SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Binge pitching, door Fred Bouchar (MM)

Vrijdag 17 Augustus 2018


Binge pitching, door Fred Bouchar (MM)
Duizelingwekkend, het aantal mediapitches dat de afgelopen maanden dagelijkse kost is in de bureauwereld: Mars, Mondelez, Burger Brands Belgium, LG Electronics, Lenovo, Adidas, Keytrade, Estée Lauder, Jaguar Land Rover, HSBC, Microsoft… In afwachting van de ontknoping van de competities rond de budgetten van BMW, Mercedes, Nestlé, L'Oréal en Proximus, om er maar een paar te noemen.
 
Het staat dus vast dat de procurement afdelingen bij de adverteerders het sinds begin dit jaar megadruk hebben, net als de auditbureaus die overuren draaien. Idem dito voor de mensen bij de bureaus die bovenop hun gewone job onberekenbaar veel uren moeten besteden aan het invullen van eindeloze Excel-tabellen.
 
Net voor deze hete zomer begon, preciseerde een verslag van Morgan Stanley dat er momenteel zo’n 20 miljard dollar op het spel staat bij deze gigantische ‘oefening’ die ook wel eens ‘Mediapalooza’ genoemd wordt. Wist je overigens dat deze term voor het eerst opdook in 2015-2016, toen Recma 160 pitches registreerde? Ondertussen heeft het begrip een bepaald seizoensgebonden karakter gekregen. Zoals bij televisieseries gebruikelijk is, spreken we nu van Mediapalooza 2... Zouden adverteerders verslaafd geraakt zijn aan ‘binge pitching’?
 
En wat rechtvaardigt al deze pitches? Veel ondernemingen hebben het over de behoefte aan meer transparantie in de financiële waardeketen, andere verwijzen naar programmatic (beide gaan vaak samen) of begeleiding van de digitale transformatie, 2.0 of 3.0 advies,… Wat er ook van zij, uiteindelijk gaat het om nulsomspel. Je hoeft geen onderzoeksjournalist te zijn om te snappen dat het er voor de adverteerders op aan komt om te besparen en de kosten te beperken. Tot elke prijs. Met voor de bureaus lagere fees, meer werk en de nodige grote transfers in het vooruitzicht.
 
“Vroeger werd gezegd dat het geld dat de bureaus bespaarden voor hun klanten door de mediaonderhandelingen onder druk te zetten of hun fees en commissies te verminderen, geherinvesteerd werd in nieuwe campagnes”, aldus Brian Wieser, analist bij Pivotal Research geciteerd door Mediapost. “Vandaag willen adverteerders die besparingen gewoon recupereren, zoals blijkt uit de toenemende betrokkenheid van de procurement afdelingen bij mediapitches.” Een te negatieve afschildering van de realiteit, of toch niet?
 
Vandaag duiken er alweer andere termen op ter vervanging van het ondertussen vertrouwde Mediapalooza. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘Mediapocalypse’? Het woord refereert aan de neveneffecten van de pitches voor de media, met meer druk op de tarieven en de hele mediawaardeketen. Ook daarover kunnen we het uitgebreid hebben. Zelf heb ik een zwak voor ‘Reviewmageddon’: dramatisch geladen en met een sterke symboolwaarde suggereert het woord dat de dagen van het huidige mediabureaumodel wellicht geteld zijn.ARCHIVE / AGENCIES - MEDIA


INTERVIEW

Colruyt benadert multiculturaliteit vanuit holistische aanpak

Colruyt benadert multiculturaliteit vanuit holistische aanpakDOSSIER  CIM NRS 2018: onze analyses  


In afwachting van de een jaar geleden aangekondigde ontwikkelingen (de schatting van het bereik per dag voor de kranten, die van het bereik per nummer van de magazines en de merkbereikmeting door...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Profitability Survey 2017 : De groei was van korte duur voor de ACC-bureaus  


Naar jaarlijkse gewoonte verzamelde de Association of Communication Agencies (ACC) de financiële cijfers van zijn leden om de temperatuur van de markt te meten. Het resultaat voor 2017? Een...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Forrester maant reclameholdings aan hun businessmodel te herzien  


Kan creatief ondernemerschap het businessmodel van de communicatiebureaus redden? Ted Schadler, VP Principal Analyst bij Forrester, stelt de vraag op de beroemde blog van zijn werkgever en...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier