SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?


Je wachtwoord versturen
close

Creativiteit in affichage: opwaardering vereist!, door Fred Bouchar (MM)

Zondag 8 April 2018


Creativiteit in affichage: opwaardering vereist!, door Fred Bouchar (MM)
‘Raped While Dying. Still No Arrests? How Come, Chief Willoughby’?’ Het zou een tweet kunnen zijn, maar in feite is het een zeer virale affichagecampagne. In ‘Three Billboards…’, de film die momenteel furore maakt in de bioscoop, wekken drie reclameborden met daarop evenveel zinnen in zwarte hoofdletters op een rode achtergrond het engagement van een hele gemeenschap, de inwoners van Ebbing, Missouri, om precies te zijn. In het echte leven inspireerden deze boze billboards verschillende activistenbewegingen, met hetzelfde soort boodschap en dezelfde louter tekstuele benadering om de overheid te verplichten rekenschap te geven aan de burgers. Al bij al grijpt deze ‘old school’ affichagecampagne terug naar de basisprincipes van het vak en het medium. Ze illustreert – voor al wie er nog zou aan twijfelen – ook de kracht van OOH-communicatie.
 
Helaas wordt deze kracht ondanks de ongelooflijke professionalisering die affichage de afgelopen twintig jaar aan regiezijde doormaakte, steeds minder benut bij de creatie. Neem gerust de proef op de som: wandel door de straten, rijd langs de grote invalswegen en je zult al snel merken dat de meeste affichagecampagnes ofwel onleesbaar zijn ofwel zielige promoties waar we niet koud of warm van worden.
 
Het lijkt wel of adverteerders en hun bureaus opeens de specifieke kenmerken van affichage vergeten zijn: het is een medium dat instant de aandacht moet trekken, dat onlosmakelijk verbonden is met de boodschap, met een visual die onmiddellijk voor zich moet spreken. Alsof ze vergeten zijn dat de creatie fundamenteel is om de impact van hun boodschap te maximaliseren. Dat de visual sterk, beklijvend, sober en doordacht moet zijn voor elk formaat en iedere context. Dat affichage onze dagelijkse omgeving moet verfraaien in plaats van vervuilen.
 
Nu Creative Belgium zijn 35ste verjaardag viert, nodig ik je graag uit voor een rondje grasduiven in het Book 30 Years of Gold CCB dat de Club, MM en Rossel publiceerden in 2013. Daarin prijken de Diamonds van vorige eeuw: La Redoute (1989), Citroën BX GTI 16 Soupapes (1990), La Vache Qui Rit (1991), Fisherman's Friend (1997), Sadolin (1998) en VW TDI Camel (2002).
 
Of de beroemde Perrier-campagnes die letterlijk uit de bushokjes gepikt werden. Het parelende water van Bru. De brede glimlach van Colgate, Levis en de kleuren van je verbeelding, Hak dat ons meer groente wilde doen eten, Spa dat ons aanraadde te blijven zoals we waren, Eurostar dat ons dichter bij Londen bracht en Mobistar dat ons uitlegde dat ons moment was aangebroken, zonder zich er rekenschap van te geven dat die verduivelde gsm het einde van de creativiteit in affichage zou betekenen. Die uitspraak is minder boud dan ze lijkt. De technische fiche van de campagnes omvatte enkel de namen van een CD, een AD, een copy en een fotograaf. Ze gingen naar de essentie, verrasten, vermaakten, verbaasden en entertainden ons.
 
Ik herinner me een uitspraak van Erik Vervroegen. Hij legde me ooit uit dat elke reclamecreatie altijd zou moeten beginnen met de affiche: als je erin slaagt een idee perfect over te brengen op een affiche die zal worden gezien door mensen die zich verplaatsen, is een geslaagde aanpassing aan alle andere media sowieso verzekerd.ARCHIVE / MEDIA - OOH


INTERVIEW

Christian Kévers (MediaCom), discrete rots in de branding

Christian Kévers (MediaCom), discrete rots in de brandingDOSSIER  AMMA 2018: de gouden cases  


Het is dus Mindshare dat de titel van Agency of the Year op de AMMA Awards wint. Het bureau geleid door Gino Baeck wint ook een Gold in Best Use of Native & Content voor 'Open Kitchen'...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


BOA & BOCA: de gouden cases  


De Best of Activation hebben hun verdict bekendgemaakt. Dit jaar werden er 38 prijzen uitgereikt. Parallel met de BOA organiseerden de ACC en Custo voor het eerst de Best of Content Awards. Die...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Het CIM van de volgende generatie  


Hebben JIC’s (Joint Industry Committees) zoals het CIM nog een toekomst? En hoe ziet die er dan uit? Er werden tijdens het eerste trimester van het nieuwe jaar heel wat vragen gelanceerd binnen en...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier