SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Miguel Aguza (Ikea): "In kwaliteit investeren geeft een audiovisuele productie een andere dimensie"

Zondag 24 September 2017


Miguel Aguza (Ikea):
Op 3 oktober is Miguel Aguza, de Country External Communication Manager van Ikea Belgium, een van de vele sprekers op Tell a Vision 2017. Bij wijze van voorsmaakje vroegen we hem om het belang van de audiovisuele media voor een merk als Ikea toe te lichten.
 
Kun je ons alvast iets meer vertellen over je toespraak?
De organisatoren hebben me gevraagd om te komen vertellen over mijn ervaring als audiovisuele en televisieadverteerder. Dat heb ik letterlijk genomen. Ik zal dus drie voorbeelden van televisie-, online video en bioscoopstrategie voorstellen, zoals we die de afgelopen maanden voor Ikea toegepast hebben. Daarmee kan ik uitleg geven bij de uitdagingen waarmee we de komende maanden geconfronteerd zullen worden. Ik hoop dat deze verhalen het publiek zullen inspireren, omdat ze leuk, verrassend en creatief zijn. Dat wordt de rode draad doorheen mijn hele presentatie.
 
Welke strategische rol spelen de audiovisuele media in de communicatie van Ikea?
Onze communicatie heeft twee hoofddoelstellingen: emotie genereren en ons massaal met de consumenten verbinden. Dat wordt perfect mogelijk gemaakt door de audiovisuele media, te beginnen met televisie en online video. Dat zijn de twee voornaamste redenen waarom we in deze media aanwezig zijn.
 
Of het nu gaat om ‘Meet the reel stars…’ of de nieuwe ‘Living room’ campagne…", Ikea Belgium is een van de weinige adverteerders die nog extra veel zorg besteedt aan zijn audiovisuele producties. Hoe komt dat?
We proberen altijd te streven naar de best mogelijke kwaliteit voor onze audiovisuele producties. Dat doen we vooral omdat we vastgesteld hebben dat als je iets meer dan gemiddeld in een productie investeert, dat ook echt een verschil kan maken. ‘Meet the reel stars…’ bewijst het. Voor dat project hebben we een belangrijke inspanning geleverd wat de regisseur en vooral de acteurs betreft. Die zijn we in Engeland gaan halen en die inspanningen loonden echt de moeite. Deze professionele acteurs hebben echt hun ziel in hun rol gelegd. Ze sublimeerden het script elk op hun manier, met als resultaat dat we aan het einde van de opnames over 12 uur rushes per acteur beschikten. Dat leverde een nog betere spot op dan wat we met DDB op papier gezet hadden. Met andere woorden, investeren in kwaliteit geeft een audiovisuele productie een andere dimensie waarvan je je niet bewust kon zijn voor je de investering deed.
 
Vind jij ook dat de mogelijkheden van radio inzake productie en creativiteit onderbenut worden? Is dat de schuld van de geïntegreerde productiehuizen?
Ik denk eerlijk gezegd niet dat het probleem te maken heeft met de bureaus en hun eventuele productiehuizen. De verantwoordelijkheid – en niet de schuld – ligt volgens mij eerder bij de adverteerders. Die beschouwen radio meestal als een louter tactisch medium. Ikea doet dat ook. In combinatie met de bekende theorie van de ‘korte vaak verhaalde formats’ beperkt dat de creativiteit aanzienlijk. Ik bedoel met andere woorden dat de ‘promotionele vereisten’ die we de creatieven opleggen het bijna onmogelijk maakt om een indrukwekkende spot te maken. Uiteindelijk passen zij gewoon onze briefing toe en krijgen wij de creaties die we verdienen (of liever, die we gevraagd hebben).
 
Hoe zit het met digital? Wordt daar gemakkelijk beantwoord aan jullie noden en verwachtingen? Of wat schort er, indien dat niet het geval is?
Bij Ikea hebben we het geluk dat we intern over een gespecialiseerd topteam beschikken. Hetzelfde geldt voor onze externe partners. Het moeilijkste als adverteerder is om dikwijls goede digitale ideeën te hebben zonder over het bijhorende budget te beschikken. Het is dus een kwestie van prioriteiten en keuzes, het hangt meer samen met middelen dan met efficiëntie en creativiteit van het aanbod of de diensten. Als je wat meer investeert in een tv- of filmspot heb je noodzakelijk minder middelen voor de rest.ARCHIVE / BRANDS - STRATEGY


INTERVIEW

Joachim van Beust (Auxipress):

Joachim van Beust (Auxipress): "Dankzij big en smart data kunnen we bewijzen wat voor discours lezers van een merk verwachten"DOSSIER  BTOB Awards 2018: de gouden campagnes en het mediamerk van het jaar  


De grote winnaar van de BTOB Awards 2018 is LDV United. Dat wint drie van de vier uitgereikte Gold en een Silver met ‘Dare to sponsor’ voor Special Olympics en ‘Borstfiguranten’ voor Kind & Gezin....


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Mixx 2018: de gouden campagnes  


Van de 133 campagnes die ingeschreven werden de Mixx Awards 2018 van BAM, reikten de jury’s voorgezeten door Christine Jean (AG), Sonja Klein (OMG), Wim Decraene (Frucon) en Alex Thoré...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Re-evaluating Media: over de gepercipieerde en reële impact van media  


Radiocenter, het marketingorgaan van de Britste radiozenders dat radio promoot als commercieel medium, gaf begin dit jaar de opdracht aan Ebiquity om een rapport op te stellen over de marktpositie...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier