Fr

INTELLIGENCE

RZG over het nieuwe tijdperk van de polarisatie

Dinsdag 3 Mei 2022

RZG over het nieuwe tijdperk van de polarisatie

Ter gelegenheid van de Werelddag voor de persvrijheid op 3 mei heeft Reporters zonder grenzen de 20ste editie van zijn wereldwijde rangschikking voor persvrijheid gepubliceerd. Daaruit blijkt dat 2022 gekenmerkt wordt door een zeer sterke dubbele polarisatie: die van de media, die tot kloven binnen landen leidt, en die tussen staten op internationaal niveau.

RSF schrijft de oorzaak toe aan de groeiende informatiechaos, “een geglobaliseerde en gedereguleerde digitale ruimte die fake news en propaganda in de hand werkt”. Op het vlak van de media wijst de organisatie de ontwikkeling van opiniërende media en de banalisering van fake news circuits met de vinger, nog versterkt door de manier waarop sociale netwerken functioneren. Op internationaal niveau signaleert RSF de asymmetrie tussen democratische samenlevingen en despotische regimes die hun media en platformen controleren en propagandaoorlogen voeren.

Deze dubbele polarisatie draagt dus bij tot een versterking van de spanningen in verschillende delen van de wereld, waaronder België dat op de 23ste plaats in de ranglijst staat.

Archief / INTELLIGENCE