Fr
Close

TRAINING&BOOKS

Patrick Vandoorne (IHECS): "Duurzaamheid gaat verder dan de invoering van herbruikbare bekers op de festivals"

Zondag 1 September 2019

Patrick Vandoorne (IHECS):

Sinds zes jaar organiseert de respectabele IHECS Academy – het centrum voor volwassenonderwijs van de gelijknamige hogeschool - een master in executive event management. Vanaf dit academiejaar spitst het programma zich toe op duurzaamheid en ethiek. Tekst en uitleg door coördinator Patrick Vandoorne.

Kun je om te beginnen eerst toelichten hoe de master in event management is ontstaan?
Het afgelopen decennium is de event- en communicatiesector enorm geëvolueerd. De organisatie van een evenement is een complex gegeven waar veel diverse verantwoordelijkheden aan te pas komen. Een event manager moet dan ook een echte polyvalente project manager zijn: het is een beroep dat precisie, souplesse, ernst, nieuwsgierigheid en veel inzet vraagt. Tegelijk zijn strategisch inzicht en creativiteit in de bijhorende communicatie nodig. Met de opleiding die ontstaan is op verzoek van BME en de Stad Brussel, wilden we de markt professionaliseren door bekwame vakmensen te vormen die kunnen beantwoorden aan de noden binnen de evensector die steeds nauwer verweven is met communicatie.

Vanaf dit jaar voegen jullie een extra laag toe aan het programma en legt de master de nadruk op duurzaamheid en ethiek.
Dat klopt. We hebben ons programma volledig herzien. Vroeger was een van de modules gewijd aan ecologisch verantwoorde elementen, maar de tijd leek ons rijp om dat thema als een nieuwe rode draad te kiezen. Die duurzame en ethische bekommernis moet met andere woorden een onderdeel zijn van de algemene werkwijze om projecten te beheren. De eventsector heeft immers per definitie een grote impact op het milieu en vandaag verwachten bureaus, hun klanten en partners een duurzamere en milieuvriendelijkere aanpak, met ethische en verantwoordere acties.

Dat gaat verder dan de invoering van herbruikbare bekers op festivals. Het streven naar ethiek en duurzaamheid bepaalt het hele vak en komt voortaan dus aan bod in alle modules van de opleiding, nadat het in een specifieke module is ingeleid. We willen leren hoe de dingen anders kunnen worden aangepakt vanaf het begin en tegelijk dienstdoen als laboratorium ook, onze steen bijdragen. De docenten die allemaal mensen uit de praktijk zijn, zien de verwachtingen van hun klanten evolueren en hebben hun cursus aangepast.

Een van de typische kenmerken van deze master is de mix tussen theorie en praktijk.
Inderdaad. Enerzijds volgen de studenten vijf modules die elk een aspect van het vak uitdiepen: marketing en strategisch belang van events, projectmanagement, event communicatie, financieringsbronnen en budgettering, gevolgd door twee residentiële seminaries over onderhandelen & in het openbaar spreken, conflictbeheer en team management.

Anderzijds kunnen de studenten een facultatieve stage lopen. In plaats van een eindverhandelingen krijgen ze bovendien een integratieopdracht. Na twee maanden krijgen ze met andere woorden een echte briefing waarop ze moeten werken en vervolgens een kant-en-klaar evenement uitwerken. Dat moeten ze vervolgens aan een vakjury voorstellen.

Tot wie richt deze opleiding zich?
Tot mensen die al werken in de event- of communicatiesector of studenten die op zijn minst een bachelor hebben. Ook mensen die willen beschikken over concretere tools in de eventsector kunnen bij ons terecht, net als mensen die hun carrière een nieuwe richting willen uitsturen en jongeren die een extra opleiding aan hun cv willen toevoegen. Ons doelpubliek is dus heel gevarieerd, wat zeer verrijkend is voor de uitwisselingen.

De lessen worden in avondonderwijs gegeven, in totaal goed voor 290 uur en 60 studiepunten. De opleiding duurt een heel academiejaar en mondt uit in de uitreiking van een volwaardig diploma. Ze biedt plaats aan 25 tot 30 deelnemers die toegelaten worden op basis van hun dossier. Inschrijven kan tot 30 september.

Waar komen jullie studenten terecht na het behalen van deze master?
Events hebben zeer veel aspecten, het is veel ruimer dan enkel feesten organiseren of catering regelen. Er komt HR, logistiek, enzovoort aan te pas: al die specialismen bieden dus jobmogelijkheden. Onze studenten komen al naargelang hun affiniteiten echt op zeer uiteenlopende plaatsen terecht.

Archief / TRAINING&BOOKS