SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Zijn Facebook en de geschreven pers rivalen? Veeleer partners, door Francis Van de Woestyne (La Libre Belgique)

Zondag 4 Maart 2018


Zijn Facebook en de geschreven pers rivalen? Veeleer partners, door Francis Van de Woestyne (La Libre Belgique)
Je hebt het de afgelopen dagen wellicht al gemerkt in je krant. Welk medium gebruikt Facebook als het de Belgische burgers er bijvoorbeeld wil van overtuigen dat de privacyregels op het sociale netwerk gerespecteerd worden? Juist, de papieren krant. En welk kanaal hanteren de kranten als ze hun bereik willen stimuleren, hun nieuws of hun primeurs willen pushen? Juist, Facebook.
 
Nog een voorbeeld van complementariteit. In een poging om de traditionele pers die als te kritisch wordt beschouwd te omzeilen en om zich rechtstreeks tot de burgers te richten, maken politici, in de Verenigde Staten, maar ook in Frankrijk of België, gebruik van Twitter of Facebook. En wat merken we dan? Dat de berichten in 140 tekens op Twitter of de lange uiteenzettingen op Facebook enkel een globale en collectieve impact hebben als ze opgepikt worden door de kranten, in de papieren versie of op hun website. Ontstaan er een soort van harmonie in de wereld van het internet? Zeker, maar laten we niet naïef zijn. De sociale netwerken zijn, indien ze juist beheerst worden, een formidabele kans voor de kranten.
 
De pers creëerde ondertussen al vele jaren geleden nieuwssites die een groeiend succes oogsten. Daarmee boekt het globale bereik van de kwaliteitskranten constant vooruitgang. Ook al blijft de losse verkoop ongeveer stabiel, het aantal digitale abonnementen gaat in stijgende lijn. De reclame die Facebook de afgelopen dagen verspreidde bewijst dat kranten nog steeds een referentierol spelen en nog steeds dienst doen als een vorm van garantie, terwijl op het internet het beste en het slechtste naast elkaar bestaan. Ondertussen is het internet ook een ongelooflijke tool voor de burgers: de communities die er ontstaan, maken het mogelijk om op ruime schaal ideeën en concepten te verspreiden. Er is dus plaats voor iedereen. Het evenwicht moet wel nog worden gevonden, want de reuzen van de digitale economie zijn de kampioenen van de fiscale optimalisatie en profiteren in Europa van het gebrek aan harmonisering tussen de lidstaten. Een harmonieus samenleven hoeft waakzaamheid niet in de weg te staan.
 ARCHIVE / MEDIA - STRATEGY


INTERVIEW

  Guillaume Boutin (Proximus):

Guillaume Boutin (Proximus): "We willen de digitale gezel van de Belgen worden"DOSSIER  Re-evaluating Media: over de gepercipieerde en reële impact van media  


Radiocenter, het marketingorgaan van de Britste radiozenders dat radio promoot als commercieel medium, gaf begin dit jaar de opdracht aan Ebiquity om een rapport op te stellen over de marktpositie...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Influencer marketing: tussen emancipatie en zelfregulering  


Met het oog op meer transparantie publiceerde de FOD Economie half mei een erg strikte richtlijn inzake influencer marketing. Het initiatief werd onthaald op een storm van protest en meteen weer...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Effie Awards 2018: Gold en Silvers  


Het was een recordjaar voor de Effies: de 17 finalisten werden allemaal bekroond. Naast de Gold voor Kunstmaan en Bolero werden er vier Silver en 12 Bronze uitgereikt.
 
TBWA is het vaakst...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier