Fr

BLUE

Digitale en milieutransities verzoenen, een moderne uitdaging, door Sabrina Bulteau (Sench)

Dinsdag 30 April 2024

Digitale en milieutransities verzoenen, een moderne uitdaging, door Sabrina Bulteau (Sench)

Een gesprek over het harmoniëren van de digitale en de ecologische transitie leidt vaak tot een levendig debat. Enerzijds zien sommigen digitale technologie als een oplossing om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, terwijl anderen pleiten voor een digitale gematigdheid om de planeet te beschermen. Deze vaak verhitte discussies zetten de complexe problemen van onze moderne tijd in de verf.

De noodzaak om de wisselwerkingen tussen digitale technologie en het milieu te verklaren is vandaag urgenter dan ooit. De beloften die regeringen hebben gedaan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, onderstrepen het cruciale belang van deze relatie. Het is broodnodig om de manieren te onderzoeken waarop deze twee belangrijke transities harmonieus naast elkaar kunnen bestaan.

Wat is de directe ecologische voetafdruk van digitale technologie?

Volgens recente studies produceert de digitale sector tussen 2% en 4% van de broeikasgassen wereldwijd, wat gelijk staat aan het totale aantal vrachtwagens op de planeet op eender welk moment, en meer dan de burgerluchtvaart, die vaak wordt bekritiseerd.
5% tot 8% van al het elektriciteitsverbruik wereldwijd is terug te leiden tot de digitale sector. Het “digitaal gebruik” is de derde grootste elektriciteitsverbruiker ter wereld, na China en de Verenigde Staten.

Tot slot wijzen rapporten van belangrijke instellingen (VN, WHO, EU, enz.) op de milieuvervuiling (bodem, lucht, water) die verband houdt met elektronisch afval en de extractie van materialen die nodig zijn voor de digitale en energietransitie. 

Dit verbruik zou aanzienlijk toenemen als gevolg van de sterke stijging in datavolumes, tenzij er maatregelen worden genomen om het gebruik in te perken.

Wat zijn de positieve effecten van digital op het milieu?

Onderzoek van belangengroepen uit de industrie toont aan dat digitale technologie een krachtige hefboom is voor zogenaamde decarbonisatie. Dat laatste is essentieel voor het redden van het klimaat.

De positieve aspecten zijn onder meer:
  • Een efficiënter gebruik van energie in verschillende sectoren zoals gebouwen, transport en de industrie dankzij het Internet of Things.
  • Digitale platformen vergemakkelijken de integratie van hernieuwbare energie in elektriciteitsnetten.
  • De ontwikkeling van innovatieve oplossingen op het vlak van afvalbeheer, het monitoren van biodiversiteit en de strijd tegen klimaatverandering met behulp van artificiële intelligentie.
  • Het sensibiliseren en voorlichten van mensen over milieukwesties en hen aanzetten tot duurzamer gedrag
Deze voordelen moeten echter zorgvuldig worden afgewogen tegen de totale impact van digital op het milieu.

Naar een harmonieus samenleven

Het samengaan van digital en het milieu is dus een treffen tussen twee gezamenlijke dynamieken van onze moderne samenlevingen, die elk hun eigen weg gaan. Of liever, twee gelijktijdige ‘transities’ die nog te vaak in hun eigen silo’s worden ervaren.
Gezien de moeilijkheid om te bepalen of de opkomst van de digitalisering al dan niet leidt tot een nettovermindering van de wereldwijde ecologische voetafdruk en gezien de almaar urgentere noodzaak om deze terug te dringen, zou een eenvoudige toepassing van het voorzorgsprincipe tot de volgende conclusie leiden: elke economische sector moet zich bezighouden met het reduceren van zijn ecologische voetafdruk en de digitale sector mag daar geen uitzondering op zijn.

Ben je geïnteresseerd in de relatie tussen de digitale en ecologische transitie? Neem dan deel aan het debat met David Bol en Steve Tumson tijdens onze gratis Conscious Lunch op 21 mei. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met ID2Green en ondersteund door de dienst EFRO van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel. Denk mee met ons en draag je steentje bij aan het vormgeven van een duurzamere toekomst voor onze samenlevingen. Klik hier om je in te schrijven.

Archief / BLUE