Fr
Close

INTELLIGENCE

Seen from Space: LN24 nog niet echt van de grond

Vrijdag 18 Oktober 2019

Seen from Space: LN24 nog niet echt van de grondEen maand geleden hadden we het over de lancering van LN24: een bemoedigend begin maar nog een lange weg om af te leggen. Na vier weken extra blijkt dat zulks moeizaam verloopt. De (bescheiden) prestaties van de twee eerste weken zijn gevoelig achteruitgegaan op de -55-jarigen en het gemiddelde bereik schommelt nu tussen 2000/3000 personen (4+), met natuurlijk enkele schommelingen naargelang de uurschijven.

Het bereikprofiel is aldus nog duidelijker afgetekend: mannelijk (73%) en iets ouder (69% is 55+). Verder is het bereik ook hooggeschoold (bijna twee derde heeft hogere studies gedaan), stedelijk (voor 70% afkomstig uit grote steden) en vooral Brussels (57%). De nieuwe zender slaat duidelijk niet aan in de provincie.

Er wordt ook bijna niet uitgesteld gekeken.

De voornaamste uitdaging bestaat erin nieuwe kijkers aan te trekken, iets waar de zender momenteel moeilijk in slaagt. Na zes weken heeft slechts 29% van de 25-plussers al minstens drie minuten naar de zenders gekeken. Bij de 25-54-jarigen bedraagt dit percentage slechts 21%. En elke week is de groei kleiner. Toch heeft de zender een behoorlijke plaats (tussen 10 en 20) in de zenderlijst van de voornaamste tv-operatoren.

LN24 is actief op moeilijk terrein. De tijd die de bevolking jonger dan 55 jaar aan tv besteedt, daalt. Het aantal beschikbare zenders was nooit groter (met inbegrip van de Franse 24/7 nieuwszenders). Veel nieuwssites behoren tot de dagelijks meest bezochte sites van België. LN24 is een upscale zender binnen een medium dat meestal een heel populair profiel heeft. Komt dit nieuwe aanbod op de juiste plek en op het juiste moment? Of is het gewoon een kwestie van tijd en communicatie?

Archief / INTELLIGENCE