Fr
Close

INTELLIGENCE

Best Growth Brands 2018: #1 Gillette

Dinsdag 1 Mei 2018

Best Growth Brands 2018: #1 GilletteGillette is het merk dat tussen 2017 en 2018 de grootste groei van zijn marktaandeel verwezenlijkte. Tegelijk realiseerde het ook de belangrijkste toename van sterke banden en belevingskwaliteit. Deze prestatie levert het merk vandaag de titel van Best Growth Brand op. Die wordt voor het eerst uitgereikt in België tijdens de Best Brands van GfK en Serviceplan.
 
Voor we tot de kern van de zaak komen, willen we preciseren dat de Best Growth Brands competitie zich baseert op de resultaten van de Best Product Brand competitie die gedurende twee jaar achter elkaar ingezameld worden. “Dit jaar wordt aldus de evolutie van 300 merken onder de loep genomen”, steekt GfK van wal. “Deze award onderscheidt zich van de rest, omdat hij niet de grootste merken van de sector belicht, maar diegene die het hardst gewerkt hebben om hun positieve en de perceptie van de consument te verbeteren.”
 
Volgens deze redenering is het Gillette dat voor de eerste keer in de geschiedenis de eerste plaats op het podium mag bezetten. “In 2017 nam Gillette de 73ste plaats in de Best Product Brands-rangschikking voor zijn rekening”, aldus de specialisten van GfK. “Dit jaar eindigt het merk op de 61ste plaats, dus 12 plaatsen beter. Dat alleen is echter niet de enige verklaring voor de titel van Best Growth Brand. Ook de evolutie van het merk op de eerder genoemde KPI’s speelt een belangrijke rol.”
 
Nog in 2017 werd 33% van de recente memorabele ervaringen met Gillette positief beoordeeld. Dit jaar is dat percentage gestegen tot 37%. “Maar interessant genoeg zijn het de memorabel negatieve ervaringen die significant afnemen, ze dalen van 18 naar 13%. Het is dat verschil tussen memorabel positieve en negatieve ervaringen dat het mogelijk maakt de merkbeleving correct in te schatten.” Met andere woorden, dit grotere aantal memorabel positieve ervaringen heeft een positieve impact gehad op de resultaten voor 2018.
 
De vorige ervaringen waren al positief, dus is het waarschijnlijk dat Gillette al begonnen was met zijn relatie met de consumenten te versterken. Op dat specifieke punt scoort het merk dus bijzonder goed. “Hetzelfde geldt voor de relatie die de consumenten zeggen te hebben met het merk”, aldus GfK. “In 2017 stelde een derde van de respondenten een sterke band te hebben met Gillette; in 2018 komt die proportie in de buurt van een op twee, 45% van de consumenten.”
 
Gillette is mijn vriend
Als je meer in detail kijkt, is het vooral de relatie van de ‘Beste Vriend’ die sterk geëvolueerd is. GfK bevestigt: “Dat is wellicht de belangrijkste parameter, wat betreft de mogelijke impact op het merkaandeel. In 2017 stelde 17% van de consumenten dit soort band te onderhouden met Gillette. In 2018 is dat een op vier geworden.” Deze bijzondere band als ‘Beste Vriend’ is een van de negen types die opgenomen zijn in de methodologie van GfK, die respondenten vraagt om menselijke relaties toe te passen op merken. Het gaat meer bepaald om sterke, zwakke en risicovolle relaties. “Naast de ‘beste Vriend’ omvatten de sterke relaties ook de Sociale Kring en de Goeroe. De zwakke relaties worden gedefinieerd als de Vreemdeling, de Kennis en de Flirt. De risicovolle relaties tot slot bestaan uit de Vijand, de Conflictrelatie en de Ontbonden Vriendschap.”
 
Vriend, Flirt, Goeroe... allemaal een pot nat?
Natuurlijk wil elk merk logischerwijze vooral sterke relaties met zijn consumenten en potentiële klanten onderhouden. Maar dat type relatie moet worden opgebouwd, om te beginnen strategisch gezien. “Als een merk zijn marktaandeel wil maximaliseren, heeft het er alle belang bij een ‘Beste vriend’ te worden”, aldus GfK. “Merken die bijvoorbeeld een hogere prijs willen valoriseren, kunnen best streven naar relaties van het ‘Flirt’ of ‘Goeroe’ type.”
 
Om dat verschijnsel te begrijpen, volstaat het om je de aard van elk van deze relaties voor te stellen. Een ‘Beste Vriend’ zie je regelmatig, een ontmoeting verloopt natuurlijk en als vanzelf, er moet niet veel moeite voor worden gedaan. Een ‘Flirt’ daarentegen is al bij al een vrij intensieve relatie, met een persoon die je nog niet goed kent, maar wel graag wilt leren kennen en voor wie je inspanningen wilt doen opdat de gedeelde momenten uniek zouden zijn. De ‘Goeroe’ is dan weer een vereerde persoon die je volgt, wat hij ook zegt of doet. “Tot besluit kun je stellen dat de relatie van ‘Beste Vriend’ inspeelt op de frequentie van de aankopen als het om merken gaat. De ‘Flirt’ kan het zich veroorloven zijn producten voor een hogere prijs te verkopen, net als de ‘Goeroe’ die bovendien kan hopen om tegelijk zijn marktaandeel te maximaliseren. Dit soort segmenteringen van de relaties tussen merken en consumenten maakt het mogelijk de toekomstige aankopen in een model te gieten.”

Archief / INTELLIGENCE