Fr

BRANDS

Een wereld zonder reclame... no kiddin'?, door Fred Bouchar (MM)

Zondag 24 Februari 2019

Een wereld zonder reclame... no kiddin'?, door Fred Bouchar (MM)

“De dagen van de reclame zoals we die kennen, zijn geteld. We moeten beginnen nadenken over een wereld zonder reclame.”
 
WTF?
 
Wat is er aan de hand met Marc Pritchard? What happens in Vegas stays in Vegas, luidt de uitspraak, maar dit angstaanjagende citaat ging de wereld rond.
 
Als het klopt wat de CMO van P&G zegt, wat moet er dan met MM gebeuren? Wat zal er van mijn vrienden geworden? Gaan onze jobs dan verdwijnen? Moeten we gele hesjes aantrekken en gaan betogen in Knokke of in Cannes?
 
Het zou ook kunnen dat Pritchard gewoon met scherp schiet omdat hij wil scoren bij de deelnemers aan de laatste CES, waar de firma uit Cincinnati voor het eerst aanwezig was met een reeks innovaties uit zijn Life Lab die gegroepeerd werden binnen een ‘Consumer Experience Show’.
 
De one page van P&G die de presentatie beschrijft, vermeldt de ambitie van ’s werelds grootste adverteerder: brand building heruitvinden, zich ontdoen van massamarketing die als ‘verspilling’ wordt omschreven, kiezen voor one-to-one technieken en personalisatie op grote schaal. Het gaat ook over reclame: innovatie zou gepaard gaan met minder push en meer pull, meer talkable content en door AI aangestuurde ervaringen… voor en tijdens de aankoop en op het moment dat de producten geconsumeerd worden.
 
Niks nieuws onder de zin in feite. En nergens is er sprake van een echte “wereld zonder reclame”.
 
Hoe zit het dus eigenlijk?
 
Zoals Fons Van Dyck schrijft, wil P&G in feite gewoon niet meer afhankelijk zijn van de betalende media. In zijn speech op de CES, benadrukte de CMO vooral het belang van een rechtstreekse band met de klanten, liefst zonder dure tussenpersonen, aan de hand van de miljoenen consumentengegevens waartoe de multinational toegang heeft.
 
P&G beperkt sindsdien zijn reclame-uitgaven, zoveel is zeker, maar kunnen we echt geloven dat de groep het zonder reclame gaat doen in een wereld waarin consumenten nog nooit zo weinig interesse gehad hebben in merken als vandaag? Een wereld waarin diezelfde consumenten paradoxaal genoeg vragende partij zijn naar meer ‘brand activism’, zoals blijkt uit de recentste studie van Havas? Het gaat hier toch om de adverteerder die de afgelopen jaren enkele van de meest betekenisvolle campagnes neerzette – denk maar aan Always of Gillette?
 
Pritchard kent als geen ander de macht en de kracht van reclamecreativiteit. Zijn “reclamevrije wereld” klinkt eerder als een opportunistische puncline dan als een voorspelling of een geloofsbelijdenis die we klakkeloos moeten aannemen.

Archief / BRANDS