Fr

BRANDS

Got Legs?, door Fred Bouchar (MM)

Zondag 17 September 2023

Got Legs?, door Fred Bouchar (MM)

Deze week wil ik het graag even hebben over de recentste column van Mark Ritson in Marketing Week. Misschien heb je hem ook gelezen? Hij gaat over de liefde van de auteur voor de ads van Cadbury en de tijd die verglijdt. Die de tijd de tijd laat om de merkwaarden te laten doordringen.
 
Het gaat zozeer over de kwestie van branding versus performance, maar wel over lange versus korte tijd en de definitie van een reclamecampagne. Ook die neemt Ritson onder de loep.
 
Wat dat betreft zouden we bij MM zeker de hand in eigen boezem moeten steken, want we draaien onze hand er niet voor om dingen snel tot campagne te bombarderen.
 
“We zijn te nonchalant met de term”, aldus Ritson. “In zijn oorspronkelijke militaire context is een campagne een operatie van lange adem die een strijd van vele jaren kan omvatten voor een doel werd bereikt.”
 
Daar heeft hij helemaal gelijk in, want we zien het niet gebeuren dat Sun Tzu het over campagnes heeft om te verwijzen naar een paar posts op de sociale media door een handvol zogenaamd bekende influencers. Of naar een reeks TikTok-video’s ingeblikt door gefrustreerde senior creatieven die stilaan de hoop laten varen om nog ooit echte films voor de bioscoop te draaien. Zo kennen we er veel.
 
“De meeste marketeers zoeken naar advertenties die instant succes opleveren gedurende een afgebakende periode, maar de ideale campagne is een idee dat onbeperkt blijft duren en waarvan enkel de uitvoering verandert (…) Ze zou centraal moeten staan in de bekommernissen van bedrijven als ze nadenken over de volgende etappe in hun reclame.” Volgens Ritsen zijn de meeste marketingspecialisten te geobsedeerd door nieuwigheden en verandering, ten koste van de progressieve kracht op lange termijn van wat hij een “campaign with legs” noemt. Een reclamecampagne of marketingstrategie die een lang leven beschoren is en die vruchten blijft afwerpen of belangstelling wekken, ook buiten zijn oorspronkelijke lanceringsperiode.
 
“Naarmate we meer te weten komen over reclame, ontdekken we dat sleet niet het probleem is waaraan nogal wat spelers uit de industrie vroeger dachten. Het kan zelfs zijn dat de consumenten daar totaal niet van wakkerliggen. Enkel marketeers worden hun communicatie beu. Sleet is hun probleem: niet dat van de markt”, schrijft Ritson verder nog, waarmee hij verwijst naar een studie van System1 over reclame-efficiëntie.
 
“Als je op zoek bent naar nieuwe creaties, zoek dan zoals Cadbury, met een variant op een thema dat jaren en zelfs decennia meekan. Verkies deze optie boven een alleenstaande campagne, want ze zal je merk op lange termijn veel beter dienen.”
 
Dove is wat dat betreft een bijzonder goed voorbeeld van hoe het moet. Hoewel we ons toch afvragen of het merk met zijn laatste Real Beauty-communicatie voor de Fashion Week in New York de grens niet wat te ver heeft verlegd, met zijn haarklieverij rond vrouwenoksels. Ok, dat klinkt als de uitspraak van een boomer. Maar toch.

Archief / BRANDS