SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

0,06%, door Fred Bouchar (MM)

Zondag 4 Maart 2018


0,06%, door Fred Bouchar (MM)
De PR-dienst van het sociaal netwerk heeft goed werk geleverd. De pers pikte de informatie immers ruimschoots op. Facebook gaat dus investeren in een programma dat meerdere Amerikaanse lokale perstitels moet helpen om hun aantal online abonnees te verhogen.
 
Het project heeft zelfs een naam die klinkt als een blockbuster: de Local News Subscriptions Accelerator. Facebook identificeerde al dertien kranten die er kunnen van gebruikmaken. Tot de gelukzakken behoren de Chicago Tribune, de San Francisco Chronicle of de Miami Herald. Zij krijgen een opleiding om “hun online abonnementenactiviteit een niveau hoger te tillen”. De opleiding in kwestie zal worden verstrekt door Facebook-experts en Tim Griggs, een voormalig medewerker van de NY Times die behoorlijk performant is in het desbetreffende domein. “Elke titel zal zijn eigen strategische plan kunnen ontwerpen”, zo luidt het.
 
De Local News Subscriptions Accelerator wordt uiteraard gefinancierd uit de zak van Facebook dat besloten heeft om voor het project een 'Hollywoodiaans' budget van drie miljoen dollar uit te trekken. Eerst dacht ik dat ik 300 gelezen had. Niet dus.
 
Een kleine rekensom leerde me dat drie miljoen dollar overeenkomt met 0,06% van de omzet die Facebook in 2017 verwezenlijkte.
 
Gezien de media-aandacht en de gratis berichtgeving errond, zou je zelfs kun stellen dat de Local News Subscriptions Accelerator geen uitgave meer is, maar een investering. Zoals we het ook hebben over reclame-investeringen.
 
Bovendien valt alle ophef die Facebook veroorzaakt rond zijn drie miljoen euro toevallig samen met de toenemende onvrede vanwege de News Media Alliance, de vakbond die ongeveer 2.000 kranten in de Verenigde Staten en Canada groepeert. Die kondigden de oprichting van een Politiek Actiecomité (PAC) binnen het Amerikaans Congres aan. Dat is het eerste in de geschiedenis van de Amerikaanse media. Het idee? Hun stem beter laten horen en de volksvertegenwoordigers vragen een soort antitrust safe harbour tegen Facebook en Google in het leven te roepen. Zo’n antitrust wet kunnen de Amerikaanse media vandaag niet collectief onderhandelen tegenover Facebook en Google, wat een nadeel is voor de pers tegenover het duopolie dat drie kwart van de digitale reclamemarkt concentreert.
 
 ARCHIVE / MEDIA - STRATEGY


INTERVIEW

Colruyt benadert multiculturaliteit vanuit holistische aanpak

Colruyt benadert multiculturaliteit vanuit holistische aanpakDOSSIER  CIM NRS 2018: onze analyses  


In afwachting van de een jaar geleden aangekondigde ontwikkelingen (de schatting van het bereik per dag voor de kranten, die van het bereik per nummer van de magazines en de merkbereikmeting door...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Profitability Survey 2017 : De groei was van korte duur voor de ACC-bureaus  


Naar jaarlijkse gewoonte verzamelde de Association of Communication Agencies (ACC) de financiële cijfers van zijn leden om de temperatuur van de markt te meten. Het resultaat voor 2017? Een...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Forrester maant reclameholdings aan hun businessmodel te herzien  


Kan creatief ondernemerschap het businessmodel van de communicatiebureaus redden? Ted Schadler, VP Principal Analyst bij Forrester, stelt de vraag op de beroemde blog van zijn werkgever en...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier