Fr


Close

MEDIA

Merit Awards: De Morgen, medium van het jaar, the reasons why

Donderdag 5 Februari 2015

Merit Awards: De Morgen, medium van het jaar, the reasons why

Dat de dagbladpers het de afgelopen jaren niet onder de markt heeft, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Als een grote speler zoals De Morgen in zo’n context besluit over te gaan tot een grootscheepse en radicale vernieuwingsoperatie die bovendien vruchten lijkt af te werpen, kunnen we niet anders dan de krant van De Persgroep uitroepen tot Medium van het Jaar.
“De voorbije tien jaar was het verhaal van De Morgen niet meer duidelijk”, aldus kersverse hoofdredactrices Lisbeth Imbo en An Goovaerts aan de vooravond van de innovatie. “De Morgen had te weinig een eigen smoel; als gevolg van te veel redactiewissels was er te weinig consistentie in de krant. De uitdaging was duidelijk: De Morgen als een enkel crossmediaal nieuwsmedium in de markt zetten. De vernieuwde productpropositie moest dus een duidelijke meerwaarde bieden. De Morgen zou een nieuwsmerk worden dat binnen de speerpunten politiek en maatschappij, cultuur en media, opinie en technologie het beste te bieden heeft , zowel off- als online.”
Om dat ambitieuze doel waar te maken werden eerst de kernwaarden van De Morgen als nieuwsmedium scherp gesteld en benoemd: de krant omschrijft zichzelf als progressief, onbevangen, empathisch en triggerend. Op basis van deze waarden werd een nieuwe productpropositie ontwikkeld, bestaande uit drie pijlers. Ten eerste werd de papieren versie inhoudelijk aangescherpt en voorzien van een gezonde portie tegendraadsheid, in een nieuwe en frisse lay-out, op een nieuw formaat.
De opvallendste vernieuwing betrof echter de website: die werd zowel redactioneel als technologisch grondig herzien en uitgebreid. Enerzijds brengt het gratis gedeelte nog altijd voor alle lezers zo goed en zo snel mogelijk nieuws in een toegankelijke, heldere vormgeving. Anderzijds krijgen de abonnees van De Morgen nu altijd en overal toegang tot de stukken uit de krant in de aparte DM Plus-zone, die bestaat uit DM Kiosk (de integrale digitale versie van DM en de Volkskrant), DM Select (met de beste artikels uit De Morgen, de Volkskrant en de NY Times) en DM Voordelen (aanbiedingen, events en wedstrijden,…).
De derde pijler richt zich op de mobiele lezer van nu en omvat de nieuwe app van het dagblad. Die streeft naar de best mogelijke leeservaring, met heel veel aandacht voor eenvoud en gebruiksvriendelijkheid.
Al deze vernieuwingen werden gelanceerd met het statement ‘Dit land heeft meer zalm nodig’, vertaald in de baseline ‘Meer inzicht. Meer zalm.’ De resultaten bleven niet uit. Sinds de vernieuwing nam het aantal bezoekers aan de website toe met 35% (tot 258.000 per dag), de app werd al 153.000 keer gedownload en het dagbereik van het nieuwsmerk steeg tot 372.000 /dag.
 

Archief / MEDIA