Fr

PEOPLE

RIP: Eugène van Hoye (1938-2022)

Woensdag 8 Juni 2022

Op 21 juni zou hij 84 geworden zijn. Eugène van Hoye, de medeoprichter van het bureau LVH, heeft ons verlaten in de nacht van 6 op 7 juni. Hij overleed vredig in zijn slaap.
 
Na zijn opleiding aan Nyenrode begon hij zijn carrière als account executive bij Y&R en JWT in Amsterdam. Na een ommetje via JWT Parijs ging hij aan de slag bij Van Hoeck & Sullivan waar hij copy Wim Lagrillière en AD Theo Salden leerde kennen. Dit trio nam het Antwerpse bureau over nadat het failliet ging, vereffende de schulden en transformeerde het tot LVH.
 
Het bureau verhuisde in 1975 naar de Lambermontlaan en kondigde zijn komst aan met een 20m² paneel, waarop te lezen stond ‘Brussels, here we come’. “Dat zorgde voor nogal wat opschudding in de Brusselse reclamewereld die toen gedomineerd werd door hoofdzakelijk Franstalige filialen van Amerikaanse bureaus”, aldus Josephine Overeem, zijn ex-vrouw (oprichtster van Pub en de EFFIE Awards in ons land, nvdr).
 
“Surfend op de Bernbach-golf, die later een hele reeks Nederlandstalige bureaus zou inspireren, leidde Eugène bij LVH een aantal jonge Vlaamse reclamemakers op, puttend uit zijn ervaring in Amsterdam, waar de reclame een heel eind op België vooruitliep”, vervolgt onze oud-collega. Bij alle LHV-campagnes die zich onderscheidden dankzij hun frisheid en creativiteit, onthouden we de iconische ‘Annemie Brusselt’ affiche voor de verkiezingscampagne van de liberale Annemie Neyts.
 
Het bureau ging LVH Alliance heten en kreeg in 1991 een eerste schok te verwerken, toen Jan Cordemans, Jan Vandenbergh en Walter Dermul hun vertrek aankondigden. Ze kregen het gezelschap van Marc Michils van VVL BBDO en richtten samen Quattro op dat in 2002 Saatchi werd. Net zoals Saatchi tien jaar later werd LVH overgenomen door Publicis en geïntegreerd in het BMZ-netwerk, dat zelf met FCA fuseerde.
 
LVH wordt ook herinnerd voor zijn bijdrage aan de lancering van Crystal met Anne Bataille (nu Carat), naast Gabarski V RSCG, Gelder Interpartners en Koncept.
 
Van 1992 tot 2000 bouwde Eugène van Hoye een tweede carrière op als directeur van het FOMU, het Antwerpse fotomuseum. Daarna trok hij zich terug uit het beroepsleven.
 
Hij laat een vrouw en zoon achter in Boedapest en bij zijn ex-vrouw Josephine Overeem, twee kinderen en vijf kleinkinderen. Onze innigste deelneming aan hen en zijn familie. De begrafenis van Eugene van Hoye vindt plaats op 18 juni in St. Janssteen, zijn geboortedorp in Nederland.

Archief / PEOPLE