplace waar mensen kunnen connecteren en de 150 door de organisatoren gecureerde, meest veelbelovende innovatieve technologiebedrijven van de regio vertegenwoordigd zijn.

Daarnaast richt FTI SuperNova zich tot de liefhebbers van innovatie die geïnspireerd en geïnformeerd willen worden of hun netwerk willen verruimen. Dat kan tijdens de keynotes van internationale sprekers over entrepreneurship en intrapreneurship op de mainstage, maar ook tijdens de 5 interactieve sessies in 4 breakout rooms – dus 20 sessies in totaal - die we gepland hebben. Iedereen die met de business van morgen bezig is, zal er zijn gading vinden.

De derde pijler is de pitching stage waar bedrijven voor investeerders kunnen pitchen volgens een Dragon’s Den formule, waaraan pitchers na een korte voorstelling onderworpen worden aan een spervuur van vragen uit het expertpanel. Dat maakt het interessanter voor een breder publiek om te gaan luisteren.

Het hele concept is opgevat als een coworking space en/of koffiebar rond een grote toog van 40 meter. Bedoeling is dat het fun wordt, vanuit het geloof dat er veel meer gebeurt in informele settings waar mensen volledig ontzorgd worden.

Stel dat je FTI SuperNova moest vergelijken met een internationaal voorbeeld, welk zou dat dan zijn?

We zijn natuurlijk kleiner van schaal maar hebben wel dezelfde ambitie: ik zou zeggen dat we ergens zitten tussen Slush Helsinki, SXSW in Texas en de Web Summit in Lissabon in. Dat mag je trouwens letterlijk nemen, vanwege de centrale ligging van Brussel en bij uitbreiding Antwerpen: tussen het noorden en het zuiden: de perfecte uitvalsbasis om vanuit het hart van Europa te opereren.

Ook in het kader van FTI SuperNova organiseren jullie samen met Living Tomorrow de eerste editie van de Innovation Awards. Kun je daarover iets meer vertellen?

De avond voor het event organiseren we inderdaad een awardshow gevolgd door een galadiner. Bedoeling: lokale bedrijven in de kijker zetten. Bedrijven of organisaties die recent een nieuw innovatief product of project gelanceerd hebben, kunnen hun kandidatuur indienen via de officiële website. Een jury van professionals zal in twee rondes de winnaars uitkiezen.

In tegenstelling tot nogal wat andere beurzen en salons bieden jullie geen virtuele of hybride tickets voor het event. Waarom niet?

Simpel. Ik wil mensen naar de Waagnatie krijgen. Ik geloof in de feeling van de crowd. We mikken op 1500 aanwezigen per dag.

Slotvraag. Rode draad doorheen FTI SuperNova is tech en innovatie, maar AI is bijzonder discreet aanwezig in jullie communicatie. Hoe komt dat?

AI is niet nieuw: we hebben daar gewoon andere termen voor gebruikt in het verleden. De huidige hype is te danken aan het feit dat de kracht van onze computers versterkt en versnelt. Technologie is ook geëvolueerd waardoor ze beschikbaar gemaakt kan worden voor het grote publiek en het thema meer aandacht krijgt. De schaal en de impact van AI zijn met andere woorden groter dan in het verleden.

Los daarvan, denk ik dat pure AI-bedrijven beslist leuke ondernemingen kunnen zijn, maar dat ze zullen opgeslorpt worden door bedrijven met een groter doel die AI gebruiken om hun bedrijf te versterken en bepaalde aspecten te versnellen of te vergemakkelijken. AI op zich is niet de beste start-up opportuniteit. Innovatiedomeinen als quantum computing en chiptechnologie zijn denk ik veel bepalender voor verdere ontwikkelingen en innovaties.

Archief / TECH