Fr

AWARDS

Effie Awards: Gold voor TBWA & Delhaize en LDV United & Argenta

Vrijdag 7 Oktober 2022

Effie Awards: Gold voor TBWA & Delhaize en LDV United & Argenta

Een grand cru, een vlekkeloze prijsuitreiking, een talrijk publiek en veel nieuwe deelnemers bekroond bovenop de traditionele Effie Beasts. Aldus de zeer beknopte balans van de Effie Awards. Uiteindelijk reikte de jury twee Gold, zes Silver en 11 Bronze uit.

De Gold vielen te beurt aan ‘Ik spaar niet, ik beleg’ van LDV United voor Argenta en ‘Delhaize wordt BELhaize’ van TBWA, in samenwerking met Mindshare, voor Delhaize (illu). Deze twee cases worden hieronder nader toegelicht.
TBWA won ook Silver: de eerste voor ‘Disrupting connectivity with One’, in samenwerking met PHD, voor Telenet, de tweede voor ‘The Taste of Empty Bars’ voor ZUUR.

Wunderman Thompson volgt met de derde Silver en de eerste Bronze, respectievelijk voor ‘Relaunching the first Belgian Pils’, in samenwerking met WeWantMore en Dentsu, voor Cristal, en ‘Bepaal mee de toekomst’, ditmaal in samenwerking met Wavemaker, voor Universiteit Antwerpen.

De laatste drie Silver Effies gingen naar ‘Now is the time to stare’ door Mutant met Lewis PR en Roses Are Blue voor Paralympic Team, ‘This Is Not M*lk’ door House of Media (VLMYR, We Make You Happy en Newworld) voor Alpro en ‘Lay's Iconic Restaurant Flavours’ door OMD Belgium met King George Agency, Fitzroy en Native Nation voor Lay's.

Silk pakte twee Bronze, beide voor Proximus: ‘Mr. Pickx’ en ‘This is the perfect place’.

De laatste zeven Bronze bekronen evenveel campagnes: ‘Willie Witlof’ van Serviceplan met Boa, Pivott en Publicis Groupe voor Aldi; ‘Lang leve gezond zijn’ van Berlin en Amok voor EG; ‘Jongeren en sigaretten’ van DDB voor Kom op tegen Kanker; ‘Lego City – Wat zou jij doen?’ van Done by Friday" met Engaged, De Kwekerij en Initiative voor Lego Benelux; ‘Share the LUve’ door Amphion en Wavemaker voor LU; ‘Zo Gebiept’  door Boondoggle met Dialogics Agency en Indian Dribble voor Payconiq; en ‘Stella Artois' return to its home market’ door draftLine Europe met UPR, Demonstr8, Dentsu en K Creation & Production voor Stella Artois.

De twee Special Mentions voor de touchpoints vallen te beurt aan 'BELhaize' voor de inzet van alle kanalen, meer bepaald op lokaal niveau, alsook aan 'Lay’s Iconic Restaurant Flavours' voor de slimme samenwerking met Pizza Hut, KFC en Subways. De derde Special Mention bekroont de 'strategic shift' doorgevoerd door EG.

Zoals benadrukt in de inleiding, omvat het palmares meerde bureaus die voor het eerst deelnamen aan de Effie en die een bekroning in de wacht sleepten. Dat geldt voor Mutant (Silver), alsook Serviceplan, Amphion, Berlin, Done by Friday en Satisfaction (Bronze).

Lydia Desloover, directeur van Effie België: “Er waren 26 finalisten en die verdienen het allemaal om in de bloemetjes gezet te worden voor hun marcomstrategieën en -campagnes met bewezen effectiviteit. Elf slaagden met onderscheiding, zes met grote onderscheiding en twee met grootste onderscheiding. Daarnaast waren er zeven sterke finalisten die geslaagd zijn. Verder ben ik blij dat de Effie community duidelijk aan het groeien is. Ik kan niet wachten om daar volgend jaar een mooi vervolg aan te breien.”

“De Effie Awards zijn een kwalitatief initiatief dat door de meest prominente spelers uit de marcomsector wordt ondersteund”, vervolgt Effie-juryvoorzitter Bénédicte Lobelle. “De Effies winnen alsmaar aan omvang, zowel op het vlak van ingediende dossiers, goedgekeurde dossiers door de jury, aantal juryleden, deelnemers aan de infoclasses, supporters... Ik wil hen allemaal bedanken om dit ecosysteem te laten groeien en voor hun inspanningen om veel energie te steken in het delen van kennis. Samen slagen we in onze ambitie om het marketingambacht te valoriseren.”
De Golden Cases
‘Ik spaar niet, ik beleg’ (Argenta/LDV United)

“Ik spaar niet voor jou”. Aldus de verrassende, zelfs paradoxale boodschap van de campagne die LDV United maakte voor Argenta; Het doel was dubbel: het imago van Argenta veranderen van een spaarbank naar een beleggersbank, en zo klanten ervan overtuigen om te beleggen in plaats van te sparen. Door de lage rente had Argenta immers behoefte aan extra inkomstenbronnen uit niet-rentegerelateerde producten zoals beleggingen.

LDV United en Argenta besloten gebruik te maken door de bizarre indruk die een bewust tegenstrijdige boodschap - een spaarbank die zegt niet te willen sparen – zou hebben en zich te richten op ouders en grootouders. De meesten van hen willen hun kinderen en kleinkinderen immers een klein kapitaal nalaten.

De campagne werd gevoerd op de radio, in print en in de sociale media, met bewezen doeltreffendheid: +59% nieuwe contracten ondertekend voor een gemiddelde beheersperiode van zeven jaar en +66% beleggingen, d.w.z. +600 miljoen euro in de fondsen van de beleggersbank.
‘Belhaize’ (TBWA/Mindshare/Delhaize)

6 mei 2021. In de nasleep van de gezondheidscrisis en de hernieuwde interesse van de consument voor lokale producten, werd Delhaize tijdelijk omgedoopt tot ‘Belhaize’, met de ‘B’ van ‘Belgisch’ om “overtuigd en vastberaden de lokale Belgische kaart te trekken” door het assortiment producten uit ons land nog meer in de verf te zetten.

De doelstelling van Delhaize was dubbel: enerzijds wilde de groep zijn inspanningen afstemmen op de perceptie van de klant om zo de top-of-mind Belgische retailer te worden wat betreft lokale betrokkenheid. Vanuit zakelijk oogpunt wilde hij ook de verkoop en zijn marktaandeel zien stijgen door klanten aan te zetten lokaal te kopen.

Om dit doel te bereiken had het merk een aantal stevige argumenten in huis. Het kiest immers al 150 jaar bewust voor lokale producten en producenten. Vandaag werkt Delhaize samen met meer dan 1.600 Belgische leveranciers, boeren, telers en kwekers die 70% van het Delhaize-assortiment leveren...

De korte keten is hier dan ook geen loos begrip en klanten kunnen gegarandeerd rekenen op verse, duurzame en gezonde producten die niet alleen goed zijn voor hun gezondheid, maar ook voor die van de lokale economie.
Deze nationale aanpak stond centraal in een uitgebreide campagne. Als kers op de taart konden klanten ook een fijnproeversbezoek winnen aan de boerderij van de producenten in kwestie, met een kijkje achter de schermen en een proeverij van lokale producten bereid door gerenommeerde chef-koks zoals Sofie Dumont, Seppe Nobels en Loïc Van Impe. Aan het eind van de dag kregen ze ook nog een goodiebag gevuld met Belgische producten ter waarde van 50 euro mee naar huis.

Dit lokale offensief was het resultaat van een nauwe samenwerking tussen TBWA, dat de strategie en de campagne creëerde, BrandBloxx, dat de online content verzorgde, en Mindshare voor het mediagedeelte.

Resultaat, in termen van perceptie: Delhaize veroverde de positie van lokale leider (+3%) ingenomen tegenover traditionele retailers, en voor het eerst de kloof met biowinkels gedicht.

Aan de verkoopkant piekte het marktaandeel van Delhaize op 24,87% tijdens de campagne (+21 BPS), steeg de verkoop van Belhaize-producten (kpi 3%) met 5,25% (voor een algemene stijging van +1,83%) en elke gespendeerde euro leverde een rendement van 5,27 euro.

Nog even iets over het engagement: 23% van al het verkeer op delhaize.be werd gegenereerd door de ‘Belhaize’ campagne, waarbij de tijd die op de site doorgebracht werd aanzienlijk toenam (van 43’’ naar 1’09’’), wat ook het geval was voor de videokijkduur (van 42’’ tot 1’59’’).

Archief / AWARDS