Fr

AWARDS

Cannes: Meaningful attitude en Story-doing, door Fred Bouchar (MM)

Zaterdag 26 Juni 2021

Cannes: Meaningful attitude en Story-doing, door Fred Bouchar (MM)

Jobs, jobs, jobs. Na een eerste virtuele editie in 2020 besloten de Cannes Lions om zich ook dit jaar voor hopelijk de laatste te keer te beperken tot de ingediende werken en de virtuele aflevering van awards aan campagnes uit 2020 en 2021.

We zullen het niet hebben over de formule: ellenlange prijsuitreikingen online volgen was behoorlijk vervelend, maar dat weet iedereen ondertussen al. Laten we liever het palmares onder de loep nemen en een paar trends distilleren. Dat bevat naast enkele reclame-UFO’s vooral ‘puprpose driven’ werk.

Die trend dateert zeker niet van gisteren: de Cannes Lions zetten al jaren de toon als het om maatschappelijk engagement gaat. Wat wel verschuift, is dat merken en hun bureaus voortaan prat gaan op story-doing, iets waarbij ze goed geholpen worden door de technologie. Met almaar vlottere expressiewijzen en vertelvormen, gaande van videogames tot sociale media met inbegrip van de lineaire media, waar cultuur en entertainment strategische hefbomen worden om merkproblematieken aan te pakken.

Van woorden naar daden

Dit is inderdaad wat het grootste deel van de Grand Prix kenmerkt (ze staan allemaal hier): of het nu gaat om ecologie, solidariteit, inclusie en alles wat onder de noemer meaningful attitude valt, merken beperken zich niet langer tot woorden, maar ze komen in actie en bieden oplossingen. Op een creatieve manier (we zijn in Cannes). En het meest opvallende is dat deze trend overal aanwezig is, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de uitzonderlijke "Naming the invisible" -campagne van Ogilvy Pakistan voor telecomoperator Telenor.

Corona, iemand?

Volgende vaststelling: het viel te vrezen dat campagnes die op een of andere manier te maken hadden met de pandemie zouden overheersen. Dat bleek verrassend genoeg niet het geval. Met uitzondering van ‘Courage is everything’ van Dove en de "Shutter Ads" van Quick, oei neen, van Heineken, is er amper een spoor van bij de GP’s. Sterker nog, corona wordt grotendeels overschaduwd door andere aandachtsgebieden: het klimaat, gelijkheid, inclusie. Daarover later zeker meer. Significant cijfer in dat verband, aldus de juryvoorzitter van de Sustainable Development Goals Lions opmerkte: 80% van de campagnes in deze competitie had niets te maken met de pandemie.

Hacken is populair

Het is ongetwijfeld anekdotisch, maar wel heel leuk. De hackingtrend die populair gemaakt werd door Burger King en zijn beroemde  "Google Home of the Whopper", blijft ons bekoren. Dit jaar kaapte de King of the Burger het FIFA game, met zijn Stevenage Football Club, een obscuur Engels voetbalteam. Van zijn kant pikte Reddit de Super Bowl in met een 15 "die de geschiedenis in zal gaan.

Genoeg gelachen

Tot slot een iets minder anekdotisch fenomeen in het nieuwe normaal van de reclame dat sterk geïnspireerd werd door de technologie: waar is in hemelsnaam de humor naartoe? Wat is er gebeurd met de hilarische campagnes waarmee de festivalgangers nog steeds moesten lachen als ze bij een glas rosé en in goed gezelschap op een druk terras terugdachten aan de hoogtepunten van hun dag? Waar zijn die gebleven? Misschien vond je dat het geen moment was om te lachen. Ik zou net denken van wel, in feite.

Archief / AWARDS