Fr

MEDIA

Persbedeling:125 miljoen overheidssteun en maximale indexering distributiekosten van 19,7%

Donderdag 23 Februari 2023

De Belgische overheidssteun voor de verdeling van kranten en magazines aan hun abonnees zal in de komende concessieperiode 2024-2029, in principe 125 miljoen euro per jaar bedragen. Dat heeft de regering vorige week beslist, meldt We Media. Dat is 50 miljoen minder dan tijdens de vorige concessie, maar het bedrag zal niet degressief zijn tegenover de vorige jaren.

Bovendien zullen de prijzen die de concessionaris aan de uitgevers mag aanrekenen voor de distributie maximaal 19,7% mogen verhogen (voor commerciële groepen) ten opzichte van de prijzen in 2021. Voor vzw’s is dat 10%. “Er komen ook mogelijke prijsverschillen gekoppeld aan kwaliteitseisen. Voor magazines die geleverd moeten worden aan dag van verschijning + 1 zou een supplement kunnen worden gevraagd. Er wordt in de komende concessie meer ruimte gelaten voor onderhandelingen”, aldus Marc Dupain, general manager van We Media dat deze potentiële kostenstijging betreurt. “Ook voor de kranten zullen er prijsverschillen mogelijk zijn afhankelijk van een levering voor 7u30 of later.”

Nu moet de FOD Economie het lastenboek opstellen, waarna kandidaten hun aanbod kunnen indienen. “Het is nog maar de vraag of buiten bpost, zeker voor de magazines, een andere kandidaat zal en kan opduiken om deze omvangrijke operatie aan te kunnen”, aldus Dupain nog.

Nog even preciseren dat de regering een audit heeft besteld om na te gaan of bpost in de lopende concessie de overheidsmiddelen goed heeft aangemeld. De hele procedure zou rond moeten zijn tegen de zomervakantie, in de hoop dat ze ondertussen niet als pasmunt wordt gebruikt in het soms behoorlijk politiek getinte steekspel rond andere dossiers

Archief / MEDIA