Fr

AGENCIES

The Art of Strategy volgens Sofie Verstreken (BBDO)

Vrijdag 19 Maart 2021

The Art of Strategy volgens Sofie Verstreken (BBDO)

“Strategie zonder tactiek is de langzaamste route naar de overwinning. Tactiek zonder strategie is het geluid van de nederlaag”, aldus de Chinese generaal en strateeg Sun Tzu in ‘De Kunst van het Oorlog Voeren’, zo’n goeie 500 jaar voor Christus. En omdat verliezen geen optie is, heb je dus best een beslagen strateeg aan boord. We stellen je dan ook graag voor aan de twaalf leden van het Expert Center Strategie APG/Strategic Planning bij de ACC. Sofie Verstreken (BBDO) praat honderduit over haar vak en haar passie.

Er bestaat niet meteen een studie om strateeg bij een bureau te worden. Hoe ben jij op je stoel als chief strategic officer terechtgekomen?

In alle eerlijkheid, ik had nooit gedacht dat ik strateeg zou worden; voor ik aan mijn job begon, wist ik zelfs niet wat een strateeg was. Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd aan de KU Leuven en daarna een postgraduaat marketing. Eenmaal mijn diploma op zak ben ik bij Vlerick Business School begonnen, waar ik ook research in brand management deed. Het was de ideale job om te debuteren in de sector, want ik heb er heel veel marketeers leren kennen en stiekem alle opleidingen gevolgd. Toen ik een paar jaar later kennismaakte met Fons Van Dyck en die iemand nodig bleek te hebben bij Think BBDO, ben ik daar aan de slag gegaan.

Enkele jaren later ben ik dan overgestapt naar het strategisch team van BBDO. Daar heb ik vijf jaar als strateeg gewerkt in het team van Dirk Peremans die ik – naast Fons - als een van mijn mentoren beschouw. Vandaag ben ik Head van de Distillery zoals we ons departement bij BBDO noemen en vorm samen met Franky (Willekens, nvdr) een duo aan het hoofd van het strategisch team. We functioneren een beetje zoals een creatief team: ik verdiep me in brand en business, hij in performance en data. Ik ervaar het nog steeds de prachtigste job van de wereld, omdat ik alles interessant vind en heel nieuwsgierig ben om dingen te leren en te doen.

Tegelijk heb ik mijn job altijd gecombineerd met Scala, het koor waar ik als kind ben beginnen te zingen. Met de tournees ben ik gestopt, net zoals met hun marketing en PR, maar dingen combineren, daar houd ik wel van: ik kan altijd moeilijk kiezen.

Waaruit bestaat je missie precies?

We vertrekken altijd vanuit een businessprobleem als team. Als brand strateeg zal ik dan nadenken over hoe dat vertaald kan worden naar een consumer probleem en insights die een groter creatief idee kunnen inspireren. De performance strateeg van zijn kant zal onderzoeken hoe dat creatieve idee vervolgens kan leiden naar sales, leads, traffic, enzovoort.

Voor Lidl bijvoorbeeld kon je het businessprobleem omschrijven als de noodzaak om te groeien op een verzadigde markt. Onze communicatie moest bijgevolg een nieuw publiek aantrekken: niet alleen de prijskopers, maar ook de gezinnen met een hoger inkomen. Dat insight werd vertaald naar ‘Voor iedereen die telt’, een baseline die beide doelgroepen kan aanspreken.

Waar haalt een strateeg in feite zijn of haar inspiratie?

Die komt echt van overal en ik challenge mezelf voortdurend om nieuwe insights te vinden bij alles wat ik doe. Zo rijd ik elke zondag in een wielerploeg: daar hoor ik echt wat er reilt en zeilt in de dagelijkse wereld. Idem dito bij de vrouwenvoetbalploeg waarbij ik speel: ik neem er kennis van de frustraties en verontwaardiging van mensen. Daar haal ik veel inspiratie uit.

Los daarvan kent iedereen mij in het bureau als de irritante persoon die tijdens de lunch naast je komt zitten om vragen te stellen over hoe jij je boodschappen doet. Weet je dat ik zelfs tijdens het daten vragen begon te stellen als de date tegenviel? Dan had ik toch nog een nuttige avond gehad. Elk gesprek kan mogelijk interessant zijn.

Verder luister ik ook veel podcasts over marketing als ik ga joggen. Dan kom ik in een creatieve mindset, zodat ik sneller begin na te denken. Lastig is wel dat ik dan soms moet stoppen om dingen op te schrijven en da’s niet zo goed voor mijn looptijden, maar bon.

Daarnaast hebben we bij BBDO ook veel geïnvesteerd in research, dus als we een absurd idee of een absurde hypothese hebben kunnen we aan de datastrategen vragen om dat te checken aan de hand van de data waarover het bureau beschikt.

In het algemeen moet je er gewoon vertrouwen in hebben dat je op een bepaald moment het juiste idee of inzicht zal vinden voor de problematiek die je bezighoudt. Dat lukt op een of andere manier altijd wel.

Zijn er cases waar de inbreng van strategie volgens jou echt het verschil heeft gemaakt?

Het is niet makkelijk om er een of twee uit te pikken. Maar ik ben bijvoorbeeld blij dat we mee de basis gelegd heb voor de ommekeer van het Jupiler-merk. Daar had je enerzijds de brand challenge: we wilden de legendarische claim ‘mannen weten waarom’ een positieve en moderne invulling geven en mannen het voortouw laten nemen in de gewenste maatschappelijke evolutie naar meer gelijkheid en inclusie. Tegelijk zat Jupiler met een businessprobleem: pintjes als categorie daalden door het toenemende succes van zware bieren, cocktails en wijn. Maar het voordeel van een simpele pint (ten opzichte van de concurrentie) is dat ze een laagdrempelige vorm van samenhorigheid creëren: je verschilt minder van elkaar als je samen een pint pakt en dan worden moeilijke thema’s ook makkelijker bespreekbaar. Dat heeft onder andere geleid tot de veelbesproken top topical ‘Pintje, Sam?’. We wilden dat Jupiler als marktleider een rol in deze evolutie naar meer inclusiviteit zou spelen.

We zoeken vaak insights die wat oncomfortabel zijn: we willen mensen wakker schudden door de vinger te leggen op wat er schort. Doordat niet iedereen het er per definitie mee eens is, door buikpijn te creëren in de samenleving, worden campagnes vaak heel impactvol.

Heb je een stokpaardje?

Het merkdenken op lange termijn. Wat niet belet dat ik performance en short term denken ook belangrijk vind, zeker in coronatijden. Maar je mag ze niet door elkaar mengen en je moet proberen de balans tussen beide te bewaren: een eeuwige strijd.

Verder ben ik geen tafelslaander, maar zal ik altijd proberen totaal verschillende mensen samen te brengen en compromissen te zoeken, gewoon door te luisteren en nieuwsgierig te zijn.

Wat voor rol speelt de volkscultuur voor een strateeg?

Een hele belangrijke. Veel dingen leven onderhuids en zijn dus onzichtbaar: hoeveel conversaties waar we geen weet van hebben worden er gevoerd? Er zijn zoveel verschillende culturen en ik probeer daar voeling mee te houden, maar dat is niet evident. Ik vind het superuitdagend dat de grote meerderheid van de mensen die we willen bereiken totaal anders zijn dan wij, met een andere achtergrond, een verschillende afkomst en een andere levenswijze: we moeten ons dus beter verdiepen in bijvoorbeeld de muziek- of danscultuur van andere sociale groepen, ons onderdompelen in andere universums, zoals die van de gamers. Om de verschillen tussen al die gemeenschappen te overstijgen kan je beter zoeken naar de common ground.

Wat dat betreft moeten we onszelf blijvend uitdagen. Daarom hebben we intern bij BBDO onze Academy, met inspiratiesessies over allerlei thema’s (gaande van inclusieve marketing tot sport branding of de gaming communities, om er maar een paar te noemen).

Welke kwaliteit moet een goede strateeg zeker hebben?

Naast expertise? Een goede strateeg moet heel veel drive, goesting en enthousiasme hebben om continue open en nieuwsgierig te zijn, te blijven luisteren en in de diepte te duiken. Kennis van de sector, klant en research vormt de basis en als je dan iets inspirerends tegenkomt, vallen opeens alle stukjes van de puzzel in elkaar.

Heb je nog een ultieme tip?

Je moet durven naar atypische bronnen te grijpen. De wereld intrekken en praten met mensen. Je moet uit je schulp kruipen, een desk strateeg bestaat niet meer.

Tijdens de eerste lockdown maakte je een bijzonder geslaagde reeks interviews voor onze newsletter. Opvallend daarbij was de accuratesse waarmee je erin slaagde de bedenkingen van je gasten te formuleren. Is dat talent voor verwoording ook belangrijk voor een strateeg?

Daar strugglen strategen – waaronder ikzelf - vaak mee: de uitdaging om hun inzichten en gedachtekronkels zo eenvoudig mogelijk te verwoorden. Hun brein omzetten naar een verstaanbaar verhaal. Geloof me, dat is allesbehalve makkelijk en vraagt soms heel wat tijd.

Archief / AGENCIES