Fr

BLUE

Duurzaam bouwen: de eco-verantwoorde revolutie in onze huizen, door Sabrina Bulteau (Sench)

Donderdag 29 Februari 2024

Duurzaam bouwen: de eco-verantwoorde revolutie in onze huizen, door Sabrina Bulteau (Sench)

De tijd dat duurzaam bouwen en renoveren een optie was, is voorbij. Het is een must geworden voor de toekomst van onze planeet en het welzijn voor onze huizen. De hamvraag is, hoe kunnen we deze ecologische plicht verenigen met de kwaliteit van het werk, energie-efficiëntie en vooral ons welzijn?

Deze kwestie is bijzonder urgent in de huidige context waar elke beslissing over huisvesting grote gevolgen heeft voor het milieu en onze levenskwaliteit.

De cijfers spreken voor zich. In de Europese Unie zijn de bouw en het gebruik van gebouwen verantwoordelijk voor 50% van de extractie van alle materialen, 40% van de vraag naar energie, 36% van de uitstoot van broeikasgassen en 38% van het geproduceerde afval. In Brussel zijn deze cijfers nog hoger: 75% van de energievraag en 65% van de uitstoot van broeikasgassen is toe te schrijven aan de bouwsector (zie hier voor de bron). Deze alarmerende cijfers moeten de bouwsector tot actie aanzetten.

Verder opent de circulaire economie nieuwe wegen voor het verbeteren van de duurzaamheid en het verminderen van de kosten door het ‘einde van de levensduur’ principe al in de ontwerpfase in de materialen te integreren. Innovatie in isolatiematerialen is bijvoorbeeld essentieel om de noodzaak aan energie- en milieu-efficiëntie te vervullen en dit zonder afbreuk te doen aan de esthetiek van bestaande gebouwen.

Ondanks de ontegensprekelijke voordelen op lange termijn blijven de initiële kosten van duurzame huizen voor veel mensen echter een hinderpaal. Duurzame gebouwen zijn naar schatting 7% tot 11% duurder dan traditionele gebouwen. Deze disproportie tussen kost en milieu-impact kan huiseigenaren afschrikken, ook al zijn de milieu- en economische voordelen op lange termijn veelzeggend.

We moeten deze uitdagingen aanpakken en niet aarzelen om te geloven in een systemische en globale visie. We moeten niet alleen kijken naar de onmiddellijke financiële kost, maar ook naar de voordelen op lange termijn, zowel economisch als ecologisch.

Het is daarom broodnodig om van een kortetermijnvisie over te stappen op een langetermijnaanpak waarin levenscyclusanalyse (LCA) en levenscycluskostenanalyse (LCC) een doorslaggevende rol spelen. Deze analyses bieden een uitgebreidere rating van kosten en impact, waarbij rekening wordt gehouden met alle uitgaven en besparingen gedurende de levensduur van het gebouw.
 
De fundamentele verandering van de impact, van de productie tot het einde van de levensduur, is eveneens van cruciaal belang. Een beter beheer van energie en materialen kan de operationele impact van huizen met 59% tot 70% verminderen. In feite begint het verminderen van de milieu-impact van gebouwen al in de installatiefase.

**Deze cijfers omvatten niet alleen de bouw zelf, maar de hele levenscyclus van het gebouw.
Voor degenen die meer willen weten over ecologisch wonen en de duurzame praktijken in hun woonprojecten willen integreren, is de Conscious Talk ‘Construire ou rénover pour l'avenir: pratiques écoresponsables à adopter’ een mooie introductie. Kom op 12 maart naar Silversquare Delta en praat met experts zoals Camille Mommer van Natura Mater, Joran Douhard (doctoraatsstudent circulaire economie aan de ULB), Erwin Spitzer (vicevoorzitter van de beroepsunie van architecten) en Philippe de Lophem (architect bij het architectenkantoor Kiss). Samen zullen we op een praktische en pragmatische manier de huidige en toekomstige innovaties in ecologisch wonen onder de loep nemen. Klik hier om je in te schrijven.

Archief / BLUE