SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Thierry Brynaert: "Met Wavemaker Consulting omvatten we vier vakgebieden die de sokkel van de consultagencies vormen"

Vrijdag 18 Januari 2019


Thierry Brynaert:
Wavemaker Belgium blaast zijn eerste kaarsje uit met de lancering van een Consulting-afdeling in Voice, AI, Data en Behavioural Sciences. Onder leiding van Damien D'Ostuni (Innovation & Activation Expert) en Florian Linclau (Analytics & Insight Expert) zal Wavemaker Consulting zich omringen met meerdere partners die gespecialiseerd zijn in deze disciplines. Onder hen Acapela, Agilytic, Fourcast en de ULB. Een gesprek met Thierry Brynaert, de CEO van Wavemaker Belgium.
 
Kun je ons eerst even het aanbod toelichten?
We merken dat de grote consultancygroepen als Deloitte, Accenture, enzovoort zich steeds meer op ons terrein wagen. De meeste van mijn collega’s beschouwen dat als concurrentie en een bedreiging, terwijl ik eerder geneigd ben om het als een echte kans te zien. Doordat ze zich op onze terrein begeven, kunnen we toegang krijgen tot een nieuw businessmodel dat gebaseerd is op de manier waarop deze consultants vergoed worden. In tegenstelling tot de bureaus werken ze nooit op basis van een percentage op het volume. Daarom organiseren we almaar vaker modellen aan de hand van een stafplan, waarbij elk gepresteerd uur vergoed moet worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor het aanbod dat we met Wavemaker Consulting presenteren.
 
Het aanbod is opgebouwd rond vier adverteerderssegmenten - starters, educated, advanced en pioneers – en vier activiteitensectoren. De eerste, en de relevantste als we kijken naar de pitches waaraan we de laatste tijd hebben deelgenomen, is voice marketing. Daarna volgen artificiële intelligentie – een domein waar we een reële legitimiteit hebben opgebouwd - data science en behavioural sciences.
 
Deze vier disciplines vormen volgens ons de sokkel van de nieuwe ‘consultagencies’. Daarmee bedoel ik de bureaus die steeds meer in de richting van consultingmodellen zullen evolueren. De toekomst van ons vak ligt wellicht daar.
 
Waarom voeren jullie deze segmentatie door?
Gewoon omdat we ons er rekenschap van geven dat niet alle adverteerders dezelfde noden hebben, noch dezelfde maturiteit in deze vier takken. Die stemmen op hun beurt overeen met twintig dienstentypes, volgens een lijst die we hebben opgesteld. Voice omvat aldus voice education, search voice marketing, creatie van skills/apps en voice creation. Het zijn vier ‘voice’ packages die Wavemaker Consulting ter beschikking van de adverteerders stelt.
 
Hoe zit het met artificiële intelligentie?
Deze tak is veel ruimer, aangezien we binnen dit vakgebied twaalf verschillende diensten aanbieden, gaande van vorming inzake ‘cloud solutions’ (die steeds belangrijker worden) via de creatie van een roadmap, IA-oplossingen en een programma voor ‘start-up scouting’.
 
Er wordt bij jullie sinds 18 maanden ook veel over data science gesproken, maar hoe verschilt deze expertise van wat de strategen en research managers bij de bureaus doen?
Data scientists gaan veel verder. In de media vergaren we enorm veel data die vastgesteld of verklaard worden. Data science van zijn kant omvat alle gegevens die op een of andere manier verzameld worden los van de gedragsgegevens (klantengegevens, CRM, churn,…). Daarmee kunnen krachtige algoritmes gebouwd worden. Het aanbod omvat ook de automatiseringsprocessen, data visualisation, dynamic pricing, enzovoort. In dat verband beschikken we intern niet alleen over onze eigen gespecialiseerde teams, maar werken we ook samen met onze partner Agilytic die dertien data scientists in huis heeft.
 
Wat valt er precies onder behavioural sciences?
Mensen zijn steeds meer geconnecteerd, de term ‘augmented human’ valt steeds vaker, naar analogie met augmented reality. Alle merken die smart producten en diensten bieden, krijgen gedragsgegevens binnen. Daar kunnen wij als communicatie-experts optreden: kennis inzake gedragingen zal ons de mogelijkheid bieden om vooraf stimuli te creëren die de consumenten zullen beïnvloeden. Grosso modo komt het erop neer het pad te effenen voor nieuwe touchpoints of nieuwe communicatiewijzen die adverteerders vandaag nog niet in aanmerking nemen.
 
Het behavioural departement dat we ter beschikking van onze klanten stellen, moet de markt eerst vertrouwd maken met deze expertise. We hebben ook een netwerk van partners gebouwd waarmee we voortaan business cases of ‘concept proof’ en zelfs operationele oplossingen ontwikkelen om deze gedragsgegevens te vergaren. Het gaat wel om een investering op een termijn van vier of vijf jaar.
 
De bureaus moeten zichzelf transformeren en die nieuwe vakgebieden waarover we het hadden omarmen, maar tegelijk blijven uitblinken in hun core business. Sowieso is er behoefte aan talent dat vertrouwd is met AI, cloud, data science, enzovoort. In die domeinen investeren we en leiden we teams op.ARCHIVE / AGENCIES - MEDIA


INTERVIEW

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie):

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie): "Als het hart de richting aangeeft, volgt het hoofd vanzelf"DOSSIER  Merit Awards 2019: de laureaten en finalisten  


Dit jaar reikte de jury van de Merit Awards, voorgezeten door Mieke Debeerts (chief customer experience & marketing communications officer, Belfius), aan de zijde van de redactie van de Merit...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Weg met stereotiepe reclame  


De laatste jaren ontstaan nieuwe reclamedynamieken als weerspiegeling van de samenleving. Die werden meer bepaald in gang gezet door groepen als Unilever of P&G en dragen bij om de verschillende...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Luxury: What's in a name?  


Hoe evolueert het aankoopgedrag van consumenten voor luxeproducten? Dat is de vraag die de Luxury Survey studie van Roularta zich stelde. De studie die voor het eerst in 2015 werd gevoerd, kreeg...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier