Fr
Close

AGENCIES

Zo breng je weer 'home' in je 'home office', door Peter Ampe (FamousGrey)

Zondag 29 Maart 2020

Zo breng je weer 'home' in je 'home office', door Peter Ampe (FamousGrey)

Na tien dagen quarantaine, laat mijn vrouw mij weten dat we elkaar precies niet meer zien. Ze heeft groot gelijk. Het nadeel van een home office is het deeltje office.

Als je om 7u opstaat, dan sta je op in je kantoor. Je opent je laptop. Je stuurt een mail. Hey, je krijgt meteen een mail terug. En nog één. Er zijn er precies nog al actief zo vroeg. Ach, de kinderen slapen toch nog, ik kan evengoed nu al beginnen werken. Misschien kan er zelfs al gebeld worden. Het is op dat moment 7u19, tegen dat het 9 uur is, heb je al twee volle uren gewerkt.

En het wordt niet beter. Want ook over de middag blijf je eigenlijk gewoon op kantoor. Ook dan krijg je telefoontjes alsof lunchpauze enkel telt als je echt op kantoor bent. Als de namiddag begint, heb je er al zes werkuren opzitten en zie je voor het eerst dat je kinderen ondertussen je hele woonkamer hebben omgevormd tot een knutsellokaal. Even verbaal tussenkomen en dan vocaal opgewarmd klaar voor de volgende call.

En dan heb je nog het einde van de dag. Op kantoor kan je gewoon fysisch te kennen geven dat de dag erop zit. Je zwaait iedereen uit en je gaat naar huis. Als je home je office is, dan blijf je ook ’s avonds doorwerken. Ook dan gaat het bellen en appen en mailen door. Zelfs tot 22.00, want iemand had nog een dringende vraag voor de volgende dag.

Er zijn dringend Home Office Regels nodig om deze situatie voor iedereen leefbaar te houden. Twee simpele punten kunnen elke home office wat meer home maken: 1. Respecteer elkaars rust, contacteer of bel niet buiten de kantooruren van de home office, 2. Wees er ook zelf van bewust dat home office misschien één woord is, maar in je hoofd moet het twee plaatsen zijn. Ik moet er zelf ook dringende aan denken. Ik zet vanaf maandag blokjes “HOME” in mijn agenda, als reminder voor mezelf en de anderen dat mijn home op die momenten geen office is. Vanaf maandag dus. Maar eerst nog een weekendje werken in mijn home office.

Archief / AGENCIES