Fr
Close

BRANDS

Geloven in reclame. Ook al moet je dan risico's nemen, door Fred Bouchar (MM)

Vrijdag 26 Oktober 2018

Geloven in reclame. Ook al moet je dan risico's nemen, door Fred Bouchar (MM)

Iedereen is het erover eens dat het de campagne van 2018 is, net zoals ‘Fearless Girl’ twee jaar geleden. We durven er dan ook om wedden dat ze in juni in Cannes een hele resem leeuwen zal pakken. Uiteindelijk zal wat begon als een gewaagde gok wellicht een van de meest efficiënte campagnes van de laatste jaren of zelfs van het afgelopen decennium blijken.

We bedoelen natuurlijk het fenomeen Colin Kaepernick. De Amerikaanse pers noemt hem vandaag de ‘man van 6 miljard’, waarmee gerefereerd wordt aan de beursstijging van Nike sinds de voormalige quarterback ingezet werd om de 30ste verjaardag van ‘Just do it’ te vieren. Tussen de oorspronkelijke tweet van de campagne en de bekende mantra ‘Durf in iets te geloven, ook al moet je daarvoor alles opofferen’ die op 3 september de wereld in gestuurd werden en ‘Dream Crazy’, de spot die op 5 september uitgezonden werd, dus tussen deze twee sleutelmomenten die samenvielen met het Labor Day-weekend, stegen de online verkopen van Nike met 31% (twee keer meer dan een jaar eerder). Eind september steeg de waarde van het aandeel tot een record van 85 dollar (bij het afsluiten van dit nummer was het 73 dollar). Vandaag telt het Twitter-account van Kaepernick twee miljoen followers en de spot werd al meer dan 80 miljoen bekeken op de sociale netwerken, waarvan 26,7 miljoen keer op YouTube. De earned/paid media ratio van de tv-campagne bedraagt 2 tegen 1: er werd 4 miljoen dollar geïnvesteerd, goed voor een return van 7,6 miljoen dollar.

Wat vooral opvalt, is het opmerkelijke hefboomeffect waarvoor de yin-yang dualiteit van de W+K campagne leidde: het radicale karakter van Kaepernick in combinatie met een universele boodschap waarachter iedereen zich kan scharen. Kantar Millward Brown bevestigde zijn verbazing over de kracht van de semantische waardering voor de campagne en het engagement dat eruit voortvloeit. Of ze zich al dan niet herkennen in de persoonlijkheid van Kaepernick en wat hij belichaamt, mensen waardeerden de punchline ‘Ask if your dreams are crazy enough’. Amerikaanse wetenschappers definiëren deze slogan als een hoopvolle boodschap die als een katalysator werkt en die iedereen in staat stelt van zich te uiten. Volgens het instituut ging het om een diep gevoel dat ook als dusdanig geüit werd, in de hoop dat andere merken soortgelijke reclame zou verspreiden.

Door zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen, door zich respectvol op te stellen naar alle groepen, door diversiteit en inclusie aan te moedigen, stereotypes te vermijden en alle individuen op dezelfde manier te behandelen, zonder onderscheid naar gender, ras of overtuiging, toont Nike dat commerciële communicatie de opinie van de consumenten kan beïnvloeden. Had je dat al ergens gehoord of gelezen? Het is in elk geval woord voor woord wat het charter voor maatschappelijk verantwoorde communicatie van de UBA predikt.

Archief / BRANDS