Fr

BRANDS

People like us, do things like this, door Griet Byl (MM)

Zondag 21 Maart 2021

People like us, do things like this, door Griet Byl (MM)

Op 18 maart was het weer zover en verwelkomde de UBA drie prestigieuze sprekers voor zijn ondertussen prestigieuze Trends Day. De eerste gast was meteen een van de besten die we de afgelopen maanden aan het woord hoorden. Seth Godin wordt dan ook niet voor niets de godfather van de moderne marketing genoemd.

De New-Yorker startte zijn presentatie met een sprekend voorbeeld over Rita’s en Weber’s, twee places-to-be langs een of andere Amerikaanse highway, waar alle reizigers stoppen (daar precies, en niet bij de buren) en het niet erg vinden dat ze moeten aanschuiven om exclusief snoepgoed of een gereputeerde burger te kopen. Een beetje zoals mensen dat doen bij Ciska in Knokke of Rondou in Leuven: je kunt beslist ergens anders een wafel eten of een kilo lamsgehakt kopen en toch verspil je zonder morren een uur voor wat beschouwd wordt als ‘the real thing’. Het heeft volgens Godin te maken met cultuur, status en narratieve waarde. “People like us do things like this”, zei hij, en dat vormt meteen een van de basisbeginselen voor elke succesvolle marketingstrategie.

Die ontleedde de Amerikaan in vijf stappen. Ten eerste: kom met iets wat de moeite van het maken waard is, met een verhaal dat mensen willen vertellen. “Priceless”, noemde hij dat. En het is de garantie dat ze zullen terugkomen voor meer. Twee: Ontwerp je product zo dat slechts enkele mensen er in het bijzonder zullen van profiteren en om geven. Drie: Vertel een verhaal dat past bij het narratieve potentieel en de droom van dat kleine groepje mensen, je kleinst leefbare markt. Vier: Spread the word en vijf zorg dat je regelmatig en op consistente wijze opduikt.

“Een merk is een belofte”, besloot de spreker en auteur die, bij wijze van antwoord op de slimme vragen van moderatorsduo Steven Van Belleghem en Peter Hinssen, nog enkele spijkers met koppen strooide. “En een commodity is een state of mind, geen objectief gegeven. Een lage prijs is het laatste argument voor een marketeer zonder lef. In 1965 was marketing televisiereclame en distributie. Nu: storytelling en word of mouth. We zitten in de business of wants en niet in de business of needs.”

Nu zouden we natuurlijk een boom kunnen opzetten over het onderscheid en de hiërarchie tussen noodzaak en verlangen. Geloof ons vrij, dat zouden we graag. Maar het zou ons te ver afleiden van onze professionele scope. In plaats daarvan citeren we - in dit crisisjaar - maar beter een van Godins recentste blogposts over veerkracht: “Instead of designing for the best case scenario, we make the effort to consider how our work thrives when the best case doesn’t arrive. Because that’s far more likely. Sailors know that fixing on a point on the horizon is a good way to survive a storm.”

Zullen we er alvast mee beginnen?

Archief / BRANDS